Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βρετανία: Οι διαφορές Συντηρητικών – Εργατικών ως προς την ενεργειακή πολιτική (Montel)

Βρετανία: Οι διαφορές Συντηρητικών – Εργατικών ως προς την ενεργειακή πολιτική  (Montel)
Στο πλαίσιο της ατζέντας τους, οι Εργατικοί στοχεύουν να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα για τον διπλασιασμό της χερσαίας αιολικής ενέργειας, τον τριπλασιασμό της ηλιακής ενέργειας και τον τετραπλασιασμό της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας
Μια κατηγορία που ακούγεται συχνά εναντίον των δύο μεγάλων βρετανικών κομμάτων ενόψει των επερχόμενων εκλογών του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι δεν διαφέρουν στα ουσιαστικά ζητήματα, με εξαίρεση την ατζέντα τους στα ενεργειακά.

Σύμφωνα με το Montel, ειδικά από τη στιγμή που το κόστος της πράσινης μετάβασης αυξάνεται συνεχώς, κρίνεται περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να αναλυθούν οι βασικές δεσμεύσεις Συντηρητικών και Εργατικών.

Το Εργατικό Κόμμα, το οποίο εκτιμάται ευρέως ότι θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δημοσίευσε την Πέμπτη (13/6) το πολυαναμενόμενο μανιφέστο του, στο οποίο δεσμεύεται να υλοποιήσει μια στρατηγική για καθαρή ενέργεια, στοχεύοντας σε ένα σύστημα ουδέτερο ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030, σε αντίθεση με τον στόχο των Συντηρητικών που βλέπει με άξονα το 2035.

Μια ακόμα κομβική διαφορά είναι ότι η κυβέρνηση Σούνακ υποστηρίζει νέες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ η αντιπολίτευση τις απορρίπτει.

Στο πλαίσιο της ατζέντας τους, οι Εργατικοί στοχεύουν να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα για τον διπλασιασμό της χερσαίας αιολικής ενέργειας, τον τριπλασιασμό της ηλιακής ενέργειας και τον τετραπλασιασμό της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι την αλλαγή της δεκαετίας.

Η εμβληματική δέσμευση του κόμματος έρχεται με την εισαγωγή της GB Energy, μιας κρατικής εταιρείας, η οποία θα συνεργάζεται με τη βιομηχανία και τα συνδικάτα για την παροχή καθαρής ενέργειας με επενδύσεις σε κορυφαίες τεχνολογίες, θα υποστηρίζει μεγάλα έργα και θα αναπτύσσει την τοπική παραγωγή ενέργειας προς όφελος των κοινοτήτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Δεν είναι σαφές αν η τελευταία υπόσχεση αποτελεί υπαινιγμό για την εισαγωγή ζωνικής τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία η συντηρητική κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι θα εφαρμόσει νωρίτερα φέτος.

Υποσχετική ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Επιπροσθέτως, οι Εργατικοί έχουν δηλώσει ότι θα δεσμεύσουν 1 δισ. λίρες για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα, 500 εκατ. στερλίνες για τη στήριξη της κατασκευής πράσινου υδρογόνου και τη στήριξη της εφαρμογής του μηχανισμού προσαρμογής των συνόρων άνθρακα, παρά τις προειδοποιήσεις ότι η συμπερίληψη της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες.

Ωστόσο, το κόμμα δεν έχει πάρει ακόμα ξεκάθαρη θέση αναφορικά με  την πυρηνική ενέργεια, ωστόσο δήλωσε ότι θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής των υφιστάμενων σταθμών.

Η Rebecca Newsom, επικεφαλής πολιτικής της περιβαλλοντικής ομάδας Greenpeace UK, δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι οι δεσμεύσεις της αντιπολίτευσης αποτελούν μια «ανάσα φρέσκου αέρα» που «αναγνωρίζει σαφώς την τεράστια ευκαιρία για πράσινες θέσεις εργασίας, θερμότερα σπίτια και καθαρότερο αέρα που παρουσιάζει η πράσινη οικονομία», είναι «σαφές ότι τα σχέδια των Εργατικών δεν προχωρούν αρκετά».

Ωστόσο, το think tank για την ενέργεια, E3G, απάντησε στο μανιφέστο λέγοντας ότι «δίνει ελπίδα ότι η ηγετική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θα αποκατασταθεί επιτέλους».

Στον αντίποδα

Εν τω μεταξύ, το Συντηρητικό Κόμμα, το οποίο επί του παρόντος υπολείπεται σημαντικά στις δημοσκοπήσεις, δημοσίευσε το μανιφέστο του την Τρίτη (11/6) και περιελάμβανε τη δέσμευση να υιοθετήσει μια πιο «ρεαλιστική, αναλογική και ρεαλιστική» προσέγγιση για την ενεργειακή ασφάλεια και το καθαρό μηδέν.

Στις θέσεις του, το κόμμα έχει εκφράσει την βεβαιότητα ότι θα επιτύχει την ενεργειακή ασφάλεια μέσω της κατασκευής νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο - αν και δεν διευκρίνισε την προγραμματισμένη δυναμικότητα ή το χρονοδιάγραμμα αυτής της κατασκευής - και με τον τριπλασιασμό της υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επί του παρόντος, η υπεράκτια αιολική δυναμικότητα της Βρετανίας βρίσκεται στα 14,7 GW και ο τριπλασιασμός αυτού του αριθμού θα έφερνε το σύνολο στα 44 GW, αλλά αυτό υπολείπεται κατά 6 GW από τον στόχο του ίδιου του κόμματος να φτάσει τα 50 GW υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας μέχρι το 2030.

Οι Συντηρητικοί έχουν δεσμευτεί επίσης ότι εντός 100 ημερών από την ανάληψη της εξουσίας, θα εγκρίνουν την κατασκευή δύο νέων στόλων μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων, όπως και ότι θα μειώσουν στο μισό τον χρόνο που απαιτείται για την έγκριση κατασκευής νέων πυρηνικών αντιδραστήρων.

Ταυτόχρονα, το νυν κυβερνών κόμμα δήλωσε ότι θα εισαγάγει ετήσιους γύρους αδειοδότησης για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Ο Ed Matthew, διευθυντής του E3G, χαρακτήρισε τα σχέδια των Συντηρητικών ως «παντελώς κενά από νέες δεσμεύσεις για την καθαρή μηδενική οικονομία», χαρακτηρίζοντας το προσχέδιο ως το πιο «μη φιλόδοξο» από τις διακηρύξεις των μεγάλων κομμάτων όσον αφορά την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή.

Κριτική στον Σούνακ

«Ο Ρίσι Σούνακ έχει στρέψει τη μύτη του στην οικονομική ευκαιρία», πρόσθεσε ο Matthew.

«Αυτή η αποτυχία θα κρατήσει τα νοικοκυριά γαντζωμένα στο υψηλού κόστους πετρέλαιο και φυσικό αέριο και θα υπονομεύσει την ενεργειακή μας ασφάλεια. Πρόκειται για ένα μανιφέστο οικονομικής παρακμής».

Παρομοίως, η Ένωση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Καθαρή Τεχνολογία (REA) δήλωσε ότι είναι απογοητευμένη από την έλλειψη νέων συγκεκριμένων πολιτικών, φιλοδοξίας και οράματος που εμφανίζεται στο μανιφέστο των Συντηρητικών.

«Γενικότερα, το συμπέρασμα ότι το καθαρό μηδέν είναι ένα βάρος που πρέπει να σηκώσει η βρετανική οικονομία, αντί για μια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί, είναι μια επικίνδυνη αφήγηση, στην οποία η REA αντιδρά σθεναρά, πρόσθεσε η Ένωση.
Μιλώντας στο Montel, ο Tom Smout, ανώτερος αναλυτής της Aurora Energy Research, δήλωσε ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν ευθυγραμμιστεί στις γενικές γραμμές του ενεργειακού συστήματος, υποστηρίζοντας την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, με κάποιες επιμέρους διαφορές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης