Ενέργεια

Αντλησιοταμίευση: Στα 4,5 GW το επενδυτικό ενδιαφέρον - Στην ΔΕΗ η μερίδα του λέοντος

Αντλησιοταμίευση: Στα 4,5 GW το επενδυτικό ενδιαφέρον - Στην ΔΕΗ η μερίδα του λέοντος

Έως το 2030 το ΕΣΕΚ προβλέπει 1,5 GW

Αν και η συνολική ισχύς των νέων συστημάτων αποθήκευσης με αντλησιοταμίευση, σύμφωνα με τελικό draft του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αναμένεται να ανέλθει σε 1,5 GW έως το 2030, δίχως να συνυπολογίζονται οι υφιστάμενες μονάδες άντλησης της ΔΕΗ (περί τα 700 MW), το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολλαπλάσιο.
Καταρχάς, ήδη κατασκευάζεται ο σταθμός  αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας,  ισχύος 680 MW, από την ΤΕΡΝΑ. Το έργο θα λάβει επενδυτική ενίσχυση ύψους 250 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σύμφωνα με το εγκεκριμένο καθεστώς στήριξης. Παράλληλα όμως, μπαίνουν σε ρότα υλοποίησης κι άλλα έργα  αντλησιοταμίευσης,  τα οποία βρίσκονται στη φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης συνολικής ισχύος περίπου 820 MW, από μία δεξαμενή έργων συνολικής ισχύος περίπου 2.000 MW

Επιπλέον υπάρχουν κι άλλα αντλητικά υδροηλεκτρικά έργα προς εξέταση,  συνολικής ισχύος περίπου 2.000 MW σε διάφορες περιοχές όπως στην Τριχωνίδα, στον Λάδωνα, το Παλαιοχώριο, στη θέση Βροχόνερα Ημαθίας και αλλού. Υπάρχουν επίσης δυνατότητες αντλητικών με την προσθήκη ταμιευτήρων ανάντι σε ταμιευτήρες υπαρχόντων υδροηλεκτρικών μονάδων.

Άδειες αποθήκευσης

Άλλωστε και η ΔΕΗ στον πρόσφατο κύκλο Ιουνίου των αιτήσεων για χορήγηση αδειών αποθήκευσης ενέργειας εξασφάλισε τέσσερις άδειες, που μαζί με εκείνη που έχει εξασφαλίσει για το ορυχείο της Καρδιάς, ξεπερνούν σε ισχύ τα 1.400 MW. Οι δύο μεγαλύτερες άδειες της ΔΕΗ για μονάδες αντλησιοταμίευσης, ισχύος 460 MW η κάθε μια, χωροθετούνται στη   λίμνη Βεγορίτιδα και στη Σφηκιά, όπου η ΔΕΗ διατηρεί και άλλη μονάδα  αντλησιοταμίευσης. Οι άλλοι δύο σταθμοί άντλησης θα εγκατασταθούν στα πρώην λιγνιτωρυχεία της Μεγαλόπολη (ισχύος 183 MW) και της  Μαυροπηγής  (156 MW). Όσο για τη μονάδα αντλησιοταμίευσης της ΔΕΗ στην Καρδιά,   ισχύος 148 MW, έχει ήδη πάρει περιβαλλοντικούς όρους από την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η εκμετάλλευση του αντλητικού υδροηλεκτρικού της χώρας είναι μέγιστης σημασίας για την αξιοπιστία και ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος, αφού η άντληση δρα συμπληρωματικά προς την αποθήκευση με μπαταρίες, μπορεί υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσει ως μακρόχρονη αποθήκευση και έτσι επιτρέπει τη μέγιστη διείσδυση αλλά και λειτουργία των ΑΠΕ στο σύστημα χωρίς κίνδυνο. Η ύπαρξη μακρόχρονης εφεδρείας αντιμετωπίζει ακραία φαινόμενα που ενδεχομένως θα οδηγούσαν σε μειωμένη παραγωγή από ΑΠΕ σε διάστημα ημερών, οπότε η επάρκεια παραγωγής θα απαιτούσε μεγάλες και υψηλού κόστους παραδοσιακές εφεδρείες.

Όμως την εφεδρεία αυτή μπορούν να παράσχουν σε ένα βαθμό και με κατάλληλες προϋποθέσεις τα αντλητικά υδροηλεκτρικά αλλά μακροχρόνια και οι μονάδες που θα χρησιμοποιούν πράσινο υδρογόνο και ανανεώσιμα αέρια. Η συγκεκριμένη εφεδρεία, η οποία διασφαλίζεται να είναι κλιματικά ουδέτερη, σύμφωνα με το draft του ΕΣΕΚ,  διατηρείται στο σύστημα και επεκτείνεται σε ισχύ έως και το 2050. Παρέχει, εκτός της μακρόχρονης εφεδρείας, και επικουρικές υπηρεσίες, 24 και πολύωρες, ακόμα και πέραν της μίας μέρας, υπηρεσίες ταχείας ανόδου ή καθόδου φορτίου.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης