Έχει χάσει η Κίνα την πρωτιά στην παγκόσμια βιομηχανία χάλυβα; (Metal Miner)

Έχει χάσει η Κίνα την πρωτιά στην παγκόσμια βιομηχανία χάλυβα; (Metal Miner)
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής, δηλαδή περίπου ένα δισεκατομμύριο τόνους ετησίως
Εν μέσω συνεχιζόμενων προβλέψεων που κάνουν λόγο για οικονομική ύφεση με ελάχιστα ή καθόλου σημάδια βελτίωσης, έρχεται τώρα μια είδηση ότι η κινεζική κυβέρνηση ανέστειλε το σύστημα που επιτρέπει την έγκριση της κατασκευής νέων χαλυβουργείων.

Πρόκειται για μια κίνηση που θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την κινεζική βιομηχανία χάλυβα αλλά και την παγκόσμια παραγωγή χάλυβα στο σύνολό της.

Σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται το Metal Miner, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών της Κίνας δήλωσε πρόσφατα ότι αποφάσισε να διακόψει τον ισχύοντα μηχανισμό, σύμφωνα με τον οποίο επιτρέπεται η κατασκευή νέων χαλυβουργείων εφόσον όμως πρώτα οι χαλυβουργίες κλείσουν πρώτα κάποιες από τις υφιστάμενες μονάδες τους.

Το αρμόδιο υπουργείο ανέφερε επίσης σχέδια για τη δημιουργία ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η κίνηση αυτή εξέπληξε σχεδόν όλους στον τομέα του χάλυβα. Όπως έχει αναφέρει συχνά το MetalMiner στο παρελθόν, οι εξαγωγές χάλυβα από την Κίνα είχαν εκτοξευθεί τα τελευταία δύο χρόνια και σήμερα βρίσκονται σε υψηλό οκτώ ετών.

Όλα στις εξαγωγές

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής, δηλαδή περίπου ένα δισεκατομμύριο τόνους ετησίως.

Ωστόσο, μετά τον COVID, οι κινεζικές χαλυβουργίες δυσκολεύτηκαν να βρουν ντόπιους πελάτες και τώρα καταφεύγουν στο ντάμπινγκ φθηνών προϊόντων χάλυβα σε όσο το δυνατόν περισσότερες αγορές.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση της Bank of America, πέντε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένου του Βιετνάμ, της Ταϊλάνδης και της Μαλαισίας, απορρόφησαν το 26% των εξαγωγών χάλυβα της Κίνας μόνο το 2023.

Τιτάνες της χαλυβουργίας, όπως η ArcelorMittal SA, έχουν επίσης διαμαρτυρηθεί για αυτές τις εξαγωγές, ενώ ακόμα, η έλλειψη συγκεκριμένων μέτρων για τις χαλυβουργίες εξασθένισε τις ελπίδες ότι ο προβληματικός τομέας των ακινήτων της χώρας θα ανακάμψει από την ύφεση.

Στην πραγματικότητα, μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Hu Wangming, επικεφαλής της China Baowu Steel Group Corp., δήλωσε στους εργαζόμενους στην εξαμηνιαία συνέλευση της εταιρείας ότι οι συνθήκες στη χώρα ήταν σαν ένας «σκληρός χειμώνας» που θα μπορούσε να γίνει μακρύτερος, ψυχρότερος και ακόμη πιο δύσκολος.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι η χαλυβουργία της χώρας αντιμετωπίζει μια κατάσταση χειρότερη από τις κρίσεις που υπέστη το 2008 και το 2015.

Πτώση στις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος

Το προαναφερθέν δημοσίευμα του Bloomberg έκανε λόγο επίσης για την προειδοποίηση του κινεζικού υπουργείου ότι η χαλυβουργία αντιμετωπίζει δύσκολες στιγμές, ιδίως όσον αφορά τη σχέση προσφοράς και ζήτησης, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα.

Με την εγχώρια κατανάλωση χάλυβα να μειώνεται, οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος έχουν μειωθεί σημαντικά, χάνοντας περίπου 10% αυτό το τρίμηνο και αγγίζοντας το χαμηλότερο σημείο τους από το 2022.

Μέχρι στιγμής, οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος έχουν μειωθεί πάνω από 28% το 2024.

Να σημειωθεί, πως μια από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις για τις κινεζικές χαλυβουργίες ήταν ο τομέας των ακινήτων της Κίνας, ο οποίος συνεχίζει να είναι υποτονικός παρά τις καλύτερες προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για να τον βγάλει από το τέλμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης