Τίθενται για πρώτη φορά γεωγραφικοί περιορισμοί, καθώς τα έργα που θα επιδοτηθούν θα εγκατασταθούν σε πρώην λιγνιτικές περιοχές και ειδικότερα στη Δυτική Μακεδονία, την Μεγαλόπολη, την Τρίπολη, την Γορτυνία και την Οιχαλία
Μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου 2024 αναμένονται οι προσφορές των ενδιαφερομένων να συμμετάσχουν στον 3ο και τελευταίο διαγωνισμό για μπαταρίες με λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση, σύμφωνα με την προκήρυξη που δημοσίευσε χθες η ΡΑΑΕΥ.
Σύμφωνα με την Aurora Energy Research, η επένδυση που απαιτείται για τις 4ωρες μπαταρίες, στις οποίες αναφέρεται ο εν λόγω διαγωνισμός, είναι σημαντικά υψηλότερη από ότι για τις 2ωρες και η επένδυση εκτιμάται σε 1 εκ. ευρώ/MW ενώ για τις δίωρες ήταν 600.00/MW, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερες επενδύσεις και ισχυρότεροι όμιλοι.
Πρόκειται για τον πρώτο διαγωνισμό στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αφορά μπαταρίες μεγάλης διάρκειας 4 ωρών, και ανταγωνισμός για τις ταρίφες αναμένεται υψηλός. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αναμένεται να προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον καθώς επιδοτεί τόσο το κεφάλαιο όσο και τη λειτουργία ενώ άλλοι αντίστοιχοι διαγωνισμοί σε γειτονικές χώρες επιδοτούν μόνο το κεφάλαιο της επένδυσης.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ ότι οι άδειες παραγωγής για συστήματα αποθήκευσης 3 ωρών και 4 ωρών υπερβαίνουν το 30% των συνολικών αδειών παραγωγής για την εν λόγω τεχνολογία.
Τιμές προσφοράς
Η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς είναι 145.000 EUR/MW/έτος, ενώ σύμφωνα με την ανάλυση της Aurora Energy Research, προκειμένου ένα έργο να επιτύχει IRR υψηλότερο του 8%, η σχετική προσφορά λειτουργικής ενίσχυσης που θα κατατεθεί στον διαγωνισμό θα πρέπει να υπερβεί τα 105,000 EUR/MW/έτος.
Ωστόσο, με δεδομένο το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που αναμένεται να εκφραστεί, τόσο οι αποδόσεις όσο και οι ταρίφες εκτιμάται ότι μπορεί να κινηθούν χαμηλότερα.
Οι νικητές του διαγωνισμού θα λάβουν ενίσχυση που θα χορηγηθεί, σωρευτικά, υπό μορφή: επενδυτικής επιχορήγησης, η οποία θα καταβληθεί κατά τη φάση κατασκευής των υποστηριζόμενων έργων και θα είναι ύψους 200,000 EUR/MW, καθώς και λειτουργική ενίσχυση το ύψος της οποίας θα καθοριστεί από το ύψος της προσφοράς που έχει υποβάλλει κάθε νικητής του διαγωνισμού.
Το μέγιστο όριο Ισχύος Συμμετοχής έκαστου στην Ανταγωνιστική Διαδικασία, αν συμμετέχει με ένα έργο, ορίζεται στα 100 ΜW. Εφόσον όμως ένας Συμμετέχων συμμετέχει στην Ανταγωνιστική Διαδικασία με περισσότερα του ενός έργου, η συνολική ισχύς των έργων το δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50MW.
Η συνολική δυναμικότητα αποθήκευσης που λαμβάνει ενίσχυση με τους τρεις διαγωνισμούς ορίζεται σε 900 MW,από τα οποία τα 200 MW θα διατεθούν στον τρίτο. Τα σχετικά έργα θα πρέπει να είναι έτοιμα προς λειτουργία έως τις 30 Απριλίου 2026.
Γεωγραφικοί περιορισμοί
Στα πλαίσια της δημοπρασίας, τίθενται για πρώτη φορά γεωγραφικοί περιορισμοί, καθώς τα έργα που θα επιδοτηθούν θα εγκατασταθούν σε πρώην λιγνιτικές περιοχές και ειδικότερα στη Δυτική Μακεδονία, την Μεγαλόπολη, την Τρίπολη, την Γορτυνία και την Οιχαλία. Να σημειωθεί ότι για τις περιοχές της Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας, η συνολική κατακυρούμενη ισχύς δεν μπορεί να υπερβεί τα 50 MW.
Αυτό προσδιόρισε πρόσφατη ΚΥΑ από την οποία προκύπτουν τα εξής δύο, βασικά οφέλη:
Σε περιοχές της Πελοποννήσου, όπου το δίκτυο έχει χαρακτηριστεί με αποφάσεις της ΡΑΑΕΥ ως κορεσμένο και στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου λειτουργούν και αναπτύσσονται περισσότερα από 4.000 MW σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), θα καταστεί δυνατή η εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που θα βοηθήσει στην άρση του κορεσμού και στην αποδοτική ενσωμάτωση και λειτουργία των σταθμών ΑΠΕ.
Ενισχύεται η δυναμική της επικείμενης, ανταγωνιστικής διαδικασίας, καθώς αναμένεται να συμμετάσχουν σε αυτήν περισσότεροι σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
www.worldenergynews.gr