Ενέργεια

Ελαχιστοποιούνται οι επιδοτήσεις Αυγούστου μετά την κίνηση-κλειδί της Protergia

Ελαχιστοποιούνται οι επιδοτήσεις Αυγούστου μετά την κίνηση-κλειδί της Protergia

Το ΥΠΕΝ υποδέχτηκε με ανακούφιση την παρέμβαση της ναυαρχίδας της Metlen Energy & Metals

Ως λευκός ιππότης στην προσπάθεια της κυβέρνησης για συγκράτηση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος εμφανίστηκε η Protergia.

Η ναυαρχίδα της Metlen Energy & Metals και ο μεγαλύτερος ιδιώτης πάροχος με μερίδιο 16,7%  ανακοίνωσε χθες το πάγωμα των οικιακών και επαγγελματικών τιμολογίων της τον Αύγουστο στα επίπεδα του Ιουλίου απορροφώντας όλη την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά ρόλο λίντερ στην αγορά.

Η ανακοίνωση, λίγο μόλις 24ωρο πριν την ανακοίνωση των τιμολογίων από τους παρόχους την 1η Αυγούστου και ενώ το μάτι όλων ήταν στραμμένο στη ΔΕΗ που ως λίντερ της αγοράς δίνει συνήθως και τον τόνο για το εύρος των τιμών , λύση στην αγωνία του ΥΠΕΝ για το που θα μπει ο πήχης των επιδοτήσεων έδωσε για πρώτη φορά ένας ιδιώτης πάροχος.


Η στάση του ΥΠΕΝ
Το ΥΠΕΝ υποδέχτηκε με ανακούφιση την παρέμβαση της Protergia
αφού υποχρεώνει όλους τους παρόχους να κινηθούν αντίστοιχα λόγω ανταγωνισμού, περιορίζοντας σημαντικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες για επιδοτήσεις αλλά και το ύψος του φόρου στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή.

Επιπλέον η Protergia απορροφά και τις αυξήσεις στα μικρά επαγγελματικά  στα οποία δεν μπορεί να δοθεί επιδότηση χωρίς προηγούμενη έγκριση από την Κομισιόν.

Σε περίπτωση μιας αντίστοιχης στάσης και από τη ΔΕΗ την οποία το ΥΠΕΝ φέρεται να επιδιώκει και να αναμένει αν και αναγνωρίζει ότι η εταιρία απορρόφησε τους δύο προηγούμενους μήνες μεγάλο μέρος των αυξήσεων της χονδρεμπορικής αγοράς, η επιδότηση θα μπορούσε να περιοριστεί σημαντικά. 

Σε κάθε περίπτωση η σταθεροποίηση από την Protergia των τιμών στα επίπεδα του Ιουλίου και συγκεκριμένα στα 15,99 λεπτά/κιλοβατώρα για το πράσινο τιμολόγιο του Αυγούστου, θέτει ατύπως και ένα ταβάνι για την αύξηση του πράσινου τιμολογίου της ΔΕΗ, το οποίο για τις καταναλώσεις έως και 500 κιλοβατώρες τον Ιούλιο είναι στα 13,557 λεπτά/κιλοβατώρα.


Οι κινήσεις των άλλων παρόχων
Toυς λογαριασμούς τους κάνουν από χθες και οι υπόλοιποι πάροχοι, με τους μη καθετοποιημένες να νιώθουν τη μεγαλύτερη πίεση, αφού θα πρέπει για να κρατήσουν το πελατολόγιό τους να απορροφήσουν αυξήσεις που δύσκολα αντέχουν σε αντίθεση με τους καθετοποιημένους που έχουν ωφεληθεί με την ιδιότητα του παραγωγού από τις υψηλές τιμές της χονδρεμπορικής.

Όλα δείχνουν ότι οι επιδοτήσεις θα είναι απρόσμενα με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ περιορισμένες, εξέλιξη που θα επιτρέψει μια αρκετά μικρότερη του αρχικού παρέμβαση στην χονδρεμπορική αγορά. Το ύψος του έκτακτου φόρου στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή θα περιοριστεί αντίστοιχα με το ύψος των απαιτούμενων εσόδων για την χρηματοδότηση των επιδοτήσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης