Περιβάλλον

Κολυδάς: Γιατι έχει προκαλέσει τέτοια αίσθηση η κακοκαιρία Helene στις ΗΠΑ

Κολυδάς: Γιατι έχει προκαλέσει τέτοια αίσθηση η κακοκαιρία Helene στις ΗΠΑ
Πότε δημιουργείται το φαινόμενο αυτό
Ο «εξαιρετικά επικίνδυνος» τυφώνας Helene έφθασε αργά το βράδυ της Πέμπτης στην Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Τυφώνων (NHC).

«Με βάση δεδομένα του ραντάρ Ντόπλερ της NWS (σ.σ. της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας), το μάτι του (κυκλώνα) Ελέν έφθασε στην ξηρά» στην περιοχή Μπιγκ Μπεντ, στη βόρεια Φλόριντα, «περί τις 23:10» (σ.σ. τοπική ώρα· 06:10 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε το NHC.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον ένα άτομο έχει χάσει τη ζωή του καθώς μια πινακίδα έπεσε σε δρόμο, ενώ δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Alamo της Τζόρτζια σε ανεμοστρόβιλο που σχετίζεται με το σύστημα καταιγίδας από τον τυφώνα Helene

Ο Έλληνας μετεωρολόγος, Θεόδωρος Κολυβάς, έγραψε αναφερόμενος στο φαινόμενο αυτό στο προσωπικό του ιστολόγιο, πως Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η μετεωρολογική παλίρροια στην Αμερική με την έλευση της κακοκαιρίας Helena , όπου το ύψος του νερού έχει ξεπεράσει τα 20 ft ( περίπου 6 μέτρα σε πολλές περιοχές) .

Το φαινόμενο αυτό δημιουργείται σχεδόν πάντοτε  σε παράκτιες περιοχές όταν πλησιάζουν οι ισχυροί κυκλώνες και οι οποίοι δημιουργούν μετεωρολογικές παλίρροιες (storm surges και/ή storm tides) οι οποίες,  μπορεί να προκαλέσουν ιδιαζόντως μεγάλες τιμές της ανύψωσης της στάθμης της θάλασσας.

Αυτό  έχει ως αποτέλεσμα η ροή των ποταμιών που εκβάλλουν στις ακτές να αντιστρέψουν την διεύθυνση ροής τους και να δημιουργήσουν προβλήματα με περαιτέρω ένταση των πλημμυρών.

Εδώ ισχύει ότι  «τα ποτάμια γυρίζουν πίσω».

Αναλυτικά το άρθρο του κ. Κολυδά εδώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης