Ενέργεια

Κερδοσκοπία και ζήτηση εκτοξεύουν τις τιμές δικαιωμάτων CO2 –Τι μέτρα μελετά η Ε.Ε.

Κερδοσκοπία και ζήτηση εκτοξεύουν τις τιμές δικαιωμάτων CO2 –Τι μέτρα μελετά η Ε.Ε.
Ποιοί νέοι κλάδοι θα επιβαρύνονται με το κόστος των CO2 - Οι εισηγήσεις για την διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων

Στα 40,58 ευρώ ανά τόνο εκτοξεύτηκαν οι τιμές του CO2 στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων σημειώνοντας ρεκόρ στην 16ετή ιστορία της αγοράς άνθρακα.

Την ίδια ώρα η Ευρώπη αναζητεί τρόπους για να περιορίσει τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας με τους Ευρωβουλευτές να τάσσονται υπέρ των σχεδίων για την επιβολή φόρου άνθρακα στα αγαθά που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η αύξηση των τιμών του CO2  πιθανότατα οφείλεται σε κερδοσκοπικές κινήσεις hedge funds αλλά και στην αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του ψυχρού καιρού, που έχει ως αποτέλεσμα επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να αυξάνουν την παραγωγή σταθμών με μεγάλες εκπομπές ρύπων, αυξάνοντας έτσι και τη ζήτηση για δικαιώματα εκπομπών CO2.

Όπως δήλωσε στο Reuters  ο ειδικός αναλυτής της συγκεκριμένης αγοράς,  Mourad Farahat, της ClearBlue Markets, υπάρχουν πολλά νέα κεφάλαια που μπαίνουν στην αγορά.

Πάντως πέραν των όποιων κερδοσκοπικών κινήσεων από τα hedge funds, μακροπρόθεσμα η κινητήριος δύναμη της ανόδου των τιμών των ρύπων είναι τα φιλόδοξα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι τιμές του CO2 αυξάνονται από τότε που οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν πέρυσι να αυστηροποιήσουν τον στόχο του 2030 σε ότι αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης οι Βρυξέλλες αναμένεται να μειώσουν τη διάθεση δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων ώστε να αναγκάσουν τους ρυπαίνοντες να επιταχύνουν τη στροφή τους προς τις ΑΠΕ.

Σύμφωνα με δήλωση επίσης στο Reuters, του αναλυτή της Refinitiv, Ingvild Sorhus, «η κλιματική φιλοδοξία είναι η απάντηση στο γιατί διαφορετικοί συμμετέχοντες βλέπουν τώρα τον άνθρακα ως ένα ελκυστικό  προϊόν».  

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι σχετικές προτάσεις της Κομισιόν, μεταξύ των οποίων και η μεταρρύθμιση του Μηχανισμού Εμπορίας Ρύπων (ETS) θα παρουσιαστούν στο Συμβούλιο τον Ιούνιο και θα προβλέπουν την ένταξη στο σύστημα της ναυτιλίας και πιθανώς των μεταφορών αλλά και του κτιριακού τομέα.

Φόβοι ανταγωνιστικότητας λόγω της «έκρηξη» στο κόστος ρύπων

Πάντως ο ρυθμός αύξησης των τιμών των ρύπων προκαλεί ανησυχίες ότι η αύξηση του κόστους θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ETS η ΕΕ πρέπει να προτείνει μέτρα για τον περιορισμό της κερδοσκοπίας.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής της Δανίας Dan Jorgensen στο Bloomberg ο οποίος σημειώνει ότι κατά τη μεταρρύθμιση του ETS, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλύσει τον αντίκτυπο της κερδοσκοπίας των επενδυτών στη μεγαλύτερη αγορά άνθρακα του κόσμου.

Σημειώνεται ότι η μεταρρύθμιση, που θα προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο, θα αυξήσει τη σπανιότητα των δικαιωμάτων ρύπων για τις σχεδόν 12.000 εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις τα σημερινά επίπεδα ρεκόρ των τιμών του CO2 είναι μόνο η αρχή σε μια συνεχή ανοδική πορεία που σύμφωνα με κάποιους αναλυτές θα οδηγήσει σε τιμές ακόμη και της τάξεως των 100 ευρώ ανά τόνο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του ICIS που έχουν μοντελοποιήσει ένα σύνολο 26 διαφορετικών σεναρίων για να προβλέψουν τις τιμές του CO2 από το 2021 έως το 2030 οι τιμές αναμένεται να φθάσουν το επίπεδο των 80 ευρώ ανά τόνο έως το 2030, ενώ τα περισσότερα σενάρια δείχνουν τιμές 50-60 ευρώ ανά τόνο προς το τέλος της τέταρτης φάσης του ETS

Το βέβαιο είναι ότι η χρέωση του CO2, οδηγεί πολλές από τις ενεργοβόρες και ρυπογόνες βιομηχανίες της Ευρώπης σε μετεγκατάσταση σε τρίτες χώρες με πιο χαλαρούς περιβαλλοντικούς όρους, για να αποφύγουν το έξτρα κόστος (carbon leakage-διαρροή άνθρακα).

Φόρος άνθρακα στα σύνορα ενάντια στο περιβαλλοντικό ντάμπινγκ

Η ΕΕ για να αποτρέψει τη μετεγκατάσταση σχεδιάζει  ένα νέο μέτρο, τον φόρο άνθρακα στα σύνορα.

Την Τρίτη 9 Μαρτίου οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ των σχεδίων για την επιβολή φόρου άνθρακα στα αγαθά που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως τρόπο προστασίας των βιομηχανιών της ΕΕ από το περιβαλλοντικό ντάμπινγκ.

Η ψηφοφορία αυτή δεν εισάγει νέες νομικές υποχρεώσεις για τις εταιρίες - η επίσημη πρόταση για τον φόρο άνθρακα στα σύνορα  αναμένεται τον Ιούνιο - σε πολλές πτυχές της όμως αντανακλά τον βαθύ διχασμό στους κόλπους της ΕΕ σχετικά με τους επερχόμενους χειρισμούς

Είναι χαρακτηριστική η ισχνή πλειοψηφία με την οποία απορρίφθηκε η πρόταση για τη σταδιακή κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων που διατίθενται στη βιομηχανία όταν εφαρμοστεί ο φόρος άνθρακα στα σύνορα.

Υπέρ της διατήρησης των δωρεάν δικαιωμάτων ψήφισαν 334 ευρωβουλευτές, ενώ  329  ψήφισαν κατά και 23 απείχαν.

«Είναι θέμα επιβίωσης» για τη βιομηχανία της ΕΕ, δήλωσε ο Frans Timmermans, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κλίμα, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο «διαρροής άνθρακα» εάν οι εταιρείες εγκαταλείψουν την Ευρώπη για να αποφύγουν το κόστος των πολιτικών μείωσης των εκπομπών του μπλοκ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης