Διεθνή

Bloomberg: Διασπάσεις στη συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά της Κίνας

Bloomberg: Διασπάσεις στη συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά της Κίνας

Ισπανία και Γερμανία διαφωνούν με τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα  

Απώλειες φαίνεται να έχει το «μέτωπο» του δυτικού κόσμου (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) εναντίον της Κίνας σύμφωνα με το έγκριτο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Ως γνωστόν οι ΗΠΑ από την περίοδο της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, έχουν επιβάλει στην ασιατική χώρα εμπορικούς δασμούς οι οποίοι επεκτάθηκαν από την κυβέρνηση του νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Λογικά αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των προεδρικών αμερικάνικων εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον προσεχή Νοέμβριο.

Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού ντιμπέιτ της 10ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, υπήρξε μια εντυπωσιακή στιγμή, όταν η Καμάλα Χάρις κατηγόρησε τον Τραμπ ότι ήταν ήπιος απέναντι στην Κίνα.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν όλο και λιγότερο την τάση να ακολουθήσουν τον παραπάνω δρόμο.

 

Ισπανία και Γερμανία κατά των δασμών στα κινεζικά EV

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες το κατέστησε σαφές χθες, όταν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκαταλείψει τους προγραμματισμένους πρόσθετους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα (EV).

Γρήγορα ενώθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, η κυβέρνηση του οποίου επανέλαβε την αντίθεσή της στην κίνηση της ΕΕ. Η Κίνα αμφισβητεί την απόφαση του μπλοκ, που ελήφθη λόγω αθέμιτων κρατικών επιδοτήσεων, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Η Γερμανία και η Ισπανία είναι οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί αυτοκινήτων της Ευρώπης, με τη Γερμανία να εξαρτάται από τις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα και η Ισπανία να επιθυμεί να προσελκύσει κινεζικές επενδύσεις για να αναπτύξει τη δική της βιομηχανία EV.

Αν και υπάρχει μια προφανής οικονομική λογική για την κίνησή τους, σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητη στην Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα και έχουν καταβάλει προσπάθειες να περιορίσουν την πρόσβαση του Πεκίνου σε προηγμένες τεχνολογίες, μια ναυαρχίδα της «Bidenomics».

Με αυτόν τον τρόπο, έχει στρίψει τα χέρια των συμμάχων, ιδίως των παραγωγών υψηλής τεχνολογίας στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ολλανδία, να προχωρήσουν.

 

Κοινό… μέτωπο Δημοκρατικών - Ρεπουμπιλκάνων εναντίον Ιαπωνίας

Υπάρχει όμως και η Ιαπωνία. Συγκεκριμένα ο Μπάιντεν διαφωνεί με την προγραμματισμένη εξαγορά της US Steel (εδρεύει στην Πενσυλβάνια) από τη Nippon Steel για 14 δισεκατομμύρια δολάρια για λόγους που φαίνονται καθαρά πολιτικοί.

Την αντίθεσή της στην προαναφερόμενη συμφωνία έχει εκφράσει και η Χάρις.

Το ίδιο και ο Τραμπ ο οποίος είπε ότι θα κινηθεί για να μπλοκάρει τη συμφωνία εάν εκλεγεί.

Αυτό το ζήτημα έχει αποτελέσει μέρος του προεκλογικού αγώνα των ΗΠΑ.

Πρόκειται για πραγματικότητα που δεν θα περάσει απαρατήρητη ούτε στην Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης