Τις επόμενες μέρες, η ρύθμιση για τη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού
Στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του υπουργείου Ενέργειας βρίσκεται προς έγκριση το τελικό κείμενο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα υπεράκτια αιολικά.
Πρόκειται για τη ΣΜΠΕ που είχε τεθεί σε διαβούλευση το Νοέμβριο, και σήμερα με το σύνολο των σχολίων και των τροποποιήσεων που έχουν γίνει από τους φορείς, προετοιμάζεται για να οριστικοποιηθεί με την έγκριση του ΥΠΕΝ και την υπογραφή της τελικής ΚΥΑ.
Το βήμα αυτό αποτελεί το πρώτο από μια μεγάλη σειρά βημάτων που ακολουθούν μέχρι να φτάσει ΕΔΕΥΕΠ και Υπουργείο να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τους διαγωνισμούς για τα υπεράκτια.
Αφού οριστούν οι περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ), θα πραγματοποιηθούν, θα μπουν σε διαβούλευση και θα υποβληθούν για έγκριση εξειδικευμένες Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για κάθε συγκεκριμένη Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε εκάστη ΠΟΑΥΑΠ.
Εφόσον εγκριθούν οι ΣΜΠΕ των δύο προηγούμενων επιπέδων, και υπό τους όρους και προϋποθέσεις που αυτές θέτουν, προχωράει η περιβαλλοντική αδειοδότηση του κάθε επιμέρους έργου ΥΑΠ με υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προς το σκοπό της έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.
Νομοθετική ρύθμιση για την ανάθεση των μελετών
Τις επόμενες μέρες, αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού η οποία θα κάνει το διαγωνισμό για να αναθέσει τις απαραίτητες μελέτες (ανεμολογικές και μελέτες βυθού) για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ώστε οι επενδυτές να έχουν διαθέσιμες όλες τις πληροφορίες πριν την διεξαγωγή των διαγωνισμών. Τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις μελέτες, θα είναι διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές σε ένα data room. Σκοπός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι οι διαγωνισμοί για τα πρώτα πλωτά πιλοτικά να πραγματοποιηθούν σε δύο χρόνια.
Οι έρευνες θα χρηματοδοτηθούν 30 εκ. Ευρώ από τα έσοδα των δικαιωμάτων ρύπων, με το σχετικό κονδύλι να ανακτάται σε δεύτερο χρόνο από τα ποσά που θα καταβάλουν οι επενδυτές για την αγορά των δεδομένων.
Οι πρώτες πέντε περιοχές
Ενώ αναμένεται με την έκδοση της ΚΥΑ η επίσημη ανακοίνωση των περιοχών που θα περάσουν στο επόμενο στάδιο μελετών πρόκειται για πέντε περιοχές όπως αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ στο επικαιροποιημένο αναπτυξιακό πλάνο του.
Ειδικότερα σημειώνει ότι τον περασμένο Ιανουάριο, η Επιτροπή Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Έργων υπεράκτιων αιολικών πάρκων εισηγήθηκε τη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου για υποδοχή υπεράκτιων έργων συνολικής ισχύος 2 GW, σε 5 περιοχές: Θράκη (ενδεικτικά ΚΥΤ Ν. Σάντας), Κρήτη, Κυκλάδες (Σύρος/Πάρος/Νάξος), Αττική (ΚΥΤ Παλλήνης/ΚΥΤ Αγ. Στεφάνου) και Δωδεκάνησα (ενδεικτικά Κως/Σορωνή).
Ο ΑΔΜΗΕ είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία των έργων διασύνδεσης από το ΕΣΜΗΕ, μέχρι και το Σημείο Διασύνδεσης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ. Ειδικότερα ο ΑΔΜΗΕ, αφού λάβει υπόψη την εισήγηση της Επιτροπής Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Έργων ΥΑΠ, θα εκπονήσει μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης των απαιτούμενων Έργων Διασύνδεσης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ και θα υποβάλει προς έγκριση στη ΡΑΑΕΥ τις αναγκαίες τροποποιήσεις του ισχύοντος Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης, καθώς και εκτίμηση του προϋπολογιζόμενου κόστους ανάπτυξης των δικτύων αυτών, το οποίο θα επιβαρύνει τον ΑΔΜΗΕ και θα ανακτάται από αυτόν μέσω των Χρεώσεων Χρήσης του Συστήματος (ΧΧΣ).