Τελευταία Νέα

Σε «συμπληγάδες» η αγορά σπάνιων γαιών (Metal Miner)

Σε «συμπληγάδες» η αγορά σπάνιων γαιών (Metal Miner)
Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην Αυστραλία έχουν προκαλέσει διακυμάνσεις στην αγορά παγκοσμίως
Οι σπάνιες γαίες, σύμφωνα με τον δείκτη MMI, σημειώνουν μια αργή ανοδική πορεία στην τιμή τους της τάξης του 0,38%.

Σύμφωνα με το Metal Miner, παρά την πτώση που κατέγραφαν στην αγορά τον τελευταίο καιρό, φαίνεται τώρα να σημειώνονται μικρά βήματα ώστε η πτωτική τάση να αναστραφεί.

Σε αυτό συνέβαλλε η απαγόρευση των εξαγωγών σπάνιων γαιών από την Κίνα που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου, ενώ η Αυστραλία, ένας ακόμα μεγάλος παίκτης στον τομέα των σπάνιων γαιών, έρχεται τώρα αντιμέτωπη με δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η περίπτωση της Αυστραλίας

Η βιομηχανία σπάνιων γαιών στην Αυστραλία, αντιμετώπισε πολλές διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα τον τελευταίο καιρό.

Λόγω αυτών των περιστατικών, η τιμολόγηση και τα επιχειρηματικά πλάνα των εταιρειών που βασίζονται στις σπάνιες γαίες βιώνουν τις επιπτώσεις στην προσφορά, συμπαρασύροντας και την παγκόσμια αγορά.

Η Αυστραλία έχει καθιερωθεί στην παγκόσμια αγορά σαν σημαντικός εταίρος, μόλις τα τελευταία χρόνια.

Αυτό οφείλεται στις αποφάσεις που έχει πάρει να διαφοροποιηθεί από την Κίνα, που σήμερα ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής σπάνιων γαιών.

Μεγάλα έργα όπως το διυλιστήριο στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας Iluka Resources και Lynas Rare Earths στο Kalgoorlie αποτελούν ένα παράδειγμα, παρά τα χρηματοοικονομικά ζητήματα που σχετίζονται με αυτά τα έργα.

Η Iluka Resources

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες μεταλλικής άμμου, η  Iluka Resources, αντιμετώπισε πρόσφατα σημαντικά εμπόδια στην διύλιση σπάνιων γαιών Eneabba. Η εταιρία είχε, αρχικά, υποστηριχθεί με δάνειο ύψους 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Export Finance Australia.

Το αυξημένο, όμως, κόστος του έργου οδήγησε στην ανάγκη μεγαλύτερης ρευστότητας, ανεβάζοντας τις δαπάνες από 1,7 ως 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το χρονοδιάγραμμα του έργου και οι επίτευξη του στόχου σχετικά με τις σπάνιες γαίες, υπέστησαν σημαντικές καθυστερήσεις εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης της Iluka. Το διυλιστήριο της, όταν λειτουργεί, μπορεί να επεξεργαστεί βαριά στοιχεία σπάνιων γαιών που είναι δυσεύρετα εκτός Κίνας.

Η Lynas Rare Earths

Η Lynas Rare Earths, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής σπάνιων γαιών στον κόσμο πέρα από την Κίνα αντιμετώπισε, επίσης, τον τελευταίο μήνα προβλήματα εφοδιασμού σχετικά με το θειικό οξύ, ένα απαραίτητο συστατικό για την επεξεργασία σπάνιων γαιών.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν η BHP Group αποφάσισε να σταματήσει τις δραστηριότητές της σε νικέλιο στο Kalgoorlie της Δυτική Αυστραλία, παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις της.

Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην Αυστραλία έχουν προκαλέσει διακυμάνσεις στην αγορά παγκοσμίως. Η Lynas ανέφερε πρόσφατα μείωση σχεδόν 6% στα έσοδα του πρώτου τριμήνου. Οι ανησυχίες για την αλυσίδα εφοδιασμού και τη μεταβαλλόμενη ζήτηση της αγοράς, μείωσαν την μέση τιμή πώλησης από 46,9 δολ ανά κιλό σε 42,5 δολ Αυστραλίας. Με βάση όλα αυτά, δεν είναι βέβαιο αν η αγορά μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την πίεση.

Λόγω των προσπαθειών της Κίνας για τον έλεγχο της αγοράς σπάνιων γαιών, η αγορά υπόκειται σε μια συνεχόμενη πίεση. Δεδομένων των στρατηγικών διαχείρισης της προσφοράς της Κίνας και την πρόσφατη υπερπαραγωγή, οι στρατηγικές ενέργειες πιθανότατα αποσκοπούν στη διατήρηση ανταγωνιστικών τιμών, διατηρώντας τις παγκόσμιες τιμές σε χαμηλό τριετίας.

Όλα τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και η στάση της Κίνας, αποτελούν ένα «πονοκέφαλο» για την Αυστραλία και την διατήρηση της μελλοντικής παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού σπάνιων γαιών. Όπως τονίζεται υπάρχει άμεση ανάγκη για έναν σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης και ρυθμιστικής υποστήριξης για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της αστάθειας στην αγορά και από γεωπολιτικές πιέσεις.

Λίστα τιμών του Rare Earths MMI:

Το οξείδιο του τερβίου σημείωσε άνοδο 1,3% στα 831,03 δολάρια ανά κιλό.
Το οξείδιο του δυσπροσίου σημείωσε πτώση κατά 2,31 δολάρια, με τις τιμές να διαμορφώνονται στα 244,81 δολάρια ανά κιλό.
Το ύττριο σημείωσε άνοδο 0,07% στα 38,41 δολάρια το κιλό.
Το νεοδύμιο σημείωσε πτώση 1,7% στα 73.478,69 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης