Ενέργεια

Υπερκέρδη: Tον Ιούνιο έρχεται ο λογαριασμός - Τι υποστηρίζουν οι προμηθευτές

Υπερκέρδη: Tον Ιούνιο έρχεται ο λογαριασμός - Τι υποστηρίζουν οι προμηθευτές

Αναμένεται η έκδοση υπουργικής απόφασης ώστε το Δημόσιο να προχωρήσει στην είσπραξη του 60%

 

Τον Ιούνιο αναμένεται, εκτός νέου απροόπτου, να στείλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) τον λογαριασμό στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για τα υπερκέρδη συνολικού ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Εν αναμονή της …λυπητερής, έχει ξεκινήσει, το τελευταίο διάστημα, να εκφράζεται έντονα η δυσαρέσκεια των προμηθευτών προς το ενεργειακό επιτελείο με επίκεντρο δύο βασικά «αγκάθια».

Το πρώτο αφορά στον συντελεστή κανονικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, με βάση τον οποίο έγινε ο υπολογισμός των υπερεσόδων από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Μέσω του συγκεκριμένου συντελεστή καθορίζονται οι μεγαβατώρες που χρεώνονται οι προμηθευτές σε μηναία βάση, σύμφωνα με τις δηλώσεις που κάνουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και τις προβλέψεις του ΔΕΔΔΗΕ για τις τεχνικές απώλειες των δικτύων και τις ρευματοκλοπές και στις τελικές μεγαβατώρες, μετά την εκκαθάριση.


Αντιδράσεις για τον συντελεστή κανονικοποίησης


Οι προμηθευτές υποστηρίζουν ότι δεν τους αναγνωρίζεται ο συντελεστής κανονικότητας για τις απώλειες στη Μέση Τάση, καθώς δεν προβλεπόταν σε σχετική υπουργική απόφαση (ΥΑ), με συνέπεια το κόστος για αυτούς να «μεταφράζεται» σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Γι΄αυτό έχουν ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να υπάρξει διόρθωση ως προς το συγκεκριμένο σημείο ώστε η κανονικοποίηση της Μέσης Τάσης να θεωρηθεί κόστος και όχι υπερκέρδρος. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι, μπορεί σύντομα να υπογραφεί και σχετική απόφαση.

Επιπλέον, οι προμηθευτές θεωρούν ότι το προφίλ του κόστους κάθε παρόχου είναι διαφορετικό και εξαρτάται από το πώς είναι διαμορφωμένο το πελατολόγιό του. Γι΄ αυτό και ο υπολογισμός των υπερεσόδων θα πρέπει να γίνεται ξεχωριστά για τον καθένα.


Στη ΔΕΗ η μερίδα του λέοντος


Σε κάθε περίπτωση, τη μερίδα του λέοντος θα κληθεί να καλύψει η ΔΕΗ, ήτοι περί τα 200 εκατ. ευρώ για όλη την περίοδο της ρύθμισης που έκλεισε στα τέλη του 2023. Ωστόσο, αν και ως ο μεγαλύτερος πάροχος θα είναι εκείνος που θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος, τα κονδύλια θα επιστρέψουν στα ταμεία της ΔΕΗ καθώς, όπως έχει ήδη προβλέψει με ρύθμιση το ΥΠΕΝ, θα καλύψουν τις οφειλές των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης προς τη ΔΕΗ.

Για την είσπραξη των οφειλών των προμηθευτών ρεύματος αναμένεται η έκδοση υπουργικής απόφασης ώστε το Δημόσιο να προχωρήσει στην είσπραξη του 60% του ποσού των υπερκερδών. Το υπόλοιπο 40% θα καταβληθεί αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος των στοιχείων των παρόχων από ορκωτούς λογιστές.

Να θυμίσουμε ότι στη φορολόγηση των υπερεσόδων των προμηθευτών είχε προχωρήσει ο προηγούμενος υπουργός Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας τον Σεπτέμβριο του 2022, περίπου ένα δίμηνο μετά την εφαρμογής του προσωρινού μηχανισμού, οποίος είχε εφαρμοστεί κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Είχε προηγηθεί η φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών.

www.worldenergyneww.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης