Τελευταία Νέα
Ναυτιλία

Νέα συσκευή για τη συλλογή αιολικής ενέργειας στα φορτηγά πλοία (CleanTechnica)

Νέα συσκευή για τη συλλογή αιολικής ενέργειας στα φορτηγά πλοία  (CleanTechnica)

Η Norsepower έχει υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση σε αυτόν τον τομέα - Αισιοδοξία για αύξηση πελατών

Η Norsepower (φινλανδική εταιρεία καθαρής τεχνολογίας που παρέχει συστήματα αιολικής πρόωσης για να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παγκόσμιας ναυτιλίας) δημιούργησε μια ψηλή, στρογγυλή συσκευή με δυνατότητα κλίσης που ονομάζεται Rotor Sail, με στόχο τη συλλογή της αιολικής ενέργειας για την προώθηση των φορτηγών πλοίων στη θάλασσα.

Πρόσφατα η εταιρεία πρόσθεσε «αντιεκρηκτικά» στον κατάλογο δυνατοτήτων του Rotor Sail. Αυτό θα διευρύνει το σύμπαν των δυνητικών πελατών, ενώ παράλληλα θα προσφέρει ένα χέρι στις ευρύτερες προσπάθειες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

 

Η λειτουργία της αιολικής ενέργειας από σωλήνα

Η ιδέα της χρήσης της μακραίωνης πρακτικής της συλλογής αιολικής ενέργειας για την ώθηση ενός σύγχρονου φορτηγού πλοίου κερδίζει πόντους… τα τελευταία χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας έχει επικεντρωθεί σε αεροδυναμικές τροποποιήσεις σε επίπεδα, σκληρά πανιά που δανείζονται ιδέες μηχανικής από αγωνιστικά γιοτ υψηλής τεχνολογίας.

Η Norsepower έχει υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση για τη συλλογή αιολικής ενέργειας. Το Rotor Sail του δεν μοιάζει σε τίποτα με πανί με οποιαδήποτε συμβατική έννοια της λέξης. Ωστόσο, ο αντίκτυπος στην απανθρακοποίηση είναι ένα κομμάτι με άλλα σκληρά πανιά.

«Το προϊόν αξιοποιεί τον άνεμο και επιτρέπει στον κύριο κινητήρα να σβήσει, εξοικονομώντας καύσιμα και μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων. Η ταχύτητα θα παραμείνει η ίδια - και μπορεί ακόμη και να αυξηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις», εξηγεί η Norsepower.

Τα συμβατικά πανιά καταλαμβάνουν πολύ περισσότερο χώρο για να επιτύχουν την ίδια ισχύ.

«Το Norsepower Rotor Sail είναι περίπου 10 φορές πιο ισχυρό από ένα συμβατικό πανί, επειδή παράγεται περισσότερη ανύψωση από την περιοχή των πανιών», επισημαίνει η Norsepower.

Σύμφωνα με το φαινόμενο Magnus, όταν ο άνεμος συναντά τον μακρύ, περιστρεφόμενο σωλήνα Rotor Sail, επιταχύνεται από τη μία πλευρά και επιβραδύνεται από την άλλη, με αποτέλεσμα μια διαφορά πίεσης.

«Αυτό δημιουργεί μια δύναμη που είναι κάθετη στην κατεύθυνση της ροής του ανέμου», εξηγεί η Norsepower.

 

Αντιεκρηκτική Συγκομιδή Αιολικής Ενέργειας για Επικίνδυνες Ζώνες

«Η Norsepower (παγκόσμιος ηγέτης στα μηχανικά πανιά) και η DNV (κορυφαία εταιρεία ταξινόμησης στον κόσμο), έχουν θέσει άλλο ένα ορόσημο στη βιομηχανία με το βραβείο Type Approval Design Certificate (TADC) για την αντιεκρηκτική έκδοση (EX) του Norsepower Rotor Sail™ ( NPRS™) 28m x 4m», δήλωσε η εταιρεία στην ιστοσελίδα CleanTechnica.

«Ως η πρώτη έγκριση για ένα σύστημα υποβοηθούμενης πρόωσης με ανέμους (WAPS) που θα χρησιμοποιηθεί σε επικίνδυνες ζώνες επί πλοίων, η πιστοποίηση DNV της έκδοσης NPRS™ EX θέτει ένα νέο ορόσημο για τον ναυτιλιακό τομέα.

Ο νέος αντιεκρηκτικός σχεδιασμός της Norsepower αντιπροσωπεύει μια ολιστική προσέγγιση στην ασφάλεια, προσφέροντας προστασία σε όλα τα κρίσιμα εξαρτήματα μέσα στο πανί του ρότορα, όπως η μονάδα ισχύος και τα ηλεκτρικά ερμάρια.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα συστήματα που βασίζονται σε εξαρτήματα, αυτός ο καινοτόμος σχεδιασμός χρησιμοποιεί ένα σύστημα πεπιεσμένου αέρα που εξαλείφει τα εύφλεκτα αέρια, διασφαλίζοντας ότι τα κρίσιμα μέρη του πανιού του ρότορα συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις σχεδιασμού EX», εξηγεί η εταιρεία.


Αισιοδοξία της Norsepower για αύξηση πελατών

Με τη νέα πιστοποίηση στο χέρι, η Norsepower αναμένει ότι το εύρος της λίστας πελατών της θα επεκταθεί πέρα ​​από την τρέχουσα εστίασή της στο μη επικίνδυνο φορτίο.

Αυτό θα βοηθήσει τη Norsepower να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική. Η εταιρεία ξεκίνησε το 2014 και εγκατέστησε τη συσκευή συλλογής της αιολικής ενέργειας σε μόλις 3 πλοία μέχρι το 2019.

Το 2019, η εταιρεία συμμετείχε επίσης σε μια συμφωνία συνεργασίας με την κορυφαία εταιρεία Wärtsilä, με στόχο την τοποθέτηση του μηχανήματος αιολικής ενέργειας σε πορθμεία και κρουαζιερόπλοια, καθώς και σε φορτηγά πλοία και δεξαμενόπλοια. Τα ανακλινόμενα Rotor Sails επιτρέπουν επίσης την πρόσβαση σε θαλάσσιους λιμένες που διαφορετικά θα μπλοκάρονταν από γέφυρες (δείτε περισσότερα φόντο του Rotor Sail εδώ).

Το ξέσπασμα του Covid-19 έβαλε φραγμό στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, αλλά η Norsepower παρέμεινε απασχολημένη, ανεβαίνοντας την πρόβλεψη εισάγοντας ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια στα σχέδιά της για τη συλλογή αιολικής ενέργειας.

Η Norsepower γνωστοποίησε ότι 15 πλοία που θα λάβουν συνολικά 37 μονάδες Rotor Sail τους επόμενους 18 μήνες.

Συγκριτικά στη 10ετία από το 2014 έως σήμερα, η εταιρεία εγκατέστησε Rotor Sails σε 12 πλοία.


Επόμενα βήματα για τα ιστιοφόρα πλοία του μέλλοντος

Η Norsepower είναι μόνο μία σε έναν αυξανόμενο αριθμό ναυτιλιακών καινοτόμων που στοχεύουν να επαναφέρουν την αιολική ενέργεια στη θέση που της αξίζει στη θάλασσα.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το έργο Wind Hunter υπό την ομπρέλα της ιαπωνικής εταιρείας MOL.

Το έργο συνεργασίας στοχεύει στην ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτρόλυσης που παράγουν πράσινο υδρογόνο στη θάλασσα. Στην πραγματικότητα, το σύστημα αποθηκεύει την περίσσια αιολική ενέργεια με τη μορφή καυσίμου υδρογόνου, που θα χρησιμοποιηθεί για πρόωση κάθε φορά που ο άνεμος σβήνει.

Οι νέες εξελίξεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της δραστηριότητας στον κλάδο των ιστιοπλοϊκών.

Για παράδειγμα η Norsepower, κέρδισε πρόσφατα την πιστοποίηση DNV για μια νέα μέθοδο υπολογισμού του αντίκτυπου του Rotor Sail στην ενεργειακή απόδοση του πλοίου και τις αξιολογήσεις εκπομπών άνθρακα οι οποίες απαιτούνται για τη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης