Υπερδιπλασιασμό των επενδύσεων προβλέπουν τα διάφορα σενάρια που «τρέχει» η ειδική ομάδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ώστε να βρεθεί ο πλέον κατάλληλος δρόμος για να πάρει η χώρα τη …πράσινη στροφή έως το 2030, βάσει των επιταγών του Μαξίμου, αλλά και των κατευθύνσεων του RePowerEu.
Παρότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν έχει ακόμη καταλήξει στον τελικό οδικό χάρτη για το ενεργειακό μείγμα της χώρας έως το τέλος της δεκαετίας, όλα τα σενάρια δείχνουν ότι θα χρειαστούν επενδύσεις σε διάφορες τεχνολογίες έργων ΑΠΕ και σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, οι οποίες θα κυμανθούν γύρω στα 20 δισ. ευρώ ενώ μπορεί να φτάσουν ή να ξεπεράσουν τα 25 δισ. ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο ότι, με βάση τους υφιστάμενους στόχους που θέτει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα τα απαιτούμενα κονδύλια για νέες «πράσινες» ενεργειακές επενδύσεις υπολογίζονται σε περίπου 10 δισ. ευρώ έως το 2030.
Ο υπερδιπλασιασμός των κεφαλαίων για νέες επενδύσεις επιβεβαιώνονται και από δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, για πιο φιλόδοξους στόχους όσον αφορά στο μερίδιο των ΑΠΕ στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής από 65% που προβλέπεται σήμερα στο 80% έως το 2030. Το ζήτημα τίθεται πλέον μετ΄ επιτάσεως, λόγω και της ενεργειακής κρίσης, η οποία κατευθύνει τον ενεργειακό τομέα προς τον κλάδο των ΑΠΕ και της αυτοπαραγωγής ενέργειας προκειμένου να περιοριστεί η εξάρτηση από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και το ενεργειακό κόστος.
Αναθεώρηση Εθνικού Σχεδίου
Μάλιστα, τα επικρατέστερα σενάρια του υπό αναθεώρηση Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπουν ότι, εντός της επόμενης οκταετίας οι ΑΠΕ να φτάσουν τα 25-30 GW από 10 GW σήμερα. Όσο για τις μονάδες αποθήκευσης (έργα με συσσωρευτές και μονάδες αντλησιοταμίευσης), ο στόχος για το 2030 αναμένεται να αναθεωρηθεί και από 1,5 GW που προβλέπει σήμερα έως το 2030 θα φτάσει στα 5 GW με 8 GW.
Ωστόσο, όπως είπε και ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα, μιλώντας από την Πελοπόννησο όπου βρισκόταν για την παρουσίαση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2030 ο κορεσμός των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργεί προβλήματα ως προς τη διείσδυση των νέων ΑΠΕ. «Ξέρουμε τις παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν για τις υποδομές στα δίκτυα, ώστε να μπορέσουμε να χωρέσουμε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προς την Πελοπόννησο. Και θα επαναλάβω αυτό το οποίο λέω σε πολλές περιοχές της χώρας, ειδικά σε περιοχές που αναπτύσσουν έντονη μεταποιητική δραστηριότητα: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η φθηνή ενέργεια μέσω net metering και virtual net metering πρέπει να είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για την πατρίδα μας», σημείωσε.
Αυτό, όπως τόνισε, σημαίνει ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μπορέσουμε να δώσουμε στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε πιο φθηνή ενέργεια από αυτή που θα είχαν αν κατανάλωναν παραδοσιακή ενέργεια, όπως το κάνουν μέχρι σήμερα».
Όσον αφορά στο θέμα της χωροθέτησης των ΑΠΕ, όπως είπε χαρακτηριστικά η χώρα χρειάζεται περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να μπουν παντού. «Χρειαζόμαστε μία ισορροπία και (…) έχουμε πια και τα εργαλεία τα κανονιστικά για να το επιβάλλουμε, δεν θα γεμίσουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα μοναδικά ελληνικά βουνά», επεσήμανε προαναγγέλλοντας ότι και το Μαίναλο θα προστεθεί στη λίστα με τα απάτητα βουνά. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, υπάρχει χώρος για να τοποθετηθούν έργα ΑΠΕ «σε άλλες περιοχές όπου η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι σχετικά μικρότερη».
www.worldenergynews.gr