Απόψεις

Ανίκανες οι ΗΠΑ να ελέγξουν Ισραήλ και Νετανιάχου - Guardian, Andrew Roth

Ανίκανες οι ΗΠΑ να ελέγξουν Ισραήλ και Νετανιάχου - Guardian, Andrew Roth

Κατώτερες των περιστάσεων στο θέμα της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο είναι οι ΗΠΑ, όπως υποστηρίζει ο Άντριου Ροθ μέσω άρθρου του στην παγκοσμίου φήμης εφημερίδα «The Guardian».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η Αμερική υπό τη σημερινή ηγεσία της (Μπάιντεν) αδυνατεί να επιβληθεί στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου (Ισραηλινός Πρωθυπουργός) ο οποίος δεν είναι υπερβολή να θεωρηθεί «ανεξέλεγκτος» (τουλάχιστον στην παρούσα φάση).

 Ένα τολμηρό Ισραήλ φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί με ασφάλεια να αγνοήσει έναν κουτσό… πρόεδρο των ΗΠΑ και να αρπάξει την ευκαιρία να επαναφέρει τη δυναμική ασφαλείας της Μέσης Ανατολής

Η κυβέρνηση Μπάιντεν χάνει την επιρροή της για το εάν ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα εξαπολύσει χερσαία εισβολή στον νότιο Λίβανο ή όχι.

Για πάνω από ένα χρόνο, ο Τζο Μπάιντεν και οι ανώτεροι σύμβουλοί του κατάφεραν να αποτρέψουν μια χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο υπό τον φόβο ενός μεγαλύτερου πολέμου που θα μπορούσε να τυλίξει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

 

Οι επαφές Μπάιντεν - Νετανιάχου

Τις ημέρες μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Νετανιάχου για να του μιλήσει για μαζικά αντίποινα κατά της Χεζμπολάχ η οποία είχε αρχίσει να εκτοξεύει κατευθυνόμενες ρουκέτες εναντίον ισραηλινών θέσεων μετά την επιδρομή της Χαμάς.

Τον Απρίλιο του 2024, ο Μπάιντεν είπε επίσης στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν το Ισραήλ σε έναν επιθετικό πόλεμο εναντίον του Ιράν, αφού η Τεχεράνη εκτόξευσε δεκάδες περιπλανώμενα πυρομαχικά, πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ.

Αλλά στις 30/09/2024, αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η κυβέρνηση του Νετανιάχου είχε πει σε αξιωματούχους του Λευκού Οίκου ότι σχεδίαζαν μια περιορισμένη χερσαία εισβολή στον Λίβανο, κλιμακώνοντας ουσιαστικά τη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ και τους υποστηρικτές της (Ιράν) σε επίπεδο που ο Μπάιντεν και η ομάδα του προσπάθησαν απεγνωσμένα να αποφύγουν.

 

Οι αυταπάτες των ΗΠΑ

Μέχρι πρόσφατα, εξέχοντες αξιωματούχοι των ΗΠΑ πίστευαν ότι είχαν ακόμη την ευκαιρία να συνάψουν εκεχειρία και να αποτρέψουν την περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου.

Η «Washington Post» ανέφερε ότι το Ισραήλ σχεδίαζε μια περιορισμένη εκστρατεία (μικρότερη από τον πόλεμο του 2006 εναντίον της Χεζμπολάχ) που ωστόσο θα σήμαινε μια δραστική κλιμάκωση με τη Χεζμπολάχ και το Ιράν.

Οι «New York Times» ανέφεραν ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πίστευαν ότι είχαν αποτρέψει πλήρη εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο, αλλά ότι οι μικρότερες εισβολές στο νότιο Λίβανο θα συνεχίζονταν.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους «Times of Israel», στις 30/09/2024 ο Yoav Gallant (Ισραηλινός υπουργός Άμυνας), έκανε σχετική ενημέρωση σε μια συνεδρίαση των αρχηγών τοπικών συμβουλίων στο βόρειο Ισραήλ.

Όπως είπε «Το επόμενο στάδιο στον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα.

Θα το κάνουμε αυτό. Όπως είπα εδώ πριν από ένα μήνα ότι θα μετατοπίσουμε το κέντρο βάρους προς τα βόρεια, αυτό λέω τώρα. Θα αλλάξουμε την κατάσταση και θα επιστρέψουμε τους κατοίκους στα σπίτια τους».

Νωρίτερα εκείνη την ημέρα, είχε πει στους στρατιώτες της Άμυνας του Ισραήλ ότι για να επιστρέψουν περίπου 60.000 Ισραηλινοί στα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα της χώρας, «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που μπορεί να απαιτηθούν , δηλ. τις δυνάμεις σας, άλλες δυνάμεις, από αέρος, από τη θάλασσα και στην ξηρά».

 

Εμφανής η αδυναμία των ΗΠΑ

Το σχέδιο επίθεσης έρχεται (με γεράκια του πολέμου να κυριαρχούν στην εσωτερική πολιτική του Ισραήλ), σε περίοδο που η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται ολοένα και πιο ανίκανη ή απρόθυμη να παρέμβει στη σύγκρουση. Σύμφωνα με αναλυτές, ο Νετανιάχου πιστεύει ότι έχει μικρό παράθυρο… γύρω από τις αμερικανικές εκλογές για να επιτεθεί σε Ιρανούς πληρεξούσιους σε όλη την περιοχή.

Μόλις ένας μήνας απομένει για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ξεκινήσει μια χλιαρή προσπάθεια για μια κατάπαυση του πυρός που ο Νετανιάχου φαίνεται να έχει επιλέξει να αγνοήσει ή απλώς να περιμένει μέχρι τις αμερικανικές εκλογές.

«Ο Νετανιάχου έκανε έναν υπολογισμό και ο υπολογισμός ήταν ότι δεν υπήρχε περίπτωση οι Δημοκρατικοί από τώρα έως τις 5 Νοεμβρίου (ημέρα διεξαγωγής των εκλογών) να μπορούσαν να κάνουν κάτι που θα επέκρινε, πόσο μάλλον να τον περιορίσει από αυτό», είπε ο Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ (ανώτερος συνεργάτης. στο Carnegie Endowment for International Peace, που εστιάζει στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και στη Μέση Ανατολή).


Το Ισραήλ κόντρα στον «συνασπισμό» ΗΠΑ - Γαλλίας

Την περασμένη εβδομάδα, Αμερικανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι μαζί με δεκάδες άλλες χώρες ζήτησαν κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο.

 Αμερικανοί αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για το θέμα δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι «ήταν η κατάλληλη στιγμή» και ότι το Ισραήλ θα υπογράψει.

Ένας δυτικός αξιωματούχος την περασμένη εβδομάδα είπε στον Guardian ότι η ισραηλινή απειλή για εισβολή στον βόρειο Λίβανο, πιθανότατα είχε σχεδιαστεί σε μεγάλο βαθμό για να αναγκάσουν τη Χεζμπολάχ και το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Όμως, την ίδια στιγμή, είπε ο αξιωματούχος, η κατάσταση στην περιοχή ήταν εξαιρετικά ασταθής και θα μπορούσε να αναστατωθεί από μια μόνο επίθεση drone εναντίον ενός ευαίσθητου στόχου.

Μια μέρα αργότερα, μια μαζική αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε η ισραηλινή αεροπορία σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ανατρέποντας τους υπολογισμούς ασφαλείας στην περιοχή και ενθάρρυνε τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να πιστέψουν ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά τη δυναμική της ασφάλειας στην περιοχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης