Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανεπιστήμιο Μονάχου: Oι Ουκρανοί πληρώνουν ακριβά το Κουρσκ - To ρίσκο των Storm Shadow για την ανάφλεξη

Πανεπιστήμιο Μονάχου: Oι Ουκρανοί πληρώνουν ακριβά το Κουρσκ - To ρίσκο των Storm Shadow για την ανάφλεξη
Η απώλεια του 27% και το ρίσκο που πάιρνουν ΗΠΑ και Βρετανία

Αυξάνεται εκθετικά το γεωπολιτικό ρίσκο μετά το στραπάτσο των Ουκρανών με το εγχείρημα του Κουρσκ να εξελίσσεται σε βατερλώ, καθώς οι ΗΠΑ είναι έτοιμοι να δώσουν το πράσινο φως στους Ουκρανούς για χρήση των Storm Shadow σε ρωσικά έδάφη. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε μια νέα πιο σκληρή αντίδραση της Ρωσίας με απειλή την γενίκευση του πολέμου.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμες να άρουν τους περιορισμούς τους εντός ημερών προς την Ουκρανία δίνοντας το «πράσινο φως» για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον ρωσικών στόχων. Η Ουκρανία παρακαλάει εδώ και πολύ καιρό τη Δύση να της επιτρέψει τη χρήση τέτοιων πυραύλων, ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έδειχνε πρόθυμη για κάτι τέτοιο. Πόσο χρήσιμοι είναι λοιπόν για την Ουκρανία η χρήση αυτών των πυραύλων και γιατί είναι τόσο σημαντικοί για τον πόλεμο;

Το Storm Shadow, σύμφωνα με το SKAI.gr είναι ένας αγγλο-γαλλικός πύραυλος κρουζ με μέγιστο βεληνεκές περίπου 250 km (155 μίλια). Οι Γάλλοι τους λένε Scalp. Σύμφωνα με το BBC, οι πύραυλοι αυτοί εκτοξεύονται από αεροσκάφη και στη συνέχεια πετούν με ταχύτητα κοντά στην ταχύτητα του ήχου, αγκαλιάζοντας το έδαφος, πριν πέσουν και πυροδοτήσουν την ισχυρή έκρηξη.

Το Storm Shadow θεωρείται ιδανικό όπλο για τη διείσδυση σε αποθήκες πυρομαχικών, όπως αυτές που χρησιμοποιεί η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας. Αλλά κάθε πύραυλος κοστίζει σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια (767.000 £), επομένως η εκτόξευσή τους θα πρέπει να έχει οργανωθεί προσεκτικά σε αντίθεση με τα φθηνότερα drones που εκτοξεύονται με σκοπό να μπερδέψουν και να εξαντλήσουν την αεροπορική άμυνα του εχθρού, όπως κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία.


Masala: Εάν η Ρωσία συνεχίσει την επίθεση στην περιοχή του Donbass, τότε η Ουκρανία θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να παραδεχτεί ότι θα χάσει για πάντα περίπου το 25%-27% της επικράτειάς της

Η αποχώρηση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με το Bakningnews.gr από την περιοχή του Kursk και η υποχώρηση στο Donbass θα μπορούσε να οδηγήσει στην πλήρη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας, δήλωσε ο Carlo Masala, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στο Bundeswehr University in Munich (Πανεπιστήμιο της Μπούντεσβερ στο Μόναχο), σε συνέντευξή του στο Tagesschau.

«Το πραγματικά δραματικό σενάριο θα ήταν η παράδοση της Ουκρανίας, εάν χαθούν θέσεις στην περιοχή του Kursk και εάν η Ρωσία συνεχίσει την επίθεση στην περιοχή του Donbass, τότε η Ουκρανία θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να παραδεχτεί ότι θα χάσει για πάντα. περίπου το 25%-27% της επικράτειάς της», είπε ο Carlo Masala.
Αποκάλεσε αυτή την εξέλιξη των γεγονότων το «χειρότερο σενάριο» για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν αντεπιθέσεις κατά μήκος του δυτικού άκρου της ουκρανικής προεξοχής στην περιφέρεια Kursk και σύμφωνα με πληροφορίες κατέλαβαν 12 οικισμούς βορειοανατολικά και νότια του Korenevo στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 11 Σεπτεμβρίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανακατέλαβαν θέσεις ανατολικά του Zhuravli (βορειοανατολικά του Korenevo).

Επιπλέον γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου υποδεικνύουν ότι στοιχεία του Ρωσικού 51ου Αερομεταφερόμενου Συντάγματος (VDV) (106η Μεραρχία VDV) προχώρησαν βόρεια και βορειοανατολικά του Snagost (νότια του Korenevo) κατά τη διάρκεια μιας μηχανοκίνητης επίθεσης.
Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τη μηχανοκίνητη αντεπίθεση από το βορρά κοντά στο Korenevo και ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν γρήγορα στο Snagost.

Αρκετές ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν πλήρως το Snagost.
Οι Ρώσοι προέλασαν βορειοδυτικά του Snagost και κατέλαβαν το Krasnooktyabrskoye, προχώρησε δυτικά του Snagost και κατέλαβαν την Komarovka και τη Vishnevka και νοτιοδυτικά του Snagost και κατέλαβαν την Apanasovka και το 10-y Oktyabr.

 

Προέλαση Ρώσων κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna


Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα νοτιοανατολικά του Kupyansk εν μέσω συνεχιζόμενων μαχών κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 10 Σεπτεμβρίου.
Γεωτοποθετημένες εικόνες που δημοσιεύθηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν βόρεια του Stelmakhivka (νοτιοανατολικά του Kupyansk).
Επιπλέον γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κατά μήκος ενός ανεμοφράκτη βόρεια του Pishchane (νοτιοανατολικά του Kupyansk και βορειοδυτικά του Stelmakhivka).

Οι ρωσικές δυνάμεις διέσχισαν τον ποταμό Zherebets στη Makiivka (βορειοδυτικά της Kreminna) και πολεμούν στην άλλη όχθη του ποταμού, κάτι που είναι σύμφωνο με τις εκτιμώμενες ρωσικές προόδους στον οικισμό.

 

Τόσο οι ρωσικές όσο και οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν οριακά πρόσφατα κοντά στο Toretsk εν μέσω συνεχιζόμενων μαχών στην περιοχή στις 11 Σεπτεμβρίου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου υποδεικνύουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα οριακά στο βορειοανατολικό Toretsk.
Επιπλέον γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κατά μήκος της οδού Tsentralna στο ανατολικό Toretsk και στα χωράφια νοτιοανατολικά του Toretsk.


Οι Ρώσοι ετοιμάζουν το τελικό χτύπημα στο Pokrovsk


Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Lysivka (νοτιοανατολικά του Pokrovsk) και έκαναν περαιτέρω προόδους νοτιοανατολικά του Pokrovsk.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύτηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου δείχνουν τις ρωσικές δυνάμεις να υψώνουν μια σημαία στο κέντρο της Lysivka και οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι στοιχεία της Ρωσικής 114ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων (51η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων) κατέλαβαν τον οικισμό.

Επιπλέον γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν επίσης στα χωράφια δυτικά της Marynivka (νοτιοανατολικά του Pokrovsk) και ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τη Marynivka.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets αναγνώρισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα βορειοανατολικά και ανατολικά του Selydove και δυτικά της Novohrodivka (και τα δύο νοτιοανατολικά του Pokrovsk).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης