Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένας καθαρός εξαγωγέας ενέργειας με την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας. Γίνεται προσπάθεια παραγωγής 1,5 GW ως το 2027 και βασικός μοχλός της είναι οι τιμές στα slots της κεντρικής και νότιας Ευρώπης.
Η χώρα επί του παρόντος έχει εγκατεστημένη αιολική ισχύ 5,7 GW σε όλη την ξηρά. Οι δυνατότητες για την ελληνική αιολική ενέργεια είναι πολύ μεγάλες, ειδικά για την υπεράκτια αιολική ενέργεια όπου η χώρα στοχεύει τουλάχιστον σε 2 GW έως το 2030, σύμφωνα με τα λεγόμενα της WindEurope.
Η Ελλάδα ρυθμιστής της αγοράς
Το εθνικό της σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα προβλέπει συνολικά 8,9 GW αιολικής ισχύος που θα εγκατασταθεί έως το 2030 και θα αυξηθεί στα 9,5 GW το 2035. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις τιμές σε Βουλγαρία, Ιταλία, Ρουμανία, Ουγγαρία και στην υπόλοιπη κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με γνώστες της αγοράς.
Η χώρα αναμένεται να καταγράψει τις χαμηλότερες ετήσιες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από το 2000 χάρη στις πρόσφατες προσθήκες ηλιακής και αιολικής ισχύος, δήλωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο παράγοντας κοντά στην ελληνική κυβέρνηση.
Οι ελληνικές τιμές spot διαπραγματεύονται προνομιακά με άλλες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, λόγω της διασύνδεσης της χώρας με την ακριβή ιταλική αγορά, όπου κυριαρχεί η παραγωγή αερίου.
Μια σημαντική ώθηση της αιολικής δυναμικότητας της Ελλάδας θα μπορούσε να περιορίσει ή να αντιστραφεί το προνομιακό περιβάλλον που έχει οικοδομήσει η ελληνική παρουσία στις αγορές, σε σχέση με άλλους παίκτες του ίδιου βεληνεκούς.
Τροποποιήσεις στο δίκτυο
Οι traders τονίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να επεκτείνει την ικανότητα διασύνδεσής της με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Τουρκία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία για να επιτρέψει επιπλέον εξαγωγές ενέργειας. Οι συνολικές εισαγωγές και εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας το 2023 ανήλθαν σε 4,9 TWh και 3,2 TWh, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΣΜ.
Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από τη Βουλγαρία και εξάγει κυρίως στην Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ιταλία.
www.worldenergynews.gr