Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προς εβδομαδιαία κέρδη κινείται το πετρέλαιο παρά τις αντιφατικές προβλέψεις από ΙΕΑ και OPEC

Προς εβδομαδιαία κέρδη κινείται το πετρέλαιο παρά τις αντιφατικές προβλέψεις από ΙΕΑ και OPEC
Ο ΟPEC κατηγόρησε τον ΙΕΑ για την προειδοποίησή του, χαρακτηρίζοντάς την επικίνδυνη και λέγοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολική μεταβλητότητα στις αγορές πετρελαίου
Οι τιμές του αργού πετρελαίου δείχνουν έτοιμες για εβδομαδιαία κέρδη, καθώς οι παράγοντες της αγοράς εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για τη ζήτηση, παρά τα αντικρουόμενα μηνύματα από ΟPEC και ΙΕΑ.

Σύμφωνα με το Oil Price, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο ΟPEC επανέλαβε την πρόβλεψή του για ισχυρή αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά πάνω από 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος.

Από την άλλη πλευρά, ο ΙΕΑ προειδοποίησε για μια διαφαινόμενη υπερβάλλουσα προσφορά έως και 8 εκατ. βαρέλια ημερησίως λόγω της ύφεσης της ζήτησης και των υπερεπενδύσεων σε παραγωγική ικανότητα.

Ο ΟPEC κατηγόρησε τον ΙΕΑ για την προειδοποίησή του, χαρακτηρίζοντάς την επικίνδυνη και λέγοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολική μεταβλητότητα στις αγορές πετρελαίου.

Οι δηλώσεις

«Ορισμένα σενάρια για το καθαρό μηδέν υποδηλώνουν ότι το πετρέλαιο δεν θα πρέπει να αποτελεί μέρος ενός βιώσιμου ενεργειακού μέλλοντος», έγραψε ο γενικός γραμματέας του ΟPEC Haitham Al Ghais σε στήλη του EA Forum.

«Αυτό το αφήγημα επαναλήφθηκε μόλις χθες, όταν ο ΙΕΑ δημοσίευσε την έκθεσή του Oil 2024, στην οποία ανέφερε για άλλη μια φορά ότι η ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί πριν από το 2030», είπε.

«Πρόκειται για ένα επικίνδυνο σχόλιο, ιδίως για τους καταναλωτές, και θα οδηγήσει μόνο σε ενεργειακή αστάθεια σε δυνητικά πρωτοφανή κλίμακα, συμπλήρωσε.

Η πρόβλεψη της Goldman Sachs

Μια άλλη είδηση που έδωσε ώθηση στο πετρέλαιο ήταν η πρόβλεψη της Goldman Sachs για ισχυρή ζήτηση καυσίμων αυτή την περίοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις ελάχιστες ενδείξεις τέτοιας ζήτησης.

Στην τελευταία εβδομαδιαία έκθεσή της για τα αποθέματα, η EIA εκτίμησε τη δεύτερη συνεχόμενη αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης, στα 2,6 εκατομμύρια βαρέλια.

Στον αντίποδα τώρα, η Fed ανέβαλε τη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίασή της αυτή την εβδομάδα, κίνηση που αν και αναμενόμενη, απογοήτευσε τους «ταύρους» του πετρελαίου.

Αντισταθμίζοντας αυτό το κλίμα, η Ρωσία ανέφερε ότι υπερέβη την ποσόστωση παραγωγής του ΟPEC+ τον Μάιο, αλλά θα καταβάλει προσπάθεια να την τηρήσει στο μέλλον.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης