Τελευταία Νέα

Rystad: Η Ισπανία χάνει τους στόχους της για το πράσινο υδρογόνο

Rystad: Η Ισπανία χάνει τους στόχους της για το πράσινο υδρογόνο
Σύμφωνα με τις τωρινές προβλέψεις, η Ισπανία πιθανότατα θα πιάσει τα 5 GW πράσινων ηλεκτρολυτών έως το 2030
Η Ισπανία θα χρειαστεί να «τρέξει» για νέες επιδοτήσεις για να επιτύχει τον στόχο των 11 GW πράσινου υδρογόνου μέχρι το 2030, δήλωσε σήμερα (17/9) σε έκθεσή της η Rystad Energy.

Σύμφωνα με το Montel, η Rystad ανέφερε πως η χώρα της Ιβηρικής - η οποία έχει θέσει τον υψηλότερο στόχο μέσα στην ΕΕ για το πράσινο υδρογόνο - είναι πιθανό να ξεπεράσει τη Γερμανία στην παραγωγή πράσινου Η2 στο μπλοκ μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με τις τωρινές προβλέψεις, η Ισπανία πιθανότατα θα πιάσει τα 5 GW πράσινων ηλεκτρολυτών έως το 2030.

Από την άλλη, η Γερμανία θα φτάσει μόνο τα 4,5 GW δυναμικότητας ηλεκτρολυτών μέχρι την αλλαγή της δεκαετίας, πολύ κάτω από τον στόχο που έχει θέσει για 10 GW.

«Σε αντίθεση με τη Γερμανία, η οποία έχει θέσει φιλόδοξους στόχους και κατατάσσεται δεύτερη σε παραγωγική ικανότητα, η Ισπανία θα μπορούσε να επικεντρωθεί στο να γίνει καθαρός εξαγωγέας, ιδίως προς τη Γερμανία, η οποία αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω των λιγότερο ευνοϊκών συνθηκών για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο Minh Khoi Le, επικεφαλής της έρευνας υδρογόνου της Rystad, προσθέτοντας ότι η Ισπανία «δεν έχει ακόμη καταρτίσει σχέδια για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης».

«Οι βέλτιστες συνθήκες της Ισπανίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε συνδυασμό με τις υποστηρικτικές πολιτικές, την έχουν τοποθετήσει ως μία από τις πιο αποδοτικές περιοχές για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου».

Τα περισσότερα ισπανικά projects θεωρήθηκαν ως «χαμηλού κινδύνου» από την Rystad, με τα έργα «να βρίσκονται σε καλό δρόμο για την έγκαιρη θέση σε λειτουργία, χάρη στην ισχυρή κυβερνητική υποστήριξη», αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη για να επιτευχθεί τελικά ο στόχος της.

Οι ισπανικές προσφορές στην τελευταία δημοπρασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου (EHB) είχαν κατά μέσο όρο το χαμηλότερο κόστος παραγωγής, δήλωσε η Rystad.

Σημαντική ενίσχυση

Η στήριξη από την ΕΗΒ θα συμπληρωθεί από τη «σημαντική» βοήθεια της Ισπανίας, είπε, συμπεριλαμβανομένων 794 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος IPCEI Hy2Use της ΕΕ και 1,2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κόμβων υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές, παρά την ανάγκη για περισσότερη χρηματοδότηση.

Η χώρα διαθέτει επί του παρόντος μόνο έναν μεγάλο πράσινο ηλεκτρολύτη που λειτουργεί, την πιλοτική μονάδα 20 MW της Iberdrola στο Puertollano, αλλά σημείωσε ότι η BP επιβεβαίωσε νωρίτερα αυτό το μήνα την τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή μιας μονάδας πράσινου υδρογόνου 25 MW στο διυλιστήριό της στο Castellon.

Η ΕΕ θεωρεί το πράσινο υδρογόνο, το οποίο παράγεται με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ως το κλειδί για την επίτευξη του στόχου της για το net zero μέχρι το 2050.

Στόχος της είναι η συνολική παραγωγή 10 εκατ. τόνων μέχρι το 2030.

Πέρυσι, η Ισπανία έθεσε στόχο για 11 GW υδρογόνου στο πλαίσιο του σχεδίου της να διπλασιάσει τον στόλο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε 160 GW μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η έκρηξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα βύθισε τις ημερήσιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στα 13,67 ευρώ/MWh τον Απρίλιο, καθιστώντας τον μήνα εκείνο τον φθηνότερο στην ιστορία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης