Ευρώπη

Η Βουλγαρία στέλνει στην Κομισιόν της αντιμονοπωλιακές προτάσεις της για την Gazprom

Η Βουλγαρία στέλνει στην Κομισιόν της αντιμονοπωλιακές προτάσεις της για την Gazprom
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν κατηγορεί την Gazprom για κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά και για επιβαρύνσεις πελατών της σε οκτώ χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Οι βουλγαρικές εταιρείες φυσικού αερίου Bulgargaz και Bulgartransgaz πρόκειται να στείλουν εντός της τρέχουσας εβδομάδας τις θέσεις τους σχετικά με την υπόθεση που χειρίζεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν εναντίον της ρωσικής εταιρείας Gazprom, δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Νικολάι Παβλόφ.
Οι δύο εταιρείες είχαν ζητήσει πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις προτάσεις της Gazprom.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας «δεν είναι βέβαιο, ότι υπάρξει 40% μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, όπως ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι είναι δυνατόν, αλλά θα επιμείνουμε για μία καλύτερη τιμή φυσικού αερίου για τη Βουλγαρία».
Υπενθυμίζεται, ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν κατηγορεί την Gazprom για κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά και για επιβαρύνσεις πελατών της σε οκτώ χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Η ρωσική εταιρεία για να αποφύγει την επιβολή προστίμου ίσου με το 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της από την ΕΕ, έχει δηλώσει, ότι δέχεται να αναιρέσει τους όρους των συμβάσεων, που εμποδίζουν τους πελάτες της στην Ανατολική Ευρώπη να εξάγουν το φυσικό τους αέριο σε άλλες χώρες και να διαπραγματεύονται τις επενδύσεις σε αγωγούς.
Επίσης, δεσμεύεται να συνδέσει τις τιμές της προς τους πελάτες αυτούς με σημεία αναφοράς τις τιμές των ευρωπαϊκών αγορών αερίου και όχι του πετρελαίου, όπως έκανε μέχρι τώρα επιβαρύνοντάς τους υπέρμετρα και να τους επιτρέψει να επαναδιαπραγματεύονται τις τιμές κάθε 2 χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης