Ευρώπη

Πρόσθετες διαβεβαιώσεις στον διακανονισμό μεταξύ ΕΕ και Gazprom ζητά η Βουλγαρία

Πρόσθετες διαβεβαιώσεις στον διακανονισμό μεταξύ ΕΕ και Gazprom ζητά η Βουλγαρία
Η Βουλγαρία θα δεχθεί τις προτάσεις της Gazprom, υπό τον όρο ορισμένων τροποποιήσεων στις παραχωρήσεις της ρωσικής εταιρείας.
Η Βουλγαρία θα δεχθεί τις προτάσεις της Gazprom, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα της έρευνας της ΕΕ σχετικά με τη χειραγώγηση αγορών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης από την ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου, υπό τον όρο ορισμένων τροποποιήσεων στις παραχωρήσεις της Gazprom, όπως αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ibna, η απόφαση αυτή ελήφθη από την προσωρινή κυβέρνηση μία ημέρα πριν την ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα (4/5) στη Βουλή στην νέα κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβει την προθεσμία των 7 εβδομάδων που έδωσε τον Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις παρατηρήσεις των κρατών-μελών επί των παραχωρήσεων της Gazprom.
Το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποβολή παρατηρήσεων από τα ενδιαφερόμενα μέρη υποβλήθηκε σχεδόν 2 χρόνια μετά την απόδοση κατηγοριών εναντίον της Gazprom, ότι εμποδίζει τον ανταγωνισμό στις αγορές προμήθειας φυσικού αερίου σε οκτώ χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Υπενθυμίζεται, ότι στα τέλη του 2016 η Gazprom υπέβαλε κατάλογο παραχωρήσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα της μονοπωλιακής αντιμετώπισης των χωρών αυτών και να αποφύγει την επιβολή προστίμου, το οποίο μπορεί να ανέλθει στο 10% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών της εταιρείας, που στην περίπτωση της Gazprom θα μπορούσε να ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης