Μέχρι τα τέλη του 2024 πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι ο Μπάιντεν που σημαίνει ότι μπορεί να περιπλέξει δραματικά τυχόν συμφωνίες για τον τερματισμό των συγκρούσεων
Η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ φέρνει σε πρώτη γραμμή το ζήτημα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο επανακάμψας στον Λευκό Οίκο υποσχέθηκε προεκλογικά ότι αν κερδίσει θα τελειώσει τον πόλεμο.
Εδώ και λίγες ώρες είναι ο νικητής και μένει να δούμε αν στο επόμενο (άμεσο) χρονικό διάστημα πράξει τη δέσμευσή του.
Η Ρωσία αντέδρασε στην μεγάλη εκλογική νίκη του Τραμπ τονίζοντας ότι δεν σχεδιάζει να τον συγχαρεί για το αποτέλεσμα, αλλά παραμένει «ανοιχτή στον διάλογο».
Για τους Ρώσους οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια χώρα μη φιλική προς τη Ρωσία.
«Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια μη φιλική χώρα που εμπλέκεται σε σύγκρουση εναντίον του κράτους της Ρωσίας» τόνισε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, ο Πεσκόφ.
Σημείωσε επίσης ότι είναι αδύνατο να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ των χωρών οι οποίες «βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλό σημείο».
Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ είπε ότι «δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εν μία νυκτί».
Η Ρωσία πιστεύει επίσης ότι με το νέο πρόεδρο της Αμερικής μπορεί να αλλάξει η άποψη για τον πόλεμο.
«Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν δηλώσεις με επίκεντρο την ειρήνη, αλλά μετά τη νίκη οι πολιτικοί αλλάζουν τον τόνο τους… Τον Ιανουάριο του 2025 θα ξέρουμε», είπε ο Πεσκόφ.
Τέλος οι πόλεμοι
Μετά την νίκη του, ο Τραμπ είπε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του «δεν θα υπάρξουν πόλεμοι».
Κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι έσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε ότι ο Πούτιν δεν θα είχε επιτεθεί στην Ουκρανία και υποσχέθηκε να τερματίσει τον πόλεμο σε 24 ώρες.
Ωστόσο, όπως έδειξε η εμπειρία της πρώτης του προεδρικής θητείας, δεν τα κάνει όλα όσα υπόσχεται.
Πιθανά ενδεχόμενα
1) Τα βασικά
Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να τερματίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία κατά μήκος της πρώτης γραμμής, ούτε οι ουκρανικές αρχές ούτε η Ευρώπη θα μπορέσουν να αντισταθούν στη βούληση των ΗΠΑ ως προς αυτό.
Η Ουκρανία εξαρτάται πλήρως από τη βοήθεια της Ουάσιγκτον και δεν είναι σε θέση να επιμείνει σε αδύνατες συνθήκες.
Εάν και η Ρωσία επιβραδύνει τη διαδικασία, μπορεί να επηρεαστεί μέσω της Κίνας και άλλων χωρών του παγκόσμιου Νότου που ενδιαφέρονται να τερματίσουν τον πόλεμο όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
2) Τίποτα δεν είναι δεδομένο και προκαθορισμένο
Πρώτον, πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου, η ομάδα Μπάιντεν θα κυβερνήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και ενδέχεται να λάβει αρκετές αποφάσεις που θα περιπλέξουν δραματικά τυχόν συμφωνίες για τον τερματισμό του πολέμου.
Είναι αλήθεια ότι ορισμένα μέλη της κυβέρνησης Μπάιντεν, όπως ο Σάλιβαν του συμβουλίου ασφαλείας, μπορεί να αντιταχθεί σε αυτό, δεδομένου ότι τέτοιες ενέργειες δημιουργούν τον κίνδυνο μιας άμεσης σύγκρουσης των ΗΠΑ με τη Ρωσία με την απειλή πυρηνικού πολέμου.
Επομένως, είναι απίθανο κάποιος στην αμερικανική ελίτ να είναι έτοιμος να δώσει εντολή στον Μπάιντεν, ώστε στο τέλος της θητείας του να στείλει την Αμερική σε πόλεμο.
Δεύτερον, υπάρχει ένα ισχυρό «πολεμικό κόμμα» μέσα στο ίδιο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που υποστηρίζει μια πολύ πιο σκληρή προσέγγιση έναντι της Ρωσίας από τον Μπάιντεν.
Πρόκειται για μια πτέρυγα που συνδέεται με το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, καθώς και με τις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου - αυτούς που ωφελούνται άμεσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Και αυτή η πτέρυγα θα προσπαθήσει να πείσει τον Τραμπ ότι ο πόλεμος είναι «καλή επιχείρηση».
Ο πόλεμος επέτρεψε στους Αμερικανούς να κατακτήσουν την ευρωπαϊκή αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, περιορίζοντας τους Ρώσους.
Ο πόλεμος δεσμεύει την Ευρώπη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθιστώντας την ΕΕ εξαρτημένη από τις αμερικανικές αμυντικές εγγυήσεις.
Ο πόλεμος αποδυναμώνει τους δύο βασικούς οικονομικούς ανταγωνιστές της Αμερικής: την Ευρώπη (λόγω της καταστροφής των δεσμών με τη Ρωσική Ομοσπονδία) και την Κίνα (λόγω του γεγονότος ότι είναι πλέον ευκολότερο για τους Αμερικανούς να πιέσουν για εμπορικούς περιορισμούς κατά της Κίνας στην ΕΕ). Επιπλέον, υπάρχουν παραγγελίες όπλων, προοπτικές εξόρυξης στην Ουκρανία κ.λπ.
Όλα αυτά τα επιχειρήματα πιθανότατα θα παρουσιαστούν στον Τραμπ, ώστε να εγκαταλείψει την ιδέα να σταματήσει ο πόλεμος στην πρώτη γραμμή.
Πόλεμος: «Κακή δουλειά» για την Αμερική
3) Την ίδια στιγμή, - ευτυχώς - υπάρχει και μια ισχυρή πτέρυγα στον κύκλο του Τραμπ που πιστεύει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι «κακή δουλειά» για την Αμερική.
Πρώτον, θέτει την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου, ο οποίος θα καταστρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δεύτερον, φέρνει τη Ρωσία πιο κοντά στην Κίνα, ενισχύει και ριζοσπαστικοποιεί τις αντιαμερικανικές συμμαχίες σε όλο τον κόσμο.
Τρίτον, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να ακολουθεί τα βήματα της αμερικανικής πολιτικής και δεν θα αποφασίσει να ξεκινήσει το δικό της παιχνίδι αποκαθιστώντας τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα για χάρη της απόκτησης οικονομικών οφελών.
Τέταρτον, η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για την αμερικανική οικονομία, καθώς οδηγεί σε αύξηση της έκδοσης δολαρίων και του εξωτερικού χρέους.
Οι Ρεπουμπλικάνοι αμφιταλαντεύονται - Υπάρχει και το πολεμικό κόμμα στην Ρωσία
4)Τα επιχειρήματα για το ποιο μέρος των Ρεπουμπλικάνων θα επικρατήσει πείθοντας τον Τραμπ για το ποια απόφαση θα πάρει τελικά δεν είναι ξεκάθαρα.
Αλλά αν αυτός και η κυβέρνησή του αποφασίσουν να τερματίσουν τον πόλεμο, τότε το παγκόσμιο πολεμικό κόμμα θα προσπαθήσει να ενεργοποιήσει το «παράρτημά του στη Μόσχα».
Δηλαδή, το πολεμικό κόμμα στη Ρωσία, που θα πείσει τον Πούτιν να μην συμφωνήσει να σταματήσει τον πόλεμο στην πρώτη γραμμή.
Ουσιαστικά να δημιουργηθεί μια κατάσταση, όπου ο Τραμπ προσφέρει στον Πούτιν ειρήνη και αυτός αρνείται (ή θέτει προφανώς αδύνατους όρους), τότε αυτό από μόνο του μπορεί να οδηγήσει σε απότομη κλιμάκωση. Αυτό θα μπορούσε να χαλάσει τις σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα και άλλες χώρες του Νότου, στέλνοντας ουσιαστικά τη Ρωσία σε διεθνή απομόνωση.
Οι γεωπολιτικές συνέπειες για την Ευρώπη
5) Όποια θέση κι αν πάρει ο Τραμπ, η ίδια η έλευση του στην εξουσία στις ΗΠΑ θα έχει σοβαρές γεωπολιτικές συνέπειες για την Ευρώπη.
Είναι πιο πιθανό να προκύψουν πολύ ισχυρές εντάσεις μεταξύ Αμερικής και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και όχι τόσο σε πολιτικά ή ιδεολογικά ζητήματα, αλλά σε καθαρά οικονομικά θέματα.
Ο Tραμπ δηλώνει τακτικά ότι η ΕΕ και ιδιαίτερα η Γερμανία είναι το κύριο οικονομικό πρόβλημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού η Αμερική έχει αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Απαιτεί επίσης από τους Ευρωπαίους να επωμιστούν περισσότερες δαπάνες για την άμυνα στην Ουκρανία.
Επομένως, οι αντιφάσεις θα είναι σοβαρές.
Κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα τη στάση τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της ΕΕ απέναντι στην Ουκρανία.
Ως εκ τούτου, το γεωπολιτικό τοπίο στην Ευρώπη μπορεί να αλλάξει πολύ.
Υπαρκτή η ευκαιρία για ειρήνη
6) Δεν υπάρχει ακόμη σαφής κατανόηση της πολιτικής που θα ακολουθήσει στην πραγματικότητα ο Τραμπ στην Ουκρανία.
Στον κύκλο του υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις υπέρ του να τελειώσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό. Υπάρχουν όμως και οι αντίθετες φωνές…
Το ποιος θα κερδίσει αυτή τη «μάχη» θα καθορίσει την εξέλιξη των γεγονότων.
Ωστόσο, η νίκη του Τραμπ παρέχει μια ευκαιρία για ένα γρήγορο τέλος του πολέμου.
www.worldenergynews.gr