Ενέργεια

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 87 δολ. το Brent, στα 84 δολ. το αργό

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 87 δολ. το Brent, στα 84 δολ. το αργό

Υποχώρησαν τα αποθέματα στις ΗΠΑ

 

Οι τιμές του Brent έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο την Πέμπτη, παραμένοντας πάνω από τα 87 δολάρια, αφού τα στοιχεία της προηγούμενης ημέρας έδειξαν πτώση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν 0,2%, στα 87,55 δολάρια το βαρέλι έως τις 22:25 ώρα Ελλάδας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν στα 84,15 δολάρια στις συναλλαγές που ήταν περιορισμένες λόγω της αργίας της Ημέρας της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.
Στην προηγούμενη συνεδρίαση, το Brent κέρδισε 1,3% για να διαμορφωθεί στα 87,34 δολάρια για το υψηλότερο κλείσιμό του από τις 30 Απριλίου. Εν τω μεταξύ, το WTI είχε διαμορφωθεί σε υψηλό 11 εβδομάδων στα 83,88 δολάρια.

Αυτά τα κέρδη ακολούθησαν μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ. Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) ανέφερε υποχώρηση 12,2 εκατομμυρίων αποθεμάτων. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση 680.000 βαρελιών.
Οι traders παρακολουθούσαν επίσης τον πόλεμο στη Γάζα και τις εκλογές στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο αναλυτής της RBN Energy Martin King.

Οι τιμές του πετρελαίου είχαν υποχωρήσει νωρίτερα έως και 83 σεντς, αλλά η πτώση δεν αναμενόταν να διαρκέσει δεδομένης της αδυναμίας του δολαρίου και μιας πιο ευνοϊκής προοπτικής για τη ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ μετά τα στοιχεία της EIA, δήλωσε ο αναλυτής της PVM Tamas Varga.
Ωστόσο, οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν απροσδόκητα τον Μάιο, ενισχύοντας τα σημάδια ότι η ανάκαμψη για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένει άπιαστη.
Οι ανησυχίες για τη ζήτηση ενισχύθηκαν από τα στοιχεία των ΗΠΑ την Τετάρτη που δείχνουν ότι οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας για πρώτη φορά στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ αυξήθηκαν και οι αριθμοί των ανέργων.

Αντιθέτως, τα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, είπαν οι αναλυτές, κάτι που θα μπορούσε να είναι υποστηρικτικό για τις αγορές πετρελαίου.
Εν τω μεταξύ, η Saudi Aramco της Σαουδικής Αραβίας μείωσε την τιμή του εμβληματικού αραβικού ελαφρού αργού που θα πουλήσει στην Ασία τον Αύγουστο σε 1,80 δολάρια το βαρέλι πάνω από τον μέσο όρο του Ομάν/Ντουμπάι.
Η πιθανή μείωση της τιμής για την Ασία, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 80% των εξαγωγών πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, υπογραμμίζει την πίεση που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ καθώς η προσφορά εκτός ΟΠΕΚ συνεχίζει να αυξάνεται ενώ η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους.
Η ελβετική τράπεζα UBS αναμένει ότι το Brent θα φτάσει τα 90 δολάρια το βαρέλι αυτό το τρίμηνο, ανέφερε σε σημείωμα προς τους πελάτες, επικαλούμενη περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ + και προβλεπόμενες μειώσεις στα αποθέματα πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης