Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mε τα δόντια το προβάδισμα του SPD στο Βραδεμβούργο 31% έναντι 29% του AfD

Mε τα δόντια το προβάδισμα του SPD στο Βραδεμβούργο 31% έναντι 29% του AfD
Παρά την  εντυπωσιακή άνοδο που καταγράφει το πατριωτικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) στις εκλογές που διεξήχθησαν στο κρατίδιο στο ανατολικό τμήμα της χώρας, το προβάδισμα διατηρείται με 31% από τo SPD, όπως αναφέρει η πρόβλεψη αποτελέσματος του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD για τις κρίσιμες εκλογές.
Δεύτερη δύναμη αναδεικνύεται μόλις μία μονάδα πίσω η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) ενώ ακολουθούν με 12% το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και η νεοσύστατη Συμμαχία Sahra Wagenknecht (BSW).

Οι Πράσινοι βρίσκονται ακριβώς στο όριο εισόδου με 5%, ενώ η Αριστερά περιορίζεται στο 3%.
Ο εκλογικός νόμος στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου προβλέπει ότι αν ένα κόμμα κερδίσει έστω και μία απευθείας εκλογή υποψηφίου του, εξασφαλίζει την είσοδό του στο κοινοβούλιο, ανεξαρτήτως συνολικού αποτελέσματος.
Η άνοδος του AfD σε ομοσπονδιακό επίπεδο πιστοποιεί ότι οι Γερμανοί πολίτες τάσσονται κατά της εμπλοκής της χώρας τους στον πόλεμο της Ουκρανίας και αποδοκιμάζουν την οικονομική και ενεργειακή πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης υπό τον Olaf Scholz.

Εντυπωσιακή άνοδος του AfD

Σύμφωνα με τo exit poll του ZDF και σε σχέση με τις εκλογές του 2019 καταγράφει άνοδο 5,5% και συγκεντρώνει 29% έναντι 31% του κυβερνώντος SPD.
Ακολουθεί με μεγάλη πτώση το CDU και 11,5% ενώ το νέο κόμμα της Sahra Wagenknecht λαμβάνει το 12%.
Κάτω από το όριο εισόδου στο Κοινοβούλιο οι συγκυβερνώντες Πράσινοι με 4,5% και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες με 2,5%.

Νέα ήττα του Scholz από το AfD στο Βρανδεμβούργο, το οποίο αποτελεί κάστρο του SPD από την επανένωση της Γερμανίας, θα μπορούσε να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις όχι μόνο για το εάν ο Γερμανός καγκελάριος θα παρέμενε στην ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος αλλά και για το εάν η κυβέρνηση συνασπισμού θα κατάφερνε να φτάσει έως το τέλος της κυβερνητικής της θητείας.

Μια ακόμα ήττα από το AfD εκτιμάται – όπως αναφέρει το Politico – θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες να τραβούν… την πρίζα.
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;
Από πρόωρες εθνικές εκλογές μέχρι να κινηθούν οι διαδικασίες για να αναλάβει την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, ο πιο δημοφιλής υπουργός Άμυνας, Boris Pistorius ενόψει των εθνικών εκλογών του 2025.

O Boris Pistorius

Κορυφαία στελέχη του SPD μιλώντας στο Politico σημείωσε ότι μια εκλογική ήττα στο Βρανδεμβούργο θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, που έχουν σχηματίσει οι Σοσιαλδημοκράτες με τους Πράσινους και τους φιλελεύθερους του FDP.
Και αυτό διότι θα γίνει αντιληπτό στους Σοσιαλδημοκράτες ότι ο Scholz δεν μπορεί να τους οδηγήσει σε νίκη στις εκλογές του 2025.

Όπως αναφέρεται, μια ελκυστική εναλλακτική είναι ο υπουργός Άμυνας Boris Pistorius, ο οποίος είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην κυβέρνηση συνασπισμού και μακράν ο πιο δημοφιλής Σοσιαλδημοκράτης.
Θεωρείται ότι μπορεί να φέρει εις πέρας δύσκολες καταστάσεις και ότι έχει επικοινωνιακό χάρισμα (η επικοινωνία θεωρείται η μεγαλύτερη αδυναμία του Scholz).
Πάντως, ο Pistorius αρνείται – τουλάχιστον μέχρι στιγμής – κάθε ενδιαφέρον για να … εκθρονίσει τον Scholz.
Παρόλο που ο Pistorius θεωρείται μέρος της συντηρητικής πτέρυγας του SPD, έχει την υποστήριξη των αριστερών του κόμματος, οι οποίοι εκτιμούν ότι εάν κατέβει στις επόμενες εκλογές, θα μπορούσε να αποδειχθεί νικητής για ολόκληρο το κόμμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης