Ενέργεια

Βιομηχανία: Δεν αρκεί το 16,8% για την «αντιστάθμιση» - Ζητεί σταθερό 25% έως το 2030

Βιομηχανία: Δεν αρκεί το 16,8% για την «αντιστάθμιση» - Ζητεί σταθερό 25% έως το 2030

Καλύπτεται μόνο μέρος του κόστους των CO2 της επιλέξιμης βιομηχανίας

 

Σταθερό ποσοστό, 25% επί του συνόλου των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων, θα πρέπει σύμφωνα με τη βιομηχανία να είναι το ύψος των κεφαλαίων που διατίθενται κάθε χρόνο για την «αντιστάθμιση» του έμμεσου κόστους εκπομπών και την αποτροπή του φαινομένου της διαρροής άνθρακα (carbon leakage), δηλαδή της μεταφοράς της παραγωγής σε χώρες με χαλαρότερο θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης υπέγραψε υπουργική απόφαση με την οποία αναθεωρεί παλαιότερη απόφαση αυξάνοντας το ποσοστό των κονδυλίων που διατίθενται για την αντιστάθμιση του 2023 από το 11% στο 16,8%. Η απόφαση αυτή δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα σε ΦΕΚ, παρ’ ότι έχουν ήδη παρέλθει μήνες από την υπογραφή της.

Ωστόσο η αύξηση αυτή δεν καλύπτει τη βιομηχανία η οποία εκτιμά ότι, ακόμη και με το 16,8%, η χορηγούμενη αντιστάθμιση υπολείπεται των κονδυλίων που δικαιούται να λάβει με βάση τις σχετικές κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το εγκεκριμένο Ελληνικό σχήμα.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι της αγοράς με την απόφαση αυτή του ΥΠΕΝ καλύπτεται μόνο μέρος του κόστους των έμμεσων εκπομπών της επιλέξιμης βιομηχανίας. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης έχει ήδη διασφαλιστεί η πλήρης κάλυψη της μέγιστης αντιστάθμισης έως το 2030, συχνά με απόδοση και άνω του 25% των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων ή/και με στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιστροφή στον ΕΛΑΠΕ

Στην Ελλάδα, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, η βιομηχανία βρίσκεται σε μια αέναη «διαπραγμάτευση» για να λάβει ποσά τα οποία δικαιούται με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Πολύ δε περισσότερο που προβλέπεται ότι στην περίπτωση που περισσεύουν κονδύλια από την «αντιστάθμιση» δηλαδή οι βιομηχανίες δικαιούνται μικρότερα ποσά από το ποσοστό των εσόδων των ρύπων που έχει διατεθεί τότε τα χρήματα αυτά επιστρέφουν αυτομάτως στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ορθή και δίκαιη εφαρμογή του μέτρου της «αντιστάθμισης» καθώς και η σταθεροποίηση του ποσοστού που διατίθεται από τα έσοδα των ρύπων στο 25%, με δυνατότητα κάλυψης τυχόν ελλειμματικών ετών από πλεονάσματα άλλων ετών, έχει τεθεί στην κορυφή της ατζέντας της νέας ηγεσίας του ΣΕΒ υπό τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο για το 2024.

Άλλωστε οι πόροι για την επιστροφή στις βιομηχανίες μέρους του ενεργειακού κόστους, προέρχονται από ίδιες τις βιομηχανίες οι οποίες αγοράζουν δικαιώματα ρύπων προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Επιπλέον φορολογία

Όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς η μη επιστροφή των χρημάτων αυτών ή η εν μέρει επιστροφή τους είναι μία επιπλέον έμμεση φορολογία στη βιομηχανία, η οποία τη φέρνει σε δυσμενή θέση σε σχέση με τους ανταγωνιστές σε άλλες χώρες.

Σημειώνεται ότι με την απόφαση του κ. Σκυλακάκη να διατεθεί για την αντιστάθμιση του 2023 το 16,8% των εσόδων των ρύπων τα ποσά που θα λάβει η βιομηχανία υπολείπεται κατά περίπου 100 εκατ ευρώ του προβλεπόμενου στο εγκεκριμένο απο την ΕΕ σχήμα στήριξης. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ΥΠΕΝ, για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, που το κόστος ηλεκτρικής ενεργείας μπορεί να ξεπερνά ακόμα και το 40% του συνολικού κόστους παραγωγής, επιβάλλεται να εξασφαλιστεί προβλεψιμότητα στην εφαρμογή με πλήρη κάλυψη του κρίσιμου αυτού μέτρου, για να τους επιτραπεί να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης