Καθυστερεί η δημόσια διαβούλευση
Σημαντικές καθυστερήσεις γράφει η υπόθεση της επιβολή στατικών περιορισμών στη λειτουργία των σταθμών ΑΠΕ με ενσωματωμένη αποθήκευση πίσω από τον μετρητή.
Κι αυτό διότι, αν και έχει καταρτιστεί από τον ΑΔΜΗΕ η σχετική εισήγηση και έχει υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων ( ΡΑΑΕΥ), αυτή ακόμη δεν έχει αξιολογηθεί ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, καθώς όπως αναφέρουν στελέχη της Αρχής ο όγκος εργασιών είναι τεράστιος και το προσωπικό ελάχιστο.
Οπότε δεν αναμένεται σύντομα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, γεγονός που θα οδηγήσει σε καθυστέρηση και την έκδοση της απαραίτητης υπουργικής απόφασης από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί αντίστοιχη διαδικασία και για τους περιορισμούς έγχυσης των φωτοβολταϊκών και των αιολικών σταθμών, όπως επίσης και των standalone μπαταριών.
Τι προτείνει ο Διαχειριστής
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά για τα συστήματα φωτοβολταϊκών με μπαταρίες πίσω από τον μετρητή οι οποίες αποθηκεύουν ενέργεια μόνο από τον σταθμό, ο Διαχειριστής του συστήματος προτείνει στη ζώνη 9 π.μ. με 5 μ.μ μέγιστη ισχύς έγχυσης 50% σε σχέση με την εγκατεστημένη ισχύ του φωτοβολταϊκού. Στην επόμενη χρονική ζώνη έως τα μεσάνυχτα, αλλά και τη χρονική περίοδο από τα μεσάνυχτα έως τις 9 το πρωί προτείνεται μέγιστη ισχύς έγχυσης 30%.
Σχετικά με τα φωτοβολταϊκά με ενσωματωμένη μπαταρία και δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας από το σύστημα, ο ΑΔΜΗΕ προτείνει να εφαρμοστούν οι στατικοί περιορισμοί έγχυσης που ισχύουν για τις standalone μπαταρίες. Δηλαδή 70% κατά τις χρονικές περιόδους 09.00 με 10.00 π.μ. και 16.00 με 17.00, 35% για τις περιόδους 10.00 με 11.00 και 15.00 με 17.00 και 0% για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, δηλαδή τις μεσημεριανές.
Επιπλέον, δεν θα ισχύουν στατικοί περιορισμοί για τα φωτοβολταϊκά στις περιοχές όπου δεν υπάρχει αυξημένη διείσδυση ηλιακών συστημάτων, όπως στη Νότια Εύβοια και στο σύστημα των διασυνδεμένων με το ηπειρωτικό σύστημα νησιών των Κυκλάδων.
Δύο σενάρια για τα αιολικά με συσσωρευτές
Στην περίπτωση των αιολικών με συσσωρευτές, χωρίς δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο , ο ΑΔΜΗΕ προτείνει δύο σενάρια, με μέγιστη ισχύς έγχυσης σε σχέση με την εγκατεστημένη ισχύ 90% κατά τις χρονικές ζώνες 00:00 – 09:00 και 17:00 – 24:00.
Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, στο ένα σενάριο προτείνεται κατά τα διαστήματα 09:00 – 11:00 και 15:00 – 17:00 ο κόφτης να τεθεί στο 60% ενώ στο διάστημα 11:00 – 15:00 στο 30%. Στο άλλο σενάριο προτείνεται κόφτης 45% και στα τρία διαστήματα, δηλαδή από τις 09:00 έως τις 17:00. Και σε αυτήν περίπτωση δεν προτείνονται περιορισμοί έγχυσης στις περιοχές δίχως σημαντική διείσδυση ΑΠΕ.