Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Η κορύφωση της τρομοκρατίας στο Λονδίνο οδήγησε στην διπλωματική απομόνωση του Κατάρ;

Π.Μπουσμπουρέλης: Η κορύφωση της τρομοκρατίας στο Λονδίνο οδήγησε στην διπλωματική απομόνωση του Κατάρ;
Ευκαιρία ξεκαθαρίσματος δείχνει η πίεση στο Κατάρ από τις Αραβικές Δυνάμεις
Oι χθεσινές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, όπου οι αραβικές χώρες προεξαρχούσας της Σαουδικής Αραβίας απομονώνουν το Κατάρ δεν θεωρούνται ξένες σε σχέση με την τελευταία τρομοκρατική ενέργεια που ξεχείλισε το ποτήρι στο Λονδίνο για τον αγγλοσαξωνικό παράγοντα.
Οι διπλωματικές κινήσεις  κλιμακώθηκαν με την Αίγυπτο να προχωρεί σε πλήρη διακοπή με συγκεκριμένες προθεσμίες, από τον τομέα των πτήσεων μέχρι αυτόν των τραπεζικών συναλλαγών.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Αίγυπτος θα πρωτοστατήσει, ανακτώντας ειδικό βάρος στην γεωπολιτική σκακιέρα.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Σίσι χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης των ΗΠΑ.
Το πλέγμα των εξελίξεων δεν πρέπει να απομονωθεί από την τελευταία επίσκεψη του προέδρου Trump στην Σαουδική Αραβία, όπου εκεί έγιναν σημαντικές συμφωνίες.
Το πετρέλαιο δεν κινήθηκε σε πρώτη φάση ανοδικά, καθώς πολλοί θα εκτιμούσαν ότι μια εσωτερική κρίση του Κόλπου θα δημιουργούσε ανάφλεξη στις τιμές, όμως κάτι τέτοιο μπορεί να αρχίσει να κλιμακώνεται σταδιακά στις επόμενες ημέρες, καθόσον η κρίση θα παίρνει σάρκα και οστά.
Από τις δηλώσεις Τίλλερσον αλλά και από τις διαρροές της Ουάσιγκτον διαφαίνεται ότι, οι πρωτοβουλίες της Σαουδικής Αραβίας, Μπαχρέιν και των άλλων αραβικών δυνάμεων είναι σε γνώση του  αμερικανικού παράγοντα. 
Ενδεχομένως δημιουργείται η ευκαιρία να ξεκαθαριστούν ζητήματα που υποβόσκουν.
Ο πρόεδρος Τrump δήλωσε αποφασισμένος να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης.
Οι χειρισμοί εξάλλου είναι τόσο λεπτοί που η Ουάσιγκτον δεν θα σταματήσει την στρατιωτική της παρουσία στο Κατάρ.

Οι επενδύσεις του Κατάρ στην Δύση

Οι εξελίξεις δημιουργούν νέα δεδομένα αιφνιδιάζοντας ένα μεγάλο μέρος από τους μη γνωρίζοντες, καθώς το Κατάρ έχει απλώσει το επενδυτικό του δίκτυο εξωστρέφειας σε πολλές δυτικές χώρες.
Πέραν των επενδύσεων στην πραγματική οικονομία και στις κεφαλαιαγορές, οι βιτρίνες του σηματοδοτούν την πρόθεση διείσδυσης στις δυτικές κοινωνίες.
Από την ιδιοκτησία της πρωταθλήτριας ποδοσφαίρου Γαλλίας Παρί Σεν Ζερμαίν  μέχρι την Finanasbank, άλλοτε θυγατρική της Εθνικής.
Η στρατηγική ανάπτυξης και προβολής της χώρας έχει οδηγήσει και σε ανάληψη του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2022.

Αιτίες και αφορμές

Σήμερα όμως οι μεγάλοι παίκτες του αραβικού κόσμου θέλουν να απομονώσουν το Κατάρ.
H απομόνωση του Κατάρ από τις υπόλοιπες αραβικές χώρες στις οποίες περιλαβάνεται και η Λιβυή έχει να κάνει:
-    Με την ανοχή που παρέχει το Κατάρ στο Ιράν αλλά και προς την μουσουλμανική αδελφότητα της Αιγύπου, που κυριάρχησε επί Μόρσι και κατά την φάση ανατροπής της.
-     Βραχίονας των εκφράσεων αυτών είναι το διεθνούς ακτινοβολίας κανάλι Al Jazeera.
Κυριότερη αφορμή, τα όσα προκλητικά για τον αραβικό κόσμο, είδαν πρόσφατα το φώς της δημοσιότητας από μέσα μαζικής ενημέρωσης, που η καταριανή κυβέρνηση τα απέδωσε σε Hackers.
-    Εμμέσως πλην σαφώς το Κατάρ κατηγορείται από τους υπόλοιπους ότι υποθάλπτει την διεθνή τρομοκρατία του ISIS, εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που αποσύρονται οι πρέσβεις βασικών αραβικών δυνάμεων.

Το Κατάρ μιλά για άδικες και αβάσιμες κατηγορίες και κινήσεις σε βάρος του, που στόχο έχουν την αποσταθεροποίησή του.
Παράλληλα στο εσωτερικό του Κατάρ αρχίζουν να διαπιστώνονται ελλείψεις, καθώς οι βασικές αραβικές χώρες του κόβουν τις εμπορικές σχέσεις.
Οι εξελίξεις αυτές δεν μπορούν να θεωρηθούν ξένες σε σχέση με την κλιμάκωση των τρομοκρατικών επιχειρήσεων στην Βρετανία.
Σε κάθε περίπτωση είναι νωρίς για προβλέψεις και εκτιμήσεις εξελίξεων που θα υπάρξουν στο ευρύτερο περιβάλλον που κινούνται τα ελληνικά συμφέροντα στη ΝΑ Μεσόγειο, που προς το παρόν δείχνουν καλά τοποθετημένα σε σχέση με τις στενές σχέσεις με Αίγυπτο και Ισραήλ.

Π.Μπουσμπουρέλης

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης