Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Νικητής ο Macron με 66% - Απασχόληση, Ασφάλεια, Ενότητα και Ευρώπη, οι προτεραιότητες στην επινίκιο ομιλία του

Νικητής ο Macron με 66% - Απασχόληση, Ασφάλεια, Ενότητα και Ευρώπη, οι προτεραιότητες στην επινίκιο ομιλία του
Υπερέβη τις προσδοκίες ο Εμανουέλ Μακρόν στα ποσοστά - Εθνικό και Ευρωπαικό το μήνυμα νίκης του
(upd) Ποσοστό 66,06% επί των ψήφων συγκεντρώνει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας και νικητής των προεδρικών εκλογών Emmanuel Macrion, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα από το σύνολο των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας.
Η αντίπαλός του Marine Le Pen συγκεντρώνει ποσοστό 33,94% των ψήφων.

Δηλώσεις Μακρόν: Θα υπερασπιστώ το μέλλον της Γαλλίας και της ΕΕ


Την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ιεράρχησε ως κυριότερο στόχο του ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron κατά την πρώτη του ομιλία μπροστά από το Μουσείο του Λούβρου μετά την εκλογική του νίκη.
Θα υπερασπιστώ το μέλλον της Γαλλίας και της Ευρώπης και θα δώσω με αποφασιστικότητα τη μάχη για την ασφάλεια των Γάλλων πολιτών, είπε ο Macron, ο οποίος χαρακτήρισε ως ευκαιρία τις προκλήσεις και τα αδιέξοδα, που αντιμετωπίζει η χώρα.
Αναφερόμενος στην πλούσια γαλλική ιστορία υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί νέα πνοή και η Γαλλία να σταματήσει να είναι διαιρεμένη.
Αφού ευχαρίστησε τη Marine Le Pen για την προεκλογική εκστρατεία, επισήμανε, πως ως νέος πρόεδρος της Γαλλίας θα εστιάσει σε νέες προκλήσεις, όπως, η παιδεία, η τεχνολογία, η ψηφιακή οικονομία και η επανεκκίνηση της Ευρώπης.
Επισήμανε πως δεν υποτιμά τις δυσκολίες της οικονομίας που πρέπει να αντιμετωπίσει, προσθέτοντας ότι έχει επίγνωση του θυμού, της αμφιβολίας και του άγχους που οι Γάλλοι εξέφρασαν.
Να ενισχύσουμε ξανά τους δεσμούς μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρώπης, τόνισε ο Μακρόν, υποσχόμενος παράλληλα πως θα συνεχίσει το έργο του προκατόχου του Francois Hollande.
«Είναι ευθύνη μου να ακούσω όλους τους Γάλλους περιλαμβανομένων των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου, θα εργαστώ για να αναμορφώσω τους δεσμούς μεταξύ της Ευρώπης και των πολιτών», συνέχισε.
Επιχειρώντας να στείλει μήνυμα ενότητας ενόψει και των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου 2017, υποστήριξε πως θα είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων. 

Ενωτικό και φιλοευρωπαϊκό μήνυμα έστειλε ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην επινίκια ομιλία του, τη στιγμή που όλες οι εκτιμήσεις τον θέλουν να κερδίζει το Ελιζέ με ποσοστό περίπου 65%.
«Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις κατά της διαίρεσης που μας καταβάλλει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρόν, υπό τη σκιά της μεγάλης αποχής που χαρακτήρισε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Σημείωσε πως σέβεται όλες τις ψήφους και θέλει να αφουγκραστεί τις ανησυχίες και τους φόβους όλων των πολιτών.
Ο 39χρονος πρώην υπουργός Οικονομίας, που γίνεται ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας, επισήμανε πως ευθύνη του είναι να συστρατεύσει όλους τους Γάλλους ώστε να αντιμετωπίσουν ομαδικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
Σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της ευρωπαϊκής ταυτότητας της Γαλλίας, ο κ. Μακρόν ξεκαθάρισε πως θα παλέψει για το κοινό πεπρωμένο των λαών της Γηραιάς Ηπείρου και για την εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Γαλλία και τους εταίρους τους.
Υπογράμμισε όμως πως αυτό δεν θα γίνει σε βάρος της ασφάλειας, επισημαίνοντας ότι το Παρίσι θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Νωρίτερα, στην πρώτη του δήλωση μετά το αποτέλεσμα, o Μακρόν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκλογική του νίκη τονίζοντας:
"Ένα νέο κεφάλαιο ελπίδας και εμπιστοσύνης ανοίγει για τη Γαλλία".

Πρώτες δηλώσεις Λεπέν

Τα συγχαρητήρια της στον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron μετέφερε η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Λεπέν, θέτοντας ως στόχο της πλέον τις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2022 αλλά και τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.
Η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου έκανε λόγο για ιστορικό ποσοστό της Ακροδεξιάς και προανήγγειλε την  ανανέωση του κόμματος με στόχο τόσο τις προεδρικές εκλογές του 2022 αλλά και τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2017.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν με Λεπέν και Ολάντ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, ο κ. Μακρόν είχε μία πρώτη «σύντομη» και σε φιλικό ύφος τηλεφωνική συνομιλία με την κ. Λεπεν.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας επίσης με τον απερχόμενο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τον συνεχάρη.

Juncker: Η Γαλλία επέλεξε ένα ευρωπαϊκό μέλλον

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νίκη του Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος, που η Γαλλία επέλεξε ένα «ευρωπαϊκό μέλλον», όπως χαρακτήρισε την εκλογική νίκη του ανεξάρτητου υποψήφιου.
"Όλοι μαζί για μία ΕΕ, πιο ισχυρή και πιο δίκαια", τόνισε ο Juncker.

Στέφεν Ζάιμπερτ (εκπρόσωπος Μέρκελ): Μια νίκη υπέρ μιας ισχυρής ενωμένης Ευρώπης

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ έδωσε συγχαρητήρια στον νέο Γάλλο πρόεδρο για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, μέσω twitter.
Ο ίδιος έκανε λόγο για μια νίκη υπέρ μιας ισχυρής ενωμένης Ευρώπης και υπέρ της γαλλογερμανικής φιλίας.

Ιστορικό χαμηλό συμμετοχής των ψηφοφόρων

Ως προς την αποχή εκτιμούν οτι θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, (μετά την επικράτηση Πομπιντού το 1969), στο ιστορικό της πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, στις 18:00 ώρα Ελλάδας η συμμετοχή βρισκόταν στο 65,30%.
Πρόκειται για ποσοστό χαμηλότερο από τον πρώτο γύρο αλλά και σε σχέση με τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές.
Στον πρώτο γύρο στις 23/4, την ίδια ώρα είχε ψηφίσει το 69.42% των ψηφοφόρων
Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τις προεδρικές εκλογές του 1988.
Το 2012 η συμμετοχή ανήλθε στο 71,96%, το 2007 στο 75,11%, το 2002 στο 67,62%, το 1995 στο 66,07% και το 1988 στο 70,63%.


Περιπου το 10% των Γάλλων εκτιμάται οτι επέλεξε άκυρο ή λευκό

Με βάση επίσης τα βελγικά ΜΜΕ, περιπου το 10% των Γάλλων εκτιμάται οτι επέλεξαν να ρίξουν στην κάλπη άκυρο ή λευκό ψηφοδέλτιο.
Μεταξύ αυτών ίσως και ο Αλαίν Ντελόν ο οποίος σε συνέντευξή του σε βελγική εφημερίδα, αφού υπενθυμίζει οτι στον πρώτο γύρο ψήφισε Φιγιόν, δηλώνει πως πολλοί Γάλλοι είναι «σε κατάσταση πανικού» και οτι το λευκό είναι ίσως μια λύση.

Μποϋκοτάζ στην Λεπέν από γαλλικά και ξένα μέσα ενημέρωσης

Εν τω μεταξύ, μέσα μαζικής ενημέρωσης της Γαλλίας και του εξωτερικού αποφάσισαν να προχωρήσουν σε "μποϋκοτάζ" της Λεπέν, καθώς κατήγγειλαν ότι τους «απαγορεύτηκε» να παραστούν και να καλύψουν τη βραδιά των εκλογών στο στρατόπεδο του Εθνικού Μετώπου.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, από την πλευρά τους, εκπρόσωποι του κόμματος της Λεπέν έκαναν λόγο για «έλλειψη χώρου».
Με αναρτήσεις τους στο Twitter, δημοσιογράφοι των ενημερωτικών ιστότοπων Buzzfeed, Mediapart, Les Jours, Rue89, StreetPress, Politico, Bondy Blog, Explicite, Brut, Konbini, όπως επίσης του περιοδικού Politis και της εκπομπής Quotidien του TMC κατήγγειλαν ότι δεν τους δόθηκαν διαπιστεύσεις από το ακροδεξιό κόμμα.
Ως ένδειξη αλληλεγγύης η εφημερίδα Liberation, οι εφημερίδες l'Humanite και Le Monde και το περιοδικό Inrocks ανακοίνωσαν «μποϊκοτάζ».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης