Ενέργεια

H Eni εξετάζει την αποεπένδυση πάνω από 4 δισ. στο upstream

H Eni εξετάζει την αποεπένδυση πάνω από 4 δισ. στο upstream
Συνολικά, ο ιταλικός ενεργειακός γίγαντας έχει προσεγγίσει τα πράγματα διαφορετικά από το «Big Oil»
Ο ιταλικός πετρελαϊκός κολοσσός Eni σχεδιάζει να εκποιήσει πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία upstream, με την Ινδονησία και την Κύπρο να είναι μεταξύ των πιθανών στόχων, ανέφερε τη Δευτέρα (1/7) το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Η Eni επιδιώκει να εκποιήσει συνολικά 8 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε upstream περιουσιακά στοιχεία μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ανέφερε το Bloomberg, με τις εκποιήσεις να περιλαμβάνουν δυνητικά τόσο μικρότερα έργα που θα μπορούσαν να απορροφηθούν από τοπικούς αγοραστές, όσο και μερίδια σε μεγαλύτερα έργα.

Το δημοσίευμα του Bloomberg έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας ότι η Eni θα πουλήσει δύο upstream περιουσιακά στοιχεία στην Αλάσκα, υπογράφοντας δεσμευτική συμφωνία με την Hilcorp, μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία, για την πώληση των Nikaitchuq και Oooguruk, στα οποία κατέχει ποσοστό 100%.

Σύμφωνα με το Reuters, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αξία της συμφωνίας θα κυμανθεί μεταξύ 428 και 855 εκατ. δολαρίων.

Οι στόχοι της Eni

Η Eni έχει δεσμευτεί να επιτύχει καθαρή εισροή 8 δισ. ευρώ σε χαρτοφυλάκιο, με εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση, κατά τη διάρκεια του διαστήματος 2024-27.

Τον Μάιο, η Eni δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσχίσει ορισμένα μερίδια σε έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ασία και την Αφρική, ώστε να έχει εταίρους για την ανάπτυξή τους, ενώ παράλληλα επιδιώκει να επενδύσει περισσότερα χρήματα σε ενεργειακά έργα με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Συνολικά, ο ιταλικός ενεργειακός γίγαντας έχει προσεγγίσει τα πράγματα διαφορετικά από το «Big Oil», επιχειρώντας είτε να εκποιήσει είτε να δημιουργήσει κοινοπραξίες ή διεθνή έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ ομαδοποιεί και αποσυνδέει ορισμένα έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε μια ολιστική στρατηγική.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, η Eni συμφώνησε να πουλήσει το 9% του μεριδίου της στην Plenitude, η οποία αποτιμάται σε περίπου 10,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Plenitude δραστηριοποιείται στην αγορά της παραγωγής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της πώλησης ενέργειας και ενεργειακών λύσεων και ενός εκτεταμένου δικτύου σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης