Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα ύψη η τιμή των CO2, πάνω από τα 100 ευρώ/τόνο - Νέα σύννεφα στην αγορά ενέργειας από τα "καλά" του λιγνίτη

Στα ύψη η τιμή των CO2, πάνω από τα 100 ευρώ/τόνο - Νέα σύννεφα στην αγορά ενέργειας από τα

 Ενισχύεται η αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις

 

Μπορεί οι τιμές του φυσικού αερίου να έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά όμως ένας νέος παράγοντας κινδύνου αναδύεται στην αγορά ηλεκτρισμού διατηρώντας την υψηλή μεταβλητότητα των τιμών και αυξάνοντας την αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις.

Ο λόγος για την τιμή του CO2, που χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έσπασε το ιστορικό ρεκόρ των 100 ευρώ/τόνο καταγράφοντας 100,70 ευρώ/τόνο. Κατόπιν η τιμή υποχώρησε ελαφρά, όμως η αγορά παραμένει ανήσυχη για τις επόμενες κινήσεις. Στις 20 Φεβρουαρίου η αντίστοιχη τιμή ήταν τα 98,3 ευρώ/τόνο, μετά από μία άνοδο κατά 2,4% κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Οι παράγοντες που οδηγούν σε άνοδο των τιμών του CO2 είναι αρκετοί και συνδέονται τόσο με τις αλλαγές στην αγορά λόγω της ενεργειακής κρίσης, όσο και στην πολιτική της ΕΕ σε ότι αφορά το σύστημα εμπορίας ρύπων και την ενεργειακή μετάβαση.

Ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα

Κατά τη διάρκεια της κρίσης οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης όπως και η Ελλάδα στράφηκαν στην ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα/λιγνίτη για να υποκαταστήσουν κατά το δυνατόν το φυσικό αέριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 καταγράφηκε σε όλη την Ευρώπη αύξηση 7% στην παραγωγή ηλεκτρισμού από άνθρακα.
Χαρακτηριστική είναι και η αυξημένη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα μας, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα σήμερα, στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, η συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα παραγωγής διαμορφώνεται στο 18,7%, ενώ υπήρξαν και ημέρες που έφθασε στο 22%. Ποσοστά που θεωρούνται υψηλά δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του 2021 αλλά και για αρκετούς μήνες το 2022, το μερίδιο του λιγνίτη είχε περιοριστεί σε μονοψήφιους αριθμούς.

Πέραν αυτού η EE προωθεί μία σειρά από μεταρρυθμίσεις στην ευρωπαϊκή αγορά δικαιωμάτων ρύπων, κατόπιν της σχετικής συμφωνίας των ηγετών των 27 χωρών-μελών, τον Δεκέμβριο του 2022. Στο πλαίσιο αυτό έχει καλλιεργηθεί μία ανοδική δυναμική, που εντάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς πλησιάζει ο Απρίλιος, οπότε λήγει, για τις εταιρίες που είναι υποχρεωμένες να αγοράζουν δικαιώματα ρύπων, η προθεσμία υποβολής του απαιτούμενου αριθμού δικαιωμάτων για να καλυφθούν οι εκπομπές ρύπων του προηγούμενου έτους.

Τιμές χονδρικής

Η εξέλιξη στην αγορά των ρύπων, με δεδομένο ότι η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής ενσωματώνεται στις τιμές χονδρικής του ρεύματος, έχει ως αποτέλεσμα στην ελληνική χονδρική αφορά να μην καταγράφεται εντυπωσιακή αποκλιμάκωση παρά την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις της αγοράς το γεγονός ότι οι τιμές λιανικής που ανακοινώθηκαν ήταν σε περίπου ίδια επίπεδα με τον Ιανουάριο ερμηνεύεται ως το αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών του CO2 και της αβεβαιότητας που αυτή δημιουργεί.
Άλλωστε η άνοδος των τιμών του CO2 επιβαρύνει τόσο τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ όσο και τις μονάδες φυσικού αερίου αν και σε μικρότερο ποσοστό.

Πάντως χθες οι χονδρικές τιμές του ηλεκτρισμού διατηρήθηκαν σε μάλλον σταθερά επίπεδα τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή χονδρικής του ηλεκτρισμού για σήμερα στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 158,43 ευρώ/MWh, κατά 7% υψηλότερα σε σχέση με χθες. Στη Γερμανία η αντίστοιχη τιμή είναι 148,65 ευρώ/ημέρα μετά από μία άνοδο κατά 21% και στη Γαλλία φθάνει στα 149,83 (-2,6%). Στις δύο συζευγμένες με την Ελλάδα αγορές, την Ιταλία, που είναι η ακριβότερη της Ευρώπης για σήμερα και τη Βουλγαρία, η μέση τιμή ηλεκτρισμού διαμορφώνεται στα 162,28 ευρώ/MWh (+1,5%) και στα 150,49 ευρώ/MWh (+29,9%) αντίστοιχα. Η πιο φθηνή αγορά είναι η σουηδική, με την μέση τιμή να υποχωρεί κατά 54,7% στα 46,55 ευρώ/MWh.
Τέλος η τιμή φυσικού αερίου TTF στο συμβόλαιο Μαρτίου διαμορφώθηκε χθες στα 49,260 ευρώ/MWh (-1,231%).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης