Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα ρίσκα από την ανάκληση της επιστροφής ΕΤΜΕΑΡ και οι οφειλές στη βιομηχανία

Τα ρίσκα από την ανάκληση της επιστροφής ΕΤΜΕΑΡ και οι οφειλές στη βιομηχανία
Τι μπορεί να εγκυμονεί η αναστολή των επιστροφών ΕΤΜΕΑΡ και γιατί διαιωνίζονται οι λάθος μετρήσεις

Σοβαρά ερωτηματικά για τις επιπτώσεις που θα έχει στη βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ, αλλά και τους κινδύνους που δημιουργούνται για μια ενδεχόμενη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού περί παράνομων κρατικών ενισχύσεων, εγείρονται σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιστραφεί από χιλιάδες επιχειρήσεις το μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ που πλήρωσαν τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να το δικαιούνται.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, σε επίπεδο πρωθυπουργού ελήφθη η απόφαση να μην επιστραφεί το μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ που πλήρωσαν επιχειρήσεις από το 2019. Ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι οι επιδοτήσεις που θα δοθούν από την κυβέρνηση για τον Αύγουστο, θα αφορούν το σύνολο των νοικοκυριών, όχι όμως και τις επιχειρήσεις καθώς οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτό το επίπεδο «απαιτεί έγκριση της Κομισιόν».

Για να αντισταθμιστεί αυτή η αδυναμία, αλλά και προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις αντίστοιχες και ενδεχομένως πολύ μεγαλύτερες από αυτές που καταγράφηκαν στην υπόθεση της επιστροφής των επιδοτήσεων των επιχειρήσεων με ισχύ έως 35 KVA, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην επιστραφούν από τις επιχειρήσεις τα χρήματα που οφείλονται λόγω καταβολής μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ την περίοδο 2019 έως και σήμερα.


Από 138 ως 400 εκατομμύρια χαρίζονται

Μέχρι στιγμής έχει πιστοποιηθεί επιστροφές ύψους 138 εκατ. ευρώ για την διετία 2019 – 2020 ενώ εκτιμάται πως για το σύνολο της περιόδου οι επιστροφές φθάνουν τα 400 εκατ ευρώ. Σύμφωνα δε, με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ οι επιστροφές ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019, 2020 και 2021 είναι ύψους 78,2 εκατ. ευρώ, 60,39 εκατ. ευρώ και 78,23 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Τα χρήματα αυτά θα κατευθύνονταν στον ΕΛΑΠΕ για να καλύψουν το έλλειμμα του λογαριασμού το οποίο βαίνει αυξανόμενο και μάλιστα ήδη ο ΔΑΠΕΕΠ έχει εισηγηθεί αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ για όλους τους καταναλωτές από τα 17 ευρώ/MWh στα 24 ευρώ/MWh.

Είναι προφανές ότι η εισήγηση αυτή έχει πάει ήδη στις καλένδες και για άλλη μια φορά η κυβέρνηση σπρώχνει το πρόβλημα στο μέλλον.
Επί του παρόντος, όπως δήλωσε χθες ο κ. Σκυλακάκης έχει ήδη ενεργοποιηθεί παλαιότερη πρόβλεψη του RRF για χρηματοδότηση του ΕΛΑΠΕ με 200 εκατ ευρώ. Ο υπουργός Ενέργειας μάλιστα ζήτησε να «κάνουμε υπομονή για να δούμε πως θα επηρεαστεί ο ΕΛΑΠΕ από τις υψηλές τιμές χονδρικής που καταγράφονται αυτή την περίοδο και οι οποίες μειώνουν το έλλειμμα του λογαριασμού» και πρόσθεσε: «Θα περιμένουμε να ισορροπήσει η αγορά και θα αντιδράσουμε προς το τέλος του έτους». Άλλο ένα πρόβλημα λοιπόν η λύση του οποίου μετατίθενται για το μέλλον.


H επιστολή ΕΒΙΚΕΝ

Δεν είναι όμως το μόνο πρόβλημα που ανακύπτει. Οι βιομηχανίες της Μέσης Τάσης ανέμεναν, ότι από τις επιστροφές του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ θα εξασφαλίζονταν χρήματα για να τους επιστραφούν οφειλόμενα από το 2021 που ανέρχονται συνολικά σε 40 εκατ ευρώ ανά έτος και τα οποία ξεπερνούν το 1 εκατ ευρώ ανά έτος για κάποιους μεγάλους δικαιούχους.
Παράλληλα η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας , ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι η απόφαση της κυβέρνησης για μη επιστροφή του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση και θεωρεί ότι θα υπάρξει έγκλιση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως επισημαίνει η ΕΒΙΚΕΝ ποτέ δεν καθορίστηκε με σαφήνεια ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ. Έτσι οι χρεώσεις γίνονταν με βάση την τάση που είναι συνδεδεμένος κάθε καταναλωτής, ενώ αφέθηκε στον «πατριωτισμό» τους να μπουν στην πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ και να χρεωθούν απολογιστικά το σωστό ΕΤΜΕΑΡ.

Σύμφωνα πάντα με την ΕΒΙΚΕΝ η απλούστερη λύση θα ήταν να χρεώνεται το ΕΤΜΕΑΡ με βάση τη χρήση (δηλαδή, βιομηχανικό, εμπορικό κλπ.) αφού ο ΔΕΔΔΗΕ διαθέτει τις σχετικές πληροφορίες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων «εάν δεν καταλογιστούν τα ορθά ποσά ΕΤΜΕΑΡ από 1/1/2019, πρόκειται για παράνομη κρατική ενίσχυση και είναι βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκαλέσει τη χώρα».

Θέτει δε μια σειρά από ερωτήματα προς τους αρμόδιους και συγκεκριμένα: «Αφού όλοι συμφωνούν ότι χρεώνεται λάθος ΕΤΜΕΑΡ, γιατί συνεχίζεται το λάθος μέχρι και σήμερα; Γιατί καθυστερεί η κοινοποίηση του νέου μηχανισμού; Και βεβαίως γιατί οφείλονται από 2021 στις βιομηχανίες της χώρας 40εκ ευρώ/έτος;»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης