Στις αρχές του 2025 αναμένεται να παρουσιαστεί από την ΕΔΕΥΕΠ το εταιρικό σχήμα SPV που θα αναλάβει να αναθέσει μέσω διαγωνισμών τις ανεμολογικές και βυθομετρικές μελέτες και να συλλέξει κάθε άλλο απαραίτητο δεδομένο για τις περιοχές όπου θα τοποθετηθεί το πρώτο κύμα των υπεράκτιων αιολικών.
Τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις μελέτες όπως είναι γνωστό θα διατίθενται έναντι ανταλλάγματος στους ενδιαφερόμενους και στόχος της όλης διαδικασίας είναι η επιτάχυνση της ωρίμανσης των έργων, καθώς προβλέπεται ότι έως το 2030 θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί στην Ελλάδα υπεράκτια αιολικά πάρκα 1,9 GW. Υπενθυμίζεται ότι στο SPV προβλέπεται να συμμετέχει και η εταιρία ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ που ανήκει κατά 100% στο δημόσιο και ελέγχει το ποσοστό του δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ.
Αμέσως μετά τη σύσταση της εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV) θα πρέπει να γίνουν οι διαγωνισμοί για την ανάθεση των μελετών και σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΔΕΥΕΠ που τρέχει το όλο project εξετάζει να συμπτύξει τον χρόνο των μελετών που θα πραγματοποιήσουν οι εταιρείες που θα κερδίσουν τους διαγωνισμούς.
Υπενθυμίζεται ότι η ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών αναμένεται να κινητοποιήσουν επενδύσεις που φτάνουν τα 7,5 - 11 δισεκ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνη Στεφάτο μπορεί να επιφέρουν πολλαπλάσια οφέλη σε τομείς όπως τα ναυπηγεία και η ναυτιλία.
Ενίσχυση του ενεργειακού μίγματος
Παράλληλα η ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων θα συμβάλλουν στη συμπλήρωση του ενεργειακού μίγματος της χώρας το οποίο θα επιτρέψει την ουσιαστική εξισορρόπηση της συνεισφοράς των ΑΠΕ σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο τις ώρες της ηλιοφάνειας.
Όπως τονίζει με κάθε ευκαιρία ο κ. Στεφάτος το εγχείρημα αποτελεί μια εθνική στρατηγική προτεραιότητα καθώς από τη μια είναι απολύτως απαραίτητο για να εξασφαλιστεί μεσοπρόθεσμη αποτελεσματικότητα των ΑΠΕ και αφετέρου γιατί αποτελεί ένα αναπτυξιακό πρώτο βήμα με συνολικές επενδύσεις που εκτιμώνται μεταξύ 7,5 και 11 δισ. ευρώ ως το 2032.
Πάντως δεδομένων των αντιδράσεων που έχουν ήδη ενεργοποιηθεί κατά των θαλάσσιων αιολικών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπως η Κρήτη η Αχαΐα η ΕΔΕΥΕΠ σχεδιάζει να προχωρήσει σε κινήσεις ενημέρωσης της κοινής γνώμης, για τα οφέλη του project το οποίο δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας παράλληλης εφοδιαστικής αλυσίδας, από την οποία μπορεί να προκύψει ένας σημαντικός αριθμός νέων θέσεων εργασίας και θα ανοίξει και τις προοπτικές για εξαγωγές.
Στρατηγικά πλεονεκτήματα
Όπως αναφέρει ο κ. Στεφάτος με την ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, αξιοποιούμε δύο σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας: Το καλύτερο θαλάσσιο αιολικό δυναμικό στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και τις κρίσιμες απαραίτητες βάσεις που διαθέτει για την ανάπτυξη εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας.
«Ο συνδυασμός οικονομικά αποδοτικών έργων με παράλληλη μείωση του κόστους μέσα από την ανάπτυξη τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας, προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον περιφερειακά.
Η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει μεγαλύτερη παραγωγική δυνατότητα από τις εθνικές της ανάγκες, ώστε να μπορέσει να τροφοδοτήσει και γειτονικές χώρες με καθαρή πράσινη ενέργεια και να προσελκύσει νέες επενδύσεις σε υπάρχουσες βιομηχανικές μονάδες.
Παράλληλα μπορούν να ενισχυθούν τα ναυπηγεία και τα λιμάνια της χώρας και να δημιουργηθεί και ένας στόλο από ειδικά σκάφη που υποστηρίξουν την ανάπτυξη και τη συντήρηση αυτών των έργων, από την ελληνική ναυτιλία».
www.worldenergynews.gr