Τεχνικές εταιρείες: Ζητούν επιτάχυνση της επενάκρισης των εργοληπτικών πτυχίων

Τεχνικές εταιρείες: Ζητούν επιτάχυνση της επενάκρισης των εργοληπτικών πτυχίων

Σύντομα οι αποφάσεις λέει ο υπουργός Υποδομών

 

Την επιτάχυνση των αποφάσεων για την ενεργοποίηση του Π.Δ. 71/2019 που θα βάλει τάξη στον τεχνικό κλάδο, βγάζοντας εκτός κάδρου εταιρείες-φαντάσματα και δίνοντας την ευκαιρία σε υγιείς εταιρείες να ανέβουν…πίστα, ζητούν οι εργολήπτες. Επί της ουσίας, το προεδρικό διάταγμα «τρέχει», είναι δηλαδή σε ισχύ, αλλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί, γεγονός που παραδέχεται και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Όσο όμως η δεξαμενή των έργων που υλοποιούνται στη χώρα μεγαλώνει, φτάνοντας σήμερα στα 15 δισ. ευρώ, το αίτημα του κλάδου για εμπλουτισμό της ανώτατης τάξης των εργοληπτικών πτυχίων γίνεται πιο πιεστικό. Στα τέλη Αυγούστου, με επιστολή προς το υπουργείο, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) ζήτησε άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις, κάνοντας λόγο για δυσλειτουργίες και στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Ερωτηθείς για το θέμα, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ξενάγησης στο μετρό Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός Υποδομών, κ. Νίκος Ταχιάος, έθεσε ως προτεραιότητα την ακεραιότητα της διαδικασίας, ξεκινώντας από τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος Μητρώου Τεχνικών Εταιρειών. Αποκάλυψε ότι, αυτή την περίοδο εξετάζεται με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα, εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ακεραιότητας της διαδικασίας μέσω αυτού, ώστε να προχωρήσει η επανάκριση των πτυχίων και σύντομα θα υπάρξουν αποφάσεις από την κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι, όπως προβλέπεται στο Π.Δ., για τη λήψη του πτυχίου της ανώτατης τάξης μια εταιρεία θα πρέπει να έχει ίδια κεφάλαια 44 εκατ. ευρώ και πάγια 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 20% να αφορά μηχανικό εξοπλισμό. Επίσης, ο κύκλος εργασιών της τελευταίας τριετίας θα πρέπει, κατ’ ελάχιστον, να διαμορφώνεται σε 88 εκατ. ευρώ.

«Η καθυστέρηση διατηρεί τα κεκτημένα λίγων»

Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των τεχνικών εταιρειών, «η μη ενεργοποίηση του Π.Δ. ενδέχεται και να οφείλεται στο γεγονός ότι η παρούσα κατάσταση διατηρεί κεκτημένα δικαιώματα ολίγων». Είναι δε αρκετοί από τους μικρότερους εργολήπτες που τονίζουν ότι μέσα σε αυτή την κοσμογονία έργων και διαγωνισμών η χώρα μένει «προσδεμένη» σε 4-5 μεγάλους ομίλους.
Στην τοποθέτησή του, στο πρόσφατο 7ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών – ITC2024, o πρόεδρος του ΣΑΤΕ, κ. Ζαχαρίας Αθουσάκης, απέδωσε στην καθυστέρηση της επανάκρισης των πτυχίων το γεγονός ότι «ο κατασκευαστικός κόσμος δεν μπόρεσε να ενταχθεί μέχρι σήμερα στα επενδυτικά προγράμματα, παρόλο που ως εταιρείες έχουμε τη δυνατότητα να συγχωνευθούμε και να αποτελέσουμε έναν κρίκο της αλυσίδας, ισοδύναμο με αυτό των μεγάλων εργοληπτικών ομίλων 7ης Τάξης».

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Γκολιόπουλος, πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ, τόνισε την αναγκαιότητα της επί της ουσίας αξιολόγηση των τεχνικών εταιριών. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα αποτελεί η φιλοσοφία του Π.Δ.71 για τις τεχνικές εταιρείες και τα κριτήρια κατάταξης. Εξάλλου, έχουν ζητηθεί διάφορες βελτιώσεις του υφιστάμενου πλαισίου, όπως η κατάργηση των ορίων για το ύψος των συμβάσεων και στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο που μπορεί να συγκεντρώσει μια εταιρεία, ανάλογα με την τάξη στην οποία βρίσκεται.

Σήμερα, μία εταιρεία Στ΄ Τάξης μπορεί να διεκδικήσει έργα ύψους ως 44 εκατ. ευρώ και να έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο όχι μεγαλύτερο των 132 εκατ. ευρώ. Για να διεκδικήσει μεγαλύτερες συμβάσεις, θα πρέπει να συμμετέχει σε κάποια κοινοπραξία με μεγαλύτερη εταιρεία. Για το ζήτημα αυτό, έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η ΕΚΤΕΡ, η οποία έχει εκφράσει εδώ και καιρό την πρόθεση να αποκτήσει πτυχίο της ανώτατης τάξης.
Πρακτικά, πάντως, οι λόγοι που μέχρι σήμερα δεν έχει ενεργοποιηθεί το Π.Δ. 71/2019 αφορούν τεχνικές και λειτουργικές δυσλειτουργίες του πληροφοριακού συστήματος, το οποίο βεβαίως τέθηκε σε λειτουργία μόλις πριν πέντε μήνες. Μεταξύ άλλων, οι εγγεγραμμένες εργοληπτικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να υποβάλουν αίτημα επανάκρισης ηλεκτρονικά, παρότι αυτό είναι υποχρεωτικό εντός 9μήνου από την έκδοση της Διαπιστωτικής Πράξης, ήτοι ως τις 3/2/2025.

Ακόμη, καμία επιχείρηση δεν μπορεί να υποβάλει αίτημα αναβάθμισης τάξης, καθώς τα απαιτούμενα στοιχεία δεν έχουν αναρτηθεί στο ΜΗ.Τ.Ε. από τις αναθέτουσες αρχές. Ακόμα, παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα σωρεία εσφαλμένων καταχωρήσεων και παραλείψεων στην ενημέρωση των αρχείων του Μητρώου Εμπειρίας Κατασκευαστών στις κατηγορίες έργων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης