Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πούτιν: Αν η Ουκρανία αρνηθεί την διέλευση φυσικού αερίου θα προχωρήσουμε μέσω TurkStream είτε Blue Stream

Πούτιν: Αν η Ουκρανία αρνηθεί την διέλευση φυσικού αερίου θα προχωρήσουμε μέσω TurkStream είτε Blue Stream
Σε νέες απειλές κατά της ασφάλειας της Ευρώπης προέβη σήμερα (05/9) ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ, στέλνοντας σαφώς το μήνυμα στην Δύση να σταματήσει να ενισχύει οικονομικά και στρατιωτικά την Ουκρανία.

«Τα χτυπήματα σε πυρηνικούς σταθμούς είναι μια πολύ επικίνδυνη τρομοκρατική πράξη, αν απαντήσουμε μπορεί μόνο να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Όπως τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, είναι ιερό χρέος και καθήκον του ρωσικού στρατού να πετάξει τους Ουκρανούς στρατιώτες έξω από την περιοχή του Κουρσκ. «Το ιερό καθήκον των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων είναι να πετάξουν τον εχθρό έξω από το ρωσικό έδαφος και να προστατεύσουν τους πολίτες» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, διαμηνύοντας πως βασική προτεραιότητα της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» είναι η απελευθέρωση του Ντονμπάς.

«Η εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ στόχευσε να σταματήσει την προέλασή μας στο Ντονμπάς. Ο εχθρός απέτυχε. Οι δυνάμεις μας σταθεροποίησαν την κατάσταση και άρχισαν να απωθούν τον εχθρό από τη Ρωσία».

Ένας από τους στόχους του εχθρού ήταν να αποσταθεροποιήσει την πολιτική κατάσταση, αλλά αυτό οδήγησε μόνο στη συσπείρωση της κοινωνίας μας, σημείωσε για την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ.

Επέμεινε ότι δεν αρνήθηκε ποτέ ειρηνευτικές συνομιλίες για το θέμα της Ουκρανίας, πάντα με βάση τις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης. «Ρωσία, Κίνα, Ινδία» μπορεί να είναι οι διαμεσολαβητές ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τα δυτικά ΜΜΕ που αναπαράγουν τις δηλώσεις του να μην αναφέρουν και την Τουρκία.

«Προτιμούσαμε τον Μπάιντεν… O Μπάιντεν συνέστησε την υποστήριξη στη Χάρις, θα κάνουμε το ίδιο. Το γέλιο της είναι τόσο γοητευτικό», δήλωσε μάλιστα ειρωνικά. Θα σεβαστούμε την επιλογή του αμερικανικού λαού… Ο Τραμπ εισήγε κυρώσεις και περιορισμούς, ίσως η Χάρις απέχει από τις κυρώσεις παρατήρησε.   

H ανάπτυξη της οικονομίας και το στρατιωτικό δυναμικό της είναι το κλειδί για τις εγγυήσεις ασφαλείας που χρειάζεται η Ρωσία σημείωσε ακόμα ο Ρώσος πρόεδρος.

Για τη σύλληψη του ιδρυτή του Telegram Πάβελ Ντούροφ στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι τον είχε γνωρίσει πριν πολλά χρόνια και δεν τον έχει ξαναδεί από τότε. «Ήταν επιλεκτική η ενέργεια της Γαλλίας για τον Ντούροφ… Δεν την καταλαβαίνω».

Συνέχιση των ροών αερίου μέσω Ουκρανίας

Μεταξύ των άλλων, ο πρόεδρος της Ρωσίας, δήλωσε επίσης πως η χώρα του έχει σκοπό να συνεχίσει να διοχετεύει φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πρόσθεσε πως η Μόσχα δεν μπορεί να αναγκάσει το Κίεβο να τηρήσει τη συμφωνία διέλευσης η οποία λήγει στο τέλος αυτής της χρονιάς.

«Όσο για την Ουκρανία, δεν εγκαταλείπουμε αυτή τη διέλευση, περιέργως, επειδή εμείς, και η Gazprom, σκοπεύουμε να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας προς τους καταναλωτές, με τους οποίους έχουμε μακροπρόθεσμα συμβόλαια», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν. «Υπάρχει ένα συμβόλαιο διέλευσης φυσικού αερίου που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου φέτος. Αλλά αν η Ουκρανία αρνηθεί αυτή τη διέλευση, λοιπόν, δεν μπορούμε να την αναγκάσουμε» τόνισε ο Πούτιν.

«Αν η Ουκρανία αρνηθεί τη διέλευσή μας, τότε οι όγκοι αερίου που εισέρχονται στην Ευρώπη θα μειωθούν», είπε ο Πούτιν. «Θα ακολουθήσουν άλλες διαδρομές, ιδιαίτερα μέσω του TurkStream, ίσως εν μέρει μέσω του Blue Stream επίσης στην Τουρκία. Αλλά αυτό είναι επιλογή τους, πώς θα τους επηρεάσει, δεν γνωρίζω πλήρως», κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης