Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Rystad Energy: Ενεργειακά ανεξάρτητη η Ιαπωνία μέχρι το 2060

Rystad Energy: Ενεργειακά ανεξάρτητη η Ιαπωνία μέχρι το 2060
Η Ιαπωνία μέχρι στιγμής εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών της πόρων, με τη Μέση Ανατολή, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι οι κυριότεροι προμηθευτές της
Η Ιαπωνία, ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές άνθρακα και υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα μπορούσε να είναι ενεργειακά ανεξάρτητη έως το 2060 χάρη στην επέκταση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε συνδυασμό με τα έργα μπαταριών, δήλωσε ο Jarand Rystad, διευθύνων σύμβουλος της Rystad Energy.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ιαπωνία μέχρι στιγμής εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών της πόρων, με τη Μέση Ανατολή, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι οι κυριότεροι προμηθευτές της.

Η στρατηγική ωστόσο της κυβέρνησης προβλέπει την σταδιακή μείωση του LNG και του άνθρακα σε ποσοστό κάτω του 40% στο μείγμα παραγωγής ενέργειας έως το 2030.

Ωστόσο αρκετοί αναλυτές λένε ότι η Ιαπωνία κινείται πιο αργά από όσο πρέπει.

«Η νοοτροπία της Ιαπωνίας είναι ότι πρέπει να εισάγουμε ενέργεια επειδή δεν έχουμε εμείς οι ίδιοι ενέργεια. Αλλά με την ανάπτυξη των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, νομίζω ότι αυτή η αλήθεια θα πάψει να ισχύει», δήλωσε ο Rystad στο Reuters.

Η εκτίμηση της Rystad

Σύμφωνα με τον Rystad, η Ιαπωνία θα μπορούσε να είναι ενεργειακά ανεξάρτητη έχοντας 45% ηλιακή ενέργεια, 30% αιολική παραγωγή με επικεφαλής τα υπεράκτια πάρκα, 5% υδροηλεκτρική ενέργεια, 5% βιομάζα και ηλεκτρονικά καύσιμα και με την πυρηνική ενέργεια να παρέχει το υπόλοιπο 15%, μέχρι το 2060.

«Το μόνο που χρειάζεται η Ιαπωνία είναι να συνεχίσει να εγκαθιστά τόση ηλιακή ενέργεια όση εγκατέστησε τα χρόνια πριν από το 2020. Από το 2014, εγκατέστησε μεταξύ 10 και 12 GW», πρόσθεσε ο Rystad.

Η Ιαπωνία εγκατέστησε περίπου 4 GW νέας ηλιακής ισχύος το 2023, με τη συνολική ηλιακή της ισχύ να φτάνει τα 87 GW, την τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Rystad δήλωσε ότι η εμπλοκή της γεωργίας με τους ηλιακούς συλλέκτες, καθώς και οι ηλιακές στέγες πάνω από δρόμους, μεταξύ άλλων λύσεων, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επέκταση της χρήσης αυτής της ενέργειας.

«Ο συνδυασμός της υπεράκτιας και χερσαίας αιολικής και ηλιακής ενέργειας, της γεωθερμίας και της βιομάζας με σταθερή υποστήριξη τόσο από μπαταρίες όσο και από αντλητικά υδροηλεκτρικά συστήματα, θα πρέπει στην πραγματικότητα να επιτρέψει στην Ιαπωνία να δει την ενεργειακή αυτοδυναμία σε 40 χρόνια, ή το αργότερο μέχρι το 2060», συμπλήρωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης