Ευρώπη

Petkova: Προτεραιότητα ο πυρηνικός σταθμός Μπέλενε και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Petkova: Προτεραιότητα ο πυρηνικός σταθμός Μπέλενε και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
Η κ. Πέτκοβα είπε, ότι συνολικά για το έργο στο Μπέλενε έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Η ολοκλήρωση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε και η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου είναι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης της Βουλγαρίας στον τομέα της ενέργειας, όπως είπε στις πρώτες της δηλώσεις η νέα υπουργός Ενέργειας Τεμενζούκα Πέτκοβα.
Η κ. Πέτκοβα η οποία επιστρέφει στο υπουργείο Ενέργειας μετά την εκλογική νίκη του κεντροδεξιού κόμματος του Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε ότι «η πρώτη και σοβαρότερη πρόκληση είναι να ολοκληρώσουμε την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να πράξουμε το ίδιο με την αγορά φυσικού αερίου».
Τόνισε ακόμη, ότι θα εργαστεί σκληρά για την ολοκλήρωση όσων είχαν ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας της, δηλαδή της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε.
Όπως είπε, είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, από τη στιγμή που η Εθνική Εταιρεία Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας (NEK) έχει υποχρεωθεί με απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου να καταβάλλει στη ρωσική εταιρεία Atomstroyexport το ποσό των 601,617 εκατομμυρίων ευρώ, για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που κατασκεύασε η τελευταία, αλλά αρνήθηκε να παραλάβει η Σόφια μετά την ακύρωση του έργου τον Μάρτιο του 2012.
Η κ. Πέτκοβα είπε, ότι συνολικά για το έργο στο Μπέλενε έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής περίπου 1,5 δισ. ευρώ και τόνισε ότι «τα χρήματα αυτά θα πρέπει να αξιοποιηθούν σε ένα ουσιαστικό έργο, με γνώμονα τις αρχές της αγοράς».

Αρχική δημοσίευση: 5/5/ 2017 11:58

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης