Τελευταία Νέα

Η διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου απάντηση στην έκθεση της Mckinsey για έλλειψη γης για ΑΠΕ στην ΕΕ

Η διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου απάντηση στην έκθεση της Mckinsey για έλλειψη γης για ΑΠΕ στην ΕΕ
Η απάντηση της Ελλάδας στους περιορισμούς που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας GREGY – Green Energy Interconnector, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 3.000 MW

Η Ελλάδα έχει την απάντηση στην έκθεση της McKinsey για την παραγωγή Πράσινης Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ευρώπη και την επίτευξη των στόχων. Η απάντηση της Ελλάδας είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας.

Ως μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal), η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε δεσμευτικό στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, με ενδιάμεσο στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το σχέδιο REPowerEU, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για ταχεία μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και γρήγορη προώθηση της πράσινης μετάβασης.

Συγκεκριμένα, το REPowerEU έχει θέσει ευρωπαϊκό στόχο ΑΠΕ ισχύος 1.236 GW έως το 2030,  δηλ. 700 GW πρόσθετης ισχύος ΑΠΕ από το 2023 έως το 2030. Για να επιτευχθεί αυτή η πρόσθετη ισχύς σημαίνει τριπλάσια αύξηση σε νέα δυναμικότητα ΑΠΕ σε σχέση με αυτήν που προστέθηκε από το 2014 έως το 2022 (230 GW).

9766.jpg


McKinsey: Έλλειψη 23.000 έως 35.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα προκειμένου να φιλοξενήσουν τη νέα ισχύ έργων ΑΠΕ

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της McKinsey «Land: A crucial resource for the energy transition», το ρίσκο για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του REPowerEU  αποτελεί η δυσκολία στην εξεύρεση της κατάλληλης γης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εγκατάσταση των ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει ότι η αύξηση της διαθέσιμης ισχύος ΑΠΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα επίπεδα των στόχων που έχουν τεθεί θα απαιτήσει σημαντικά μεγάλες εκτάσεις σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια, δυνατότητα που ενδεχομένως είναι αρκετά περιορισμένη σε ορισμένες χώρες. Ειδικότερα, από μόνες τους η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των εγκαταστάσεων ΑΠΕ μέχρι το 2030, χρειάζονται επιπλέον 23.000 έως 35.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα προκειμένου να φιλοξενήσουν τη νέα ισχύ έργων ΑΠΕ που απαιτείται με βάση τους στόχους που υπάρχουν. Δηλαδή, για την επίτευξη των στόχων των τριών αυτών χωρών χρειάζεται έκταση ίση με το μέγεθος του Βελγίου.

Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές ότι η δυσκολία ανεύρεσης διαθέσιμης γης που να είναι κατάλληλη για την ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί περιοριστικό παράγοντα για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


87_2.jpg


Η ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας GREGY – Green Energy Interconnector είναι η απάντηση στο πρόβλημα

Η απάντηση της Ελλάδας στους περιορισμούς που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας GREGY – Green Energy Interconnector, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 3.000 MW και η εγκατάσταση στην Αίγυπτο ΑΠΕ ισχύος περίπου 9,5 GW για την τροφοδότηση του καλωδίου αποκλειστικά με πράσινη ενέργεια.

Ειδικότερα, η Αίγυπτος είναι η καταλληλότερη χώρα για την εγκατάσταση μεγάλης δυναμικότητας ΑΠΕ λόγω των αχανών επίπεδων εκτάσεων και των πολύ ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών (υψηλή ηλιοφάνεια και υψηλό αιολικό δυναμικό).

Συνεπώς, η ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας η οποία θα αποτελέσει το σύνδεσμο της Αφρικής με την Ευρώπη συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας αντιμετωπίζοντας του περιορισμούς που έχει η Ευρώπη σχετικά με τη διαθεσιμότητα γης που να είναι κατάλληλη για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης