Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ο δορυφόρος «πρόδωσε» τη βάση εκτόξευσης του νέου ρωσικού πυρηνικού πυραύλου

Reuters: Ο δορυφόρος «πρόδωσε» τη βάση εκτόξευσης του νέου ρωσικού πυρηνικού πυραύλου
Το όπλο έχει σχεδόν απεριόριστο βεληνεκές
Την πιθανή τοποθεσία ανάπτυξης του ρωσικού 9M370 Burevestnik, ενός νέου πυρηνικού πυραύλου τύπου cruise ανακάλυψαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με αποκλειστικό του Reuters.

Χρησιμοποιώντας εικόνες που τραβήχτηκαν στις 26 Ιουλίου από την Planet Labs, μια εμπορική δορυφορική εταιρεία, οι Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν ένα κατασκευαστικό έργο κοντά σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης πυρηνικών κεφαλών γνωστή ως Vologda-20 και Chebsara, ως πιθανή τοποθεσία ανάπτυξης του νέου πυραύλου.

Η εγκατάσταση βρίσκεται 295 μίλια (475 χλμ.) βόρεια της Μόσχας.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι το όπλο - που ονομάστηκε SSC-X-9 Skyfall από το ΝΑΤΟ - έχει σχεδόν απεριόριστο βεληνεκές και μπορεί να αποφύγει την αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ορισμένοι δυτικοί εμπειρογνώμονες αμφισβητούν τους ισχυρισμούς της Μόσχας και τη στρατηγική αξία του Burevestnik, λέγοντας ότι δεν θα προσθέσει δυνατότητες που δεν έχει ήδη η Μόσχα.

Υπό κατασκευή η βάση εκτόξευσης

Ο Decker Eveleth, αναλυτής στον οργανισμό έρευνας και ανάλυσης CNA, εξέτασε τις δορυφορικές εικόνες και προσδιόρισε αυτό που εκτίμησε ότι είναι εννέα οριζόντιες εξέδρες εκτόξευσης υπό κατασκευή.

Βρίσκονται σε τρεις ομάδες μέσα σε ψηλές ράβδους για να τους προστατεύσουν από επίθεση ή για να αποτρέψουν μια τυχαία έκρηξη κατά την εκτόξευση των πυραύλων.

Οι εξέδρες συνδέονται μέσω δρόμων με πιθανά κτίρια όπου θα εξυπηρετούνταν οι πύραυλοι και τα εξαρτήματά τους και με το υπάρχον συγκρότημα των πέντε αποθηκών αποθήκευσης πυρηνικών κεφαλών.

Η τοποθεσία είναι «για ένα μεγάλο, σταθερό πυραυλικό σύστημα και το μόνο μεγάλο, σταθερό πυραυλικό σύστημα που αναπτύσσουν αυτή τη στιγμή (η Ρωσία) είναι το Skyfall», είπε ο Eveleth.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και η πρεσβεία της Ουάσιγκτον δεν απάντησαν σε αίτημα να σχολιάσουν την αξιολόγησή του, τη στρατηγική αξία του Burevestnik, το ιστορικό δοκιμών του και τους κινδύνους που εγκυμονεί.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η CIA, το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Πληροφορίας και το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών και Διαστημικών Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ αρνήθηκαν επίσης να σχολιάσουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης