Ενέργεια

Επίθεση στα Ελληνικά Πετρέλαια από τον Μαθιό Ρήγα της Energean Oil για Πρίνο και αθέμιτες πρακτικές

Επίθεση στα Ελληνικά Πετρέλαια από τον Μαθιό Ρήγα της Energean Oil για Πρίνο και αθέμιτες πρακτικές
Ο Μαθιός Ρήγας της Energean Oil επιτίθεται σφόδρα κατά των ΕΛΠΕ για ζητήματα που αφορούν τον Πρίνο και μπλόκο των επενδύσεων της εταιρίας του.
Eπίθεση στα Ελληνικά Πετρέλαια εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Energean κ.Μαθιός Ρήγας για τα όσα ειπώθηκαν από την πλευρά των ΕΛΠΕ για τον Πρίνο αλλά και για το βέτο που έθεσαν τα ΕΛΠΕ σε σχέση με την εξαγορά  του ποσοστού της Calfrac
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στην ΕΡΑ Καβάλας και στον δημοσιογράφο Σάκη Ασβεστά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean κ. Μαθιός Ρήγας την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.
Με τη συνέντευξη, ο κ. Ρήγας ουσιαστικά απαντά στις αναφορές της ηγεσίας των ΕΛΠΕ κατά τις οποίες ο Πρίνος είναι ένα κοίτασμα που «πνέει τα λοίσθια», ενώ καυτηριάζει τόσο το βέτο που έθεσαν τα ΕΛΠΕ στην προσπάθεια εξαγοράς του ποσοστού της Calfrac από την Energean όσο και τη δικαστική διαμάχη που ξέσπασε με αφορμή την περσινή σεισμική έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας στον Κόλπο της Καβάλας.
Ο ίδιος τονίζει ότι χρειάζονται περισσότερα έργα παρά λόγια, για να προχωρήσει η έρευνα και να μπουν κι άλλα κοιτάσματα στην παραγωγή πετρελαίου, και επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «είναι καλύτερο να  συνεργάζονται οι εταιρείες και όχι να βγάζει ο ένας το μάτι του άλλου».

Η Calfrac, το Θρακικό, το βέτο και τα σεισμικά

Ειδικότερα και σχετικά με το θέμα του Θρακικού Πελάγους και τις πρόσφατες αναφορές στελέχους των ΕΛΠΕ ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Calfrac για την απόκτηση του ποσοστού των Καναδών, ο κ. Ρήγας σημείωσε πως «αυτή είναι μια ιστορία που πάει πολύ πίσω.
Εμείς εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουμε πει ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα οι οποίες παραμένουν επί τριάντα χρόνια ανεκμετάλλευτες, απλώς επειδή κάποιος τις κρατάει και δεν κάνει τίποτα.
Έχουμε προσπαθήσει λοιπόν να πάρουμε στα χέρια μας τις περιοχές του Θρακικού Πελάγους για να κάνουμε το αυτονόητο: δηλαδή να κάνουμε έρευνα και να δούμε αν έχει πετρέλαιο και αν έχει να το βγάλουμε στην επιφάνεια για να μπορέσουμε να δώσουμε δουλειές στους δικούς μας εργαζόμενους και στους άλλους εργαζόμενους της περιοχής.
Όλες οι προσπάθειες που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα έχουν προσκρούσει στην αντίδραση των Ελληνικών Πετρελαίων.
Όταν πριν μερικά χρόνια είχαμε κάνει τη συμφωνία να πάρουμε το 75% που είχε η εταιρία που βρίσκεται στον Καναδά, σε συμφωνία με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους για να λύσουμε το θέμα που τους βασανίζει εδώ και 20 χρόνια τώρα περίπου, τα Ελληνικά Πετρέλαια με επιστολή τους στο υπουργείο ζήτησαν να μη γίνει αυτή η μεταβίβαση.
Άσκησαν βέτο, σταμάτησε η εξαγορά, σταμάτησε η έρευνα και δεν προχώρησε η λύση στο θέμα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στους οποίους οφείλονται σημαντικά ποσά.
Κι ακόμα περισσότερο, να θυμίσω την επίθεσή τους για να μην κάνουμε δουλειές και στον Πρίνο.
Πέρσι το καλοκαίρι, όταν προσπαθήσαμε να κάνουμε σεισμικά στον κόλπο της Καβάλας, ήρθαν τα Ελληνικά Πετρέλαια κι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μας σταματήσουν, έκαναν ασφαλιστικά μέτρα τα οποία έχασαν, κι αφού δεν κατάφεραν να μας σταματήσουν έχουν κάνει και ποινικά δικαστήρια σε εμένα προσωπικά γιατί έκανα τη δουλειά μου.
Αυτή είναι η χώρα μας, αυτά γίνονται».

Τα 4.500 βαρέλια του Πρίνου και η μηδενική παραγωγή των ΕΛΠΕ

Ο κ. Ρήγας ανέφερε με έμφαση ότι «εμείς προσπαθούμε να κάνουμε επενδύσεις, η παραγωγή στον Πρίνο σήμερα είναι στα 4,5 χιλιάδες βαρέλια, όταν τον πήραμε τον Πρίνο στα χέρια μας ήταν στα 800 βαρέλια.
Μετά από 300 εκ. δολάρια επενδύσεις, με 400 εργαζομένους και μια συνεχή προσπάθεια να βγάλουμε την Ελλάδα από τη μιζέρια και την κακομοιριά στην οποία έχει πέσει, έχουμε απέναντί μας τον καθένα ο οποίος προσπαθεί να μας σταματήσει.
Βγαίνουν και ανακοινώνουν θεωρίες σε συνέδρια: προχθές βγήκε και είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ -κάτι το οποίο εγώ θεωρώ απαράδεκτο- ότι ο Πρίνος πνέει τα λοίσθια!
Αυτό δήλωσε δημόσια σε συνέδριο.
Και ρωτάω, δεν σέβεται κανείς τον κόπο των 400 ανθρώπων που δουλεύουν στον Πρίνο και βγαίνει και ανακοινώνει μπροστά σε διεθνές κοινό ότι ο Πρίνος πνέει τα λοίσθια;
Από πού προκύπτει αυτό;
Από πού προκύπτει αυτό για ένα κοίτασμα που βγάζει σήμερα 4,5 χιλιάδες βαρέλια;
Εγώ ρωτάω την πολύ απλή ερώτηση: πόση είναι η παραγωγή των Ελληνικών Πετρελαίων όλα αυτά τα χρόνια;
Να μας πει κάποιος.
Πόσα βαρέλια πετρέλαιο έχουν παραγάγει τα τελευταία τριάντα χρόνια από τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνται.
Η απάντηση είναι μηδέν.
Είναι μια εξαιρετική εταιρία, έχω απόλυτο σεβασμό στην εταιρία «Ελληνικά Πετρέλαια» για τη δουλειά που δίνει στους χιλιάδες εργαζομένους που έχει, έχω απόλυτο σεβασμό στην εταιρία για αυτά που κάνει, τις επενδύσεις στο χώρο της διύλισης, της εμπορίας πετρελαίου, για αυτά που παρέχει στους εργαζομένους της και στον τόπο, αλλά δυστυχώς στην παραγωγή πετρελαίου τα δεδομένα είναι πολύ συγκεκριμένα.
Η παραγωγή πετρελαίου που έχουν βγάλει τα τελευταία τριάντα χρόνια από όλες τις περιοχές που λένε ότι είχαν και έχουν είναι μηδέν.
Επομένως τα υπόλοιπα νομίζω περιττεύουν.
Εμείς μιλάμε με λόγια, με έργα, με επενδύσεις, ο Πρίνος θα συνεχίσει κι όχι μόνο ο Πρίνος».

Ένα δισεκ. δολάρια η επένδυση στο Ισραήλ

Ο κ. Ρήγας ρωτήθηκε σχετικά και με τη συμφωνία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Energean για την απόκτηση των αποδεδειγμένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin.
Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εμείς υπογράψαμε μια πολύ μεγάλη συμφωνία στο Ισραήλ και μπαίνει πλέον η Energean μέσα στο κέντρο των εξελίξεων της Ανατολικής Μεσογείου, σε ένα έργο το οποίο λύνει προβλήματα παραγωγής σε βαθιά νερά στο αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, ένα έργο που θα φτάσει στο 1 δισ. δολάρια επένδυση.
Μάλιστα, στο ίδιο συνέδριο στο οποίο ακούστηκαν αυτά που ακούστηκαν για τον Πρίνο, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ δήλωσε ότι είναι πάρα πολύ ευχαριστημένος από το γεγονός ότι μια ελληνική εταιρία με την τεχνογνωσία που έχει από την παραγωγή 30 ετών στις θάλασσες της Ελλάδας, πάει στο Ισραήλ.

«Έργα και σεβασμός στον άλλον»

Ο πρόεδρος του ομίλου της Energean Oil & Gas κατέληξε ως εξής:
 «Εύχομαι τα Ελληνικά Πετρέλαια να ξεκινήσουν τις έρευνες, να ξεκινήσουν την παραγωγή τους, να μάθουν κι αυτοί κάποια μέρα τι σημαίνει να βγάζω πετρέλαιο από τα 2.000 μέτρα κάτω από τη γη, με τον κίνδυνο που έχουμε με τους εργαζόμενους να παράγουν πετρέλαιο με υδρόθειο κάθε μέρα και να ζούμε 30 χρόνια χωρίς ατυχήματα, με σεβασμό στο περιβάλλον και να αφήσουμε τα λόγια.
Ας αρχίσουν λοιπόν τα έργα, πολλά λόγια και λίγα έργα έχουμε ως τώρα.
Από ένα σημείο και μετά πρέπει ο Έλληνας να μάθει να σέβεται τον άλλον και να δουλεύουμε μαζί.
Όχι να βγάζουμε ο ένας το μάτι του άλλου.
Έτσι η χώρα δεν πάει μπροστά».


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης