Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Η Ελλάδα θα χάσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αν δε συμμετέχει το ΔΝΤ

tags :
Ευρωπαίος αξιωματούχος: Η Ελλάδα θα χάσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αν δε συμμετέχει το ΔΝΤ
Είναι αναγκαία η συμμετοχή του Δ.Ν.Τ...
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα είναι απίθανο να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ. στην περίπτωση που το Δ.Ν.Τ. δεν συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο είναι εφικτό να υπάρξει μία θετική κίνηση από την πλευρά της ΕΚΤ για το ελληνικό χρέος ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε πως είναι δυνατή μία θετική δήλωση από την πλευρά της ΕΚΤ για το χρέος η οποία όμως θα έρχεται σε ευθεία ρήξη με την τοποθέτηση του ΔΝΤ το οποίο σημειώνει σε όλους τους τόνους πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Με την συγκεκριμένη τοποθέτηση ουσιαστικά μπαίνει «φρένο» στις αισιόδοξες προβλέψεις που κάνουν λόγο για χρήση από την ελληνική πλευρά της ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν πλήρως το bankingnews.gr, το οποίο νωρίτερα έγραφε ότι η Γερμανία, αλλά ακόμη και ο Coeure της Ε.Κ.Τ., είναι ξεκάθαροι.
Η Γερμανία ξεκάθαρα θέτει θέμα χρέους από το 2018 αλλά παρασκηνιακώς πιέζεται ώστε στο Eurogroup 6 Νοεμβρίου του 2017 να υπάρξει κάποια…θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, κάποιος συμβιβασμός.
Ο ESM έχει ετοιμάσει κάποια εναλλακτικά σχέδια όχι μόνο αυτά που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη έκθεση με τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά έχει αποτιμήσει βασικά μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους, έχει περιοριστεί όμως μόνο στα μεσοπρόθεσμα μέτρα όπως είχαν προσδιοριστεί Μάιο και Δεκέμβριο του 2016.
Μόνο με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο.
Η δήλωση Coeure στο συνέδριο του Economist στην Γερμανία ότι η Ελλάδα αποτελεί θλιβερή εξέλιξη χώρας που δεν παρουσιάζει ανάπτυξη και ότι η Ε.Κ.Τ. δεν θα εγκρίνει ένταξη σε QE σε ποσοτική χαλάρωση εάν δεν προσδιοριστούν επακριβώς όλα τα μέτρα, αναλυθούν και αποτιμηθούν, αποδεικνύουν ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα.
Σε όλο αυτό το αρνητικό σκηνικό ο γερμανός υπουργός οικονομικών W. Schaeuble στέλνει ένα μήνυμα θα είναι δύσκολος ο δρόμος της Ελλάδος προς τις αγορές.
Πρακτικά η Γερμανία μπλοκάρει τα σχέδια της Ελλάδος να βγει στις αγορές έστω και με μια πλήρως ελεγχόμενη έκδοση εντός του 2017.
Όπως έγραφε το bankingnews:

Ποια είναι τα νέα δεδομένα;

Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την ελληνική πλευρά με αφορμή το συνέδριο του Economist τα συμπεράσματα είναι τα εξής

1) Στις 15 Ιουνίου δεν μπορεί να κλείσει το ζήτημα του χρέους της Ελλάδος είναι πλέον αδύνατο.

2) Για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να χορηγηθεί δόση 7,1 δισεκ. θα πρέπει να κλείσουν και τα 20 προαπαιτούμενα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

3) Στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αναφερθεί ότι προς το τέλος του 2017 θα επανεξεταστεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

4) Ποσοτική χαλάρωση για τους επόμενους 3-5 μήνες έχει οριστικά αποκλειστεί.

5) Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει με νέο δάνειο στο ελληνικό πρόγραμμα αυτό είναι βέβαιο πλέον.

6) Το πιθανότερο και καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα είναι μετά από 5 Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου να ανοίξει το ζήτημα του ελληνικού χρέους και να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο.

7) Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το νωρίτερο προσδιορίζεται για 7 Δεκεμβρίου του 2017.

Υπάρχει και ένα σχέδιο για rollover το 2018 δηλαδή όταν λήγουν ομόλογα της Γερμανίας που έχει αγοράσει η Ε.Κ.Τ.  να αντικαθίστανται από ελληνικά ομόλογα με μέγιστο αριθμό αγορών 3,8 δισεκ.
Αλλά το roll over προϋποθέτει διευθέτηση του χρέους.

Αρχική δημοσίευση: 1/6/2017 21:20:05

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης