Ενέργεια

Προ των πυλών και η δεύτερη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας

Προ των πυλών και η δεύτερη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας
Ο ΛΑΓΗΕ προτείνει να διατεθούν 675 MWh/h, εντός του 2017 και η επόμενη δημοπρασία να γίνει στις 15 Νοεμβρίου. Στο επίκεντρο των συζητήσεων η τιμή εκκίνησης.
(Upd) Η ώρα της δεύτερης δημοπρασίας λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ πλησιάζει, παρά το γεγονός ότι δεν έχει κατακαθίσει ακόμη η σκόνη και οι αντιδράσεις που προκάλεσε η πρώτη, κυρίως εντός της ΔΕΗ, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. 
Η ΡΑΕ έλαβε ήδη και έδωσε σε δημόσια διαβούλευση την εισήγηση του ΛΑΓΗΕ για το πρόγραμμα και τις ποσότητες που θα πρέπει να δημοπρατηθούν στο εξής και έως το τέλος του 2017, με στόχο το μερίδιο της ΔΕΗ να μειωθεί κατά επιπλέον 12% και να φθάσει στο 75,24% του συνόλου της λιανικής αγοράς ρεύματος. 
Με βάση το πρόγραμμα αυτό η πρώτη δημοπρασία για τις ποσότητες του 2017 θα πρέπει να γίνει στις 15 Νοεμβρίου του 2016 και θα αφορά 135 MWh/h, ενώ στο σύνολο του έτους θα δημοπρατηθούν 675 MWh/h. 
Σύμφωνα πάντα με την πρόταση του ΛΑΓΗΕ, η δεύτερη δημοπρασία θα πρέπει να γίνει στις 14 Φεβρουαρίου του 2017 και θα αφορά 140 MWh/h, η τρίτη στις 16 Μαΐου με 200 MWh/h και η τέταρτη στις 11 Ιουλίου επίσης με  200 MWh/h. 
Έτσι το σύνολο της ποσότητας που πρέπει να δημοπρατηθεί έως το τέλος του 2017 και αντιστοιχεί στο 12% του μεριδίου της ΔΕΗ και ανέρχεται σε 675 MWh/h. 
Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη δημοπρασία που έγινε στις 25 Οκτωβρίου του 2016  διατέθηκαν 460 MWh/h με στόχο την απώλεια μεριδίου της ΔΕΗ κατά 8%. 
Τα προϊόντα που θα διατεθούν θα είναι ετήσιας διάρκειας (8.760 ώρες)  και η φυσική παράδοση τους προβλέπεται να αρχίσει την 1η Ιανουαρίου του 2017 για τις ποσότητες που θα δημοπρατηθούν στις 15 Νοεμβρίου, την 1η Απριλίου γι΄ αυτές που θα δημοπρατηθούν στις 14 Φεβρουαρίου και ούτω καθεξής. 
Η δημόσια διαβούλευση προβλέπεται να διαρκέσει έως την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου. 
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό τελικώς θα αλλάξει, καθώς τα χρονικά περιθώρια προετοιμασίας είναι αρκετά σφιχτά και παράλληλα δεν υπάρχει λόγος τόσο μεγάλης βιασύνης αφού με βάση το θεσμικό πλαίσιο και τις απαιτήσεις των δανειστών, εντός του 2016 έπρεπε να γίνει μια δημοπρασία και ο στόχος αυτός έχει ήδη επιτευχθεί. 

Ποια θα είναι η τιμή εκκίνησης 

Πάντως πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η δεύτερη δημοπρασία θα γίνει εντός του Δεκεμβρίου, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης δεν είναι τόσο ο χρόνος διενέργειας της, όσο η τιμή εκκίνησης. 
Με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο η ΡΑΕ, μετά από εισήγηση του ΛΑΓΗΕ, θα κληθεί να εξετάσει τα πραγματικά δεδομένα διαμόρφωσης της τιμής εκκίνησης και εφόσον αυτά έχουν αλλάξει να προτείνει στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αναθεώρηση των 37,37 ευρώ ανά MWh που ήταν η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας του Οκτωβρίου. 
Πέραν του μεταβλητού κόστους παραγωγής της ΔΕΗ, κύριος παράγοντας για τον προσδιορισμό της τιμής εκκίνησης είναι η πρόβλεψη για την τιμή των ρύπων το 2017. Ο προσδιορισμός της τιμής forward των ρύπων γίνεται από το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο εντός του Δεκεμβρίου και όπως φαίνεται αυτός είναι ένας ακόμη παράγοντας από τον οποίο εξαρτάται τόσο το πρόγραμμα όσο και η τιμή εκκίνησης.
Πάντως όπως έγραψε ήδη το worldenergynews στην αγορά συζητείται ότι η τιμή της επόμενης δημοπρασίας θα είναι χαμηλότερη της πρώτης και θα κινηθεί περί τα 32 ευρώ ανά MWh. 

Αρχική δημοσίευση 4/11/2016 07:33
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης