Σύμφωνα με μελέτη του JRC της ΕΕ οι απαιτήσεις ευελιξίας του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ το 2021 ήταν το 11% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και θα αυξηθούν σε 25% το 2030 και σε 30% το 2050
Πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% υιοθετήθηκε από την ΕΕ το καλοκαίρι του 2022 στο πλαίσιο των έκτακτών μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που εντάθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μάλιστα στο σημερινό Συμβούλιο θα συμμετάσχει διαδικτυακά ο ουκρανός υπουργό Ενέργειας German Galushchenko, προκειμένου να ενημερώσει για τη συνολική ενεργειακή κατάσταση στην Ουκρανία.
Ως αποτέλεσμα των έκτακτων μέτρων η ισχύς των οποίων λήγει η ΕΕ μείωσε συλλογικά τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 18% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Δεκεμβρίου 2023, εξοικονομώντας περισσότερα από 100 bcm φυσικού αερίου, ενώ κατά την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και του Συμβουλίου Κορυφής τα μέτρα αυτά ήταν απαραίτητα για τη διατήρηση του σταθερού εφοδιασμού, αλλά και για τη σταθεροποίηση των αγορών ενέργειας στην ΕΕ και τη μείωση των τιμών.
Οι ρυθμοί σταθερής μείωσης της κατανάλωσης
Εκτιμάται λοιπόν ότι η συνέχιση της εξοικονόμησης αερίου θα συμβάλει στη διατήρηση και στη βελτίωση της σταθερότητας της αγοράς, αλλά και στη διευκόλυνση της αναπλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου. Πρέπει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΕ η κατανάλωση φυσικού αερίου το τρίτο τρίμηνο του 2023 συνέχισε την πτωτική της τάση και ήταν κάτω από το εύρος κατανάλωσης της περιόδου 2017-2023. Συγκεκριμένα μειώθηκε κατά 6,7% σε ετήσια βάση, υποδηλώνοντας τη διαρθρωτική μείωση της ζήτησης και τις επιπτώσεις της υποχρέωσης της ΕΕ για εξοικονόμηση αερίου. Επίσης η ζήτηση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 14% το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους κυρίως λόγω της μείωσης των αναγκών για θέρμανση τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ανεβαίνουν οι απαιτήσιες ευελιξίας
Πέραν αυτού, η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson θα ενημερώσει για την πρόοδο των χωρών της ΕΕ όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα και θα ζητήσει από τους υπουργούς να υιοθετήσουν τις συστάσεις της Κομισιόν στα ενημερωμένα εθνικά σχέδια ΕΣΕΚ που θα πρέπει να υποβάλουν έως τις 30 Ιουνίου.
Ένα ακόμη θέμα που θα συζητηθεί είναι οι τρόποι αύξησης της ευελιξίας των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας όσο αυξάνεται η συμμετοχή των ΑΠΕ. Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μελέτη του JRC της ΕΕ οι απαιτήσεις ευελιξίας του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ το 2021 ήταν το 11% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και θα αυξηθούν σε 25% το 2030 και σε 30% το 2050.
Όσον αφορά τις τεχνολογίες που προσφέρουν λύσεις ευελιξίας, η μελέτη διαπιστώνει ότι οι διασυνδέσεις διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο. Νέες λύσεις ευελιξίας, όπως μπαταρίες, ηλεκτρολύτες και αντλησιοταμίευση παίζουν επίσης ρόλο, με τις πρώτες να στοχεύουν σχεδόν αποκλειστικά στις καθημερινές ανάγκες ευελιξίας, αλλά τις δεύτερες να στοχεύουν και σε μακροπρόθεσμες ανάγκες. Επίσης καθοριστικό ρόλο παίζει η ανταπόκριση στη ζήτηση, από νοικοκυριά, ή βιομηχανία.
Σε ό,τι αφορά τις συμβατικές θερμικές μονάδες, σύμφωνα με τη μελέτη συνεχίζουν να παίζουν ρόλο στο μείγμα ευελιξίας. Αυτό δείχνει ότι για την αντιμετώπιση των προσδιορισμένων αναγκών ευελιξίας στο μέλλον, ένας συνδυασμός τεχνολογιών και λύσεων αποθήκευσης θα προσφέρει την απαραίτητη ευελιξία για τη διαχείριση της μεταβλητότητας στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.
www.worldenergynews.gr