Τελευταία Νέα

Net billing: Ανοίγει 21/10 η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για φωτοβολταϊκά με μπαταρίες

Net billing: Ανοίγει 21/10 η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για φωτοβολταϊκά με μπαταρίες

Και κοινά αιτήματα για συλλογική αυτοκατανάλωση

 

Την άλλη Δευτέρα θα ανοίξει η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ η οποία θα αρχίσει να υποδέχεται τις αιτήσεις για τη σύνδεση σταθμών με net-billing (ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό) και virtual net-billing (εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό) για φωτοβολταϊκά με μπαταρίες για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών καθώς και για κοινά αιτήματα για συλλογική αυτοκατανάλωση τα οποία μπορεί να αφορούν νοικοκυριά σε πολυκατοικίες, αλλά και εμπορικούς καταναλωτές σε κτίρια γραφείων, ή εμπορικά κέντρα.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις θα αφορούν φωτοβολταϊκούς σταθμούς που συνδυάζονται με μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, με εφαρμογή net-billing και virtual net-billing. Επίσης, η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ θα υποδέχεται και αιτήσεις με εφαρμογή virtual net-billing αυτοκαταναλωτών οι οποίοι ενεργούν από κοινού (συλλογική αυτοκατανάλωση / πολυκατοικία) και στους οποίους θα πρέπει να ανήκει η κυριότητα του σταθμού. Ειδικά στα Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών δεν μπορεί να γίνει ανταλλαγή ενέργειας του συστήματος αποθήκευσης με το δίκτυο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στις 3 Οκτωβρίου είχε ανοίξει η πλατφόρμα για αιτήσεις σύνδεσης για σταθμούς AΠΕ και ΣΥΘΗΑ net billing και virtual net billing για το σύνολο της επικράτειας, αλλά χωρίς μονάδες αποθήκευσης ενέργειας.


Ποιές κατηγορίες αφορά

Να θυμίσουμε ότι το net billing αφορά όλες τις κατηγορίες καταναλωτών (οικιακούς, εμπορικούς, αγρότες, ΟΤΑ και Ενεργειακές Κοινότητες). Ο συμψηφισμός μεταξύ παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Τυχόν πλεονάζουσα ενέργεια εγχέεται στο δίκτυο και αποζημιώνεται για μια εικοσαετία με βάση την τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς τις ώρες της έγχυσης.

Ειδικά για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ), λόγω της μη ύπαρξης οργανωμένης αγοράς, η πλεονάζουσα ενέργεια πληρώνεται στον αυτοκαταναλωτή με τιμή (€/MWh) η οποία ισούται με την Ειδική Τιμή Αγοράς (Ε.Τ.Α.) τεχνολογιών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που δημοσιεύεται από τον ΔΑΠΕΕΠ, και εκκαθαρίζεται από τον ΔΕΔΔΗΕ, σε καθένα από τα ηλεκτρικά συστήματα ΜΔΝ.

Επίσης, προβλέπεται συλλογική αυτοκατανάλωση σε επίπεδο κτιρίου με εφαρμογή virtual net-billing. Τουλάχιστον δύο αυτοκαταναλωτές που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο μπορούν να συμμετέχουν από κοινού σε δραστηριότητες και να ρυθμίζουν μεταξύ τους τον επιμερισμό της ενέργειας που παράγεται από τους σταθμούς τους. Στον εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό, υπό το σχήμα της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, μπορούν να ενταχθούν και καταναλώσεις κοινοχρήστων σε κτίρια.

Στην περίπτωση του net-billing καθώς και μηδενικής έγχυσης (zero feed-in), η ισχύς κάθε σταθμού παραγωγής που εγκαθίσταται μπορεί να ανέρχεται μέχρι και το 100% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης. Στην περίπτωση του virtual net-billing, η ισχύς κάθε σταθμού παραγωγής που εγκαθίσταται μπορεί να ανέρχεται μέχρι και το 100% της εγκατεστημένης ισχύος του συνόλου των συμψηφιζόμενων καταναλώσεων.


Σύναψη PPAs

O αυτοκαταναλωτής ή το τρίτο πρόσωπο που κατέχει τον σταθμό μπορεί να συνάπτει διμερείς συμβάσεις αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) για την πλεονάζουσα ενέργεια για τις περιπτώσεις του ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού που πληρώνεται από την αγορά. Αντίστοιχα, ο Προμηθευτής ή ο Φορέας Σωρευτικής εκπροσώπησης μπορεί να εγγυάται σταθερή τιμή πώλησης για την πλεονάζουσα ενέργεια.

Στην περίπτωση net-billing και virtual net-billing, δικαίωμα ένταξης έχουν φυσικά πρόσωπα (επιτηδευματίες ή μη) ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου τα οποία είτε έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο εγκαθίσταται ο σταθμός παραγωγής είτε έχουν τη νόμιμη χρήση αυτού (π.χ. μέσω μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κ.λπ.) και έχουν διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου.

Στην περίπτωση του virtual net-billing από Ενεργειακές Κοινότητες, το δικαίωμα ένταξης ασκείται από μέλη (φυσικά ή και νομικά πρόσωπα), καθώς και από ευάλωτους καταναλωτές ή πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ανεξάρτητα από το εάν κατέχουν ή όχι την ιδιότητα μέλους της Ενεργειακής Κοινότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης