Η ένταξη των λιγνιτικών μονάδων στο σύστημα πέραν της αμφισβήτησης σαν εύλογη επιλογή "ανατρέπει" και την απολιγνιτοποίηση
Στοιχεία έχει ζητήσει η ΡΑΕ από τον ΑΔΜΗΕ, μέσω των οποίων ζητάει ενημέρωση για τους λόγους που οδήγησαν τον Διαχειριστή σε υποχρεωτική ένταξη λιγνιτικών μονάδων παραγωγής στο σύστημα τις ημέρες της κακοκαιρίας και όχι βάσει του αλγόριθμου που χρησιμοποιεί για την λειτουργία της αγοράς.
Κατόπιν αυτού η ΡΑΕ έχει ζητήσει και αναμένει από τον ΑΔΜΗΕ πλήρη τεκμηρίωση της απόφασής του.
Οι ιδιώτες παραγωγοί, είναι έτοιμοι να προσφύγουν αν χρειαστεί και στις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές περί ανταγωνισμού καθώς διαπιστώνουν μια πρακτική αθέμιτου ανταγωνισμού από πλευράς της ΔΕΗ που δεν ζημιώνει απλώς τους ίδιους αλλά δημιουργεί συνθήκες αποθάρρυνσης των αναγκαίων επενδύσεων για την επάρκεια του συστήματος.
Αμφισβητείται το πλάνο απόσυρσης των λιγνιτικών
Το πρόβλημα, σύμφωνα με την πλευρά του ΕΣΑΗ με την ένταξη των λιγνιτικών μονάδων δεν αφορά μόνο τις ημέρες της κακοκαιρίας, παρ ότι και το διάστημα αυτό αμφισβητείται η υποχρεωτική ένταξή τους, αλλά και την σύνδεση της λειτουργίας τους με την διασφάλιση των τηλεθερμάνσεων στις λιγνιτικές περιοχές.
Το πρόβλημα όπως το περιγράφουν έχει ως εξής: Η ΔΕΗ βάζει στην προημερήσια αγορά καθημερινά στο σύστημα σε τιμές κάτω του κόστους λιγνιτικές μονάδες με το πρόσχημα της τηλεθέρμανσης.
Με τον τρόπο αυτό κρατάει χαμηλές τις χονδρεμπορικές και χάνει λεφτά από την παραγωγή κερδίζει όμως από την λιανική και αυτό γιατί το μερίδίο της στην δραστηριότητα της παραγωγής περιορίζεται κοντά στο 50% ενώ στην λιανική φτάνει κοντά στο 70%.
Με τον τρόπο αυτό, όμως όπως υποστηρίζουν οι ιδιώτες παραγωγοί, στην αγορά δεν δίνεται το σωστό σήμα για επενδύσεις με αποτέλεσμα το σύστημα να αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας.
"Κανείς δεν πρόκειται να επενδύσει με αυτή την αγορά" και αμφισβητούν το πλάνο απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων, αφού θα υπάρχει έλλειμμα ισχύος και άρα πρόβλημα επάρκειας.
Απαιτείται ακόμη μία θερμική μονάδα για την αποφυγή μπλακ άουτ
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μοναδική επένδυση σε νέα μονάδα φυσικού αερίου είναι της Mytilineos (825 MW) ενώ για την διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος σύμφωνα με την σχετική μελέτη του ΑΔΜΗΕ απαιτείται ισχύ τουλάχιστον 2.150 MW από θερμικές μονάδες που σημαίνει πέραν της μονάδας της Mytilineos και της Πτολεμαίδας 5 που κατασκευάζει η ΔΕΗ απαιτείται τουλάχιστον μία ακόμη θερμική μονάδα προκειμένου το σύστημα να μην αντιμετωπίσει προβλήματα μπλακ άουτ με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.
Αν και επενδυτικά σχέδια για νέες μονάδες έχουν και άλλοι ενεργειακοί όμιλοι (Τέρνα, Elpedison, Κοπελούζος κλπ) ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς δεν διασφαλίζει την βιωσιμότητά τους και ως εκ τούτου καθιστά δύσκολη και τη χρηματοδότησή τους και επιπλέον θα απαιτηθεί χρόνος για να ολοκληρωθεί η υποδομή τους και να εισέλθουν στο σύστημα.
Το πρόβλημα είναι εις γνώσιν της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ το οποίο καταρτίζει αυτό το διάστημα Μηχανισμό Ισχύος για την αποζημίωση τόσο υφιστάμενων όσο και νέων ευέλικτων μονάδων παραγωγής, ο οποίος πρέπει να γνωστοποιηθεί στην DGcomp για να λάβει έγκριση.
www.worldenergynews.gr