Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μεγάλες οι διαφορές των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη

Μεγάλες οι διαφορές των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας της  Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη

Σύμφωνα με στοιχεία του Gas Infrastructure Europe, που επικαλείται το Reuters, σήμερα η πληρότητα των ευρωπαϊκών αποθηκών φθάνει το 83,1%

 

Σχετικά Άρθρα
Η εξαιρετικά υψηλότερη τιμή σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, αλλά και το μεγάλο μερίδιο των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, είναι τα δυο στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα σήμερα (28/12) που οι εισαγωγές έχουν κατακτήσει τη πρώτη θέση του μίγματος.

Η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστήριου Ενέργειας διαμορφώθηκε στα 239,11 ευρώ/MWh, χαμηλότερα κατά 4% σε σχέση με την Τρίτη (27/12) που ήταν στα 249,28 ευρώ/MWh, ενώ το μερίδιο των εισαγωγών ανήλθε σε 35,2%.
Σε ότι αφορά τη συμμετοχή στο μίγμα ακολουθεί το φυσικό αέριο με 32,7%, οι ΑΠΕ με 17,4%, ο λιγνίτης με 8,4% και τα υδροηλεκτρικά με 2,1%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη συμμετοχή τω εισαγωγών στο μίγμα είναι αποτέλεσμα της δομής της ευρωπαϊκή αγοράς ηλεκτρισμού που προβλέπει ότι η ενέργεια μέσω των διασυνδέσεων ρέει αυτόματα από τη φθηνότερη προς την ακριβότερη αγορά. Έτσι δεδομένου ότι η ελληνική αγορά είναι ακριβότερη τόσο από την ιταλική όσο και από την βουλγαρική οι εισαγωγές στο ελληνικό σύστημα ξεπέρασαν το 35% παρά το γεγονός ότι ο όγκος συναλλαγών είναι μειωμένος κατά 4%.
Την ίδια ώρα στην υπόλοιπη Ευρώπη οι τιμές θυμίζουν τα προ κρίσης επίπεδα αφού στη Γερμανία η τιμή για σήμερα υποχωρεί στα 45,90 ευρώ/MWh (-50%), στη Γαλλία στα 51,54 ευρώ/MWh (-58%), στην Αυστρία στα 81,48 ευρώ/MWh (-17,2%) και στο Βέλγιο στα 51,05 ευρώ/MWh (-57,9%).

Ακριβότερες οι αγορές της ΝΑ Ευρώπης

Ακριβότερες είναι οι αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με την Ελλάδα να έχει τα πρωτεία και την Ιταλία να ακολουθεί με 175,79 ευρώ/MWh (-15,5%). Στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 145 ευρώ/MWh (+51.1%).
Οι παραδοσιακά φθηνότερες χώρες, λόγω των μηχανισμών που έχουν εφαρμόσει, δηλαδή η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν μέση τιμή σήμερα στα 41,41 ευρώ/MWh (-62,2%), ενώ η Πολωνία με την αυξημένη χρήση άνθρακα φθάνει στα 104,52 ευρώ/MWh (+0,5%).

Οι καλές για την εποχή καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την μεγάλη πτώση της τιμής ου φυσικού αερίου και την υψηλή πληρότητα των ευρωπαϊκών αποθηκών αερίου, όπως φαίνεται συγκρατούν τις τιμές στις αγορές ηλεκτρισμού της Ευρώπης, ενώ η σημερινή πτώση δείχνει ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι χθεσινές προσδοκίες της αγοράς για αυξητική τάση κατά τις πρώτες εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας μετά την αργία των Χριστουγέννων.

Υποχώρηση της τιμής φυσικού αερίου

Καθοριστικό ρόλο στην τρέχουσα αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρισμού στην Ευρώπη παίζει βέβαια η κάθετη πτώση της τιμής φυσικού αερίου TTF, το οποίο χθες λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης στο ολλανδικό hub είχε υποχωρήσει στα 76,25 ευρώ/MWh, για να κλείσει τελικώς στα 80,990 ευρώ/MWh (-2,395%.) στο συμβόλαιο παράδοσης Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Gas Infrastructure Europe, που επικαλείται το Reuters, σήμερα η πληρότητα των ευρωπαϊκών αποθηκών φθάνει το 83,1%. Ειδικά στη Γερμανία, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής αερίου στην ΕΕ, το επίπεδο πληρότητας αγγίζει το 88,2% Τις πέντε τελευταίες ημέρες μάλιστα η Γερμανία ανεφοδίαζε τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης, αξιοποιώντας τις σχετικά ήπιες θερμοκρασίες και τις καλές συνθήκες ανέμου, που περιόρισαν την ανάγκη για παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο. Επίσης μειώθηκαν και οι εξαγωγές ρεύματος προς τη Γαλλία.

Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι, πέραν των καιρικών φαινομένων, ρόλο-κλειδί στις εξελίξεις θα έχει η ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Ασία. Προς το παρόν πάντως τα φορτία LNG που έχουν προγραμματιστεί να αφιχθούν στη βορειοδυτική Ευρώπη και τη Βρετανία παραμένουν υψηλά, όπως δείχνουν τα στοιχεία για την κίνηση των πλοίων μεταφοράς LNG για τις ερχόμενες εβδομάδες.

Από την άλλη πλευρά, αναλυτές του Refinitiv κρατούν επιφυλακτική στάση για τις τιμές σποτ LNG στην Ασία, εκτιμώντας ότι θα είναι υποτονικές, παρά κάποιες μακροπρόθεσμες μετεωρολογικές προβλέψεις 45 ημερών που δείχνουν χαμηλότερες από τις συνήθεις για την εποχή θερμοκρασίες στο Πεκίνο, τη Σεούλ και το Τόκιο. Οι εισαγωγείς στην Ασία δείχνουν να έχουν εξασφαλίσει επάρκεια αερίου, προς το παρόν τουλάχιστον, αναφέρουν οι αναλυτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης