Commodities

Goldman Sachs: H ζήτηση στην Ευρώπη και η προσφορά των ΗΠΑ "καταλύτες" για την αγορά LNG

tags :
Goldman Sachs: H ζήτηση στην Ευρώπη και η προσφορά των ΗΠΑ
Στην Κίνα ενώ οι προσπάθειες για τη μείωση της ρύπανσης από τον άνθρακα βοήθησαν στην άνοδο της ζήτησης σε διψήφιο αριθμό, η υπερβολική ρύθμιση και η έλλειψη ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα του φυσικού αερίου
Η  διατήρηση της ισορροπίας της παγκόσμιας αγοράς LNG θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το συνδυασμό  της ευέλικτης ευρωπαϊκής ζήτησης και της προσφοράς των ΗΠΑ.
Αυτό επισημαίνεται σε έκθεση της Goldman Sachs σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς LNG.
Συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρεται ότι οι αγορές φυσικού αερίου , όπως αντικατοπτρίζονται στη θετική διαφορά τιμών μεταξύ NBP και Henry Hub, συνεχίζουν να υπολογίζουν την πλήρη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, ακόμη και όταν το παγκόσμιο δυναμικό υγροποίησης συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς.
Αυτό σημαίνει ότι ο οριακός αγοραστής LNG θα είναι διατεθειμένος να πληρώσει πάνω από το μεταβλητό κόστος της παραγωγής ΥΦΑ, με τον προορισμό του οριακού μορίου αερίου να καθορίζεται από
α) την τιμή των ανταγωνιστικών καυσίμων σε κάθε περιοχή και
β) τις πολιτικές που επηρεάζουν την οικονομία του καταναλωτή φυσικού αερίου, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.
Σύμφωνα με την έκθεση δεν υπάρχει αρκετό δυναμικό εναλλαγής άνθρακα προς φυσικό αέριο για να διατηρηθεί η ισορροπία της αγοράς χωρίς την ανάγκη διακοπής της προσφοράς των ΗΠΑ από το 2018 και μετά.
Το επικαιροποιημένο πρότυπο της ΕΕ υποδηλώνει ότι η ευαισθησία τιμών στη ζήτηση στον τομέα της ενέργειας της Δυτικής Ευρώπης είναι c.15Bcm (1 .5Bcf / d) ανά US $ 1 / MBtu, με την ανάκαμψη της ζήτησης LNG που περιορίζεται από τον έντονο ανταγωνισμό που προκαλούν οι εισαγωγές μέσω αγωγών και η σταδιακή μείωση της συμβατικής παραγωγής.
Στην Ασία, η κατανάλωση στην Ιαπωνία και την Κορέα είναι πιθανό να παραμείνει περιορισμένη καθώς τα  εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν περιορισμένη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.
 Η Κίνα, ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο, είναι συνεπώς ο πιθανότερος υποψήφιος για να γίνει ο περιθωριακός αγοραστής LNG στην περιοχή.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs η κινεζική αγορά δεν είναι ακόμα σε θέση να ανταποκριθεί στις χαμηλότερες τιμές αερίου επειδή η πολιτική, και όχι η οικονομία, είναι ο κύριος μοχλός της εγχώριας ζήτησης.
 Ενώ οι προσπάθειες για τη μείωση της ρύπανσης από τον άνθρακα βοήθησαν στην άνοδο της ζήτησης σε διψήφιο αριθμό, η υπερβολική ρύθμιση και η έλλειψη ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα του φυσικού αερίου.
Μακροπρόθεσμα, η περαιτέρω μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα της Κίνας θα συμβάλει στην αύξηση του ρόλου του φυσικού αερίου στο εγχώριο μείγμα καυσίμων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης