Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Ας ευχηθούμε ότι επαληθευτήκαμε μόνο προσωρινά

Π.Μπουσμπουρέλης: Ας ευχηθούμε ότι επαληθευτήκαμε μόνο προσωρινά
Τα ευεργετήματα του χρέους έχουν ξεμακρύνει
Ας ευχηθούμε ότι δεν θα δικαιωθούμε, με όσα γράφαμε, ευθύς μετά την λήξη του Eurogroup της 22ας Μαίου:

Αβεβαιότητες στην οικονομία και πτώσεις στο πολιτικό χρηματιστήριο οι επιπτώσεις του Eurogroup
Η κατάληξη του Eurogroup της 22ας Μαίου υπήρξε μια διάψευση των προσδοκιών σε όλα τα επίπεδα, όσο κι αν αυτό της 15ης Ιουνίου θα δώσει μια ακόμα ευκαιρία.
Κάτα πρώτον υπάρχει πλέον η σαφής ανησυχία ότι προς το παρόν μια συγκεκριμένη διευθέτηση του χρέους ξεμακραίνει και μετατίθεται χρονικά μετά τις γερμανικές εκλογές.
Ο Σόιμπλε είχε προειδοποιήσει, χθες έδειξε ότι προτίθεται να το υλοποιήσει στο ακέραιο.
Ομως η διατύπωση και η φρασεολογία του Ρέγκλιγκ έδειξαν επίσης ότι ουσιαστικές κινήσεις στο χρέος είναι ακόμα μακριά.
Παράλληλα το σοκ ότι δεν κλείνει η Β Αξιολόγηση, μετά τις δηλώσεις Μοσχοβισί, οπότε και έγινε αντιληπτό ότι τίποτε τελικά δεν είχε επιτευχθεί, ήταν μεγάλο.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρέπει  να μας εξηγήσει πώς μετά την ψήφιση τόσων μέτρων και μετά από τόσους μήνες διαπραγμάτευσης, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ακόμα έστω την εκταμίευση της δόσης.
Η Κυβέρνηση συνολικά δίνει λαβή πάλι σε όσους της ασκούν κριτική ότι συνεχιζει να χάνει πολύτιμο χρόνο, χωρίς να τον εξαργυρώνει.

Διότι αν σε αυτά προστεθεί η προειδοποίηση της Goldman πως δεν υπάρχει QE για τα ελληνικά ομόλογα γίνεται αντιληπτό, ότι αμφισβητείται εκ βάθρων το αφήγημα της ανάκαμψης που χτίστηκε τους τελευταίους μήνες.
Με την σημαντική υποβάθμιση των προσδοκιών που καταγράφεται για άμεσες τουλάχιστον διευθετήσεις για το χρέος μετά και το χθεσινό Eurogroup, οι προοπτικές για να παίξει η κεφαλαιαγορά τον ρόλο της ως αναπτυξιακό εργαλείο χάνουν την αξία τους.
Οι χθεσινές εξελίξεις (22/5) δεν βοηθούν ούτε τις τράπεζες, ούτε τις προοπτικές ομολογιακών εκδόσεων για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Παράλληλα από πολιτικής πλευράς στερούν από την κυβέρνηση την επίτευξη ενός στόχου με τον οποίο θα επισφράγιζε την στροφή στον ρεαλισμό και θέτουν αν αμφιβόλλω τις τεχνοκρατικές της δυνατότητες για έγκαιρη ολοκλήρωση των Συμφωνιών.
Θα πρέπει να κάνει ένα πολύ δυνατό comeback και να πετύχει σημαντικές συμφωνίες στο επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου για να αναστρέψει την εικόνα της αποτυχίας που σημειώθηκε.
Tα μόνα δεδομένα που κρατά κανείς είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 5 χρόνια και τα δύο σενάρια για αντίστοιχα πλεονάσματα 2% είτε 2,2% μέχρι το 2060.

ΥΓ:Η αγορά έδειξε να καταλαβαίνει με χρονική υστέρηση.
Ας ελπίσουμε ότι κάποια θετική έκπληξη θα υπάρχει στις 15/6.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης