Ευρώπη

Ενδιαφέρον της Σλοβενίας για την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Ιταλίας - Μαυροβουνίου

Ενδιαφέρον της Σλοβενίας για την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Ιταλίας - Μαυροβουνίου
Η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση με την Ιταλία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της 400kV Trans-Balkan Electricity Corridor, που συνδέει Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο με το δίκτυο της ΕΕ.
Eνδιαφέρον για την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας με το Μαυροβούνιο με τη χρήση της χωρητικότητας της υποθαλάσσιας γραμμής υψηλής τάσης που θα συνδέει το Μαυροβούνιο με την Ιταλία και λαμβάνοντας μέρος στην εκμετάλλευση του υδροηλεκτρικού δυναμικού των ποταμών Moraca και Komarnica, δείχνει η Σλοβενία, όπως ανακοίνωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Milutin Simovic συναντήθηκε με τους υπουργούς Υποδομών και Οικονομικών της Σλοβενίας, Peter Gaspersic και Mateja Vranicar Erman αντίστοιχα, με τους οποίους συζήτησε τις διμερείς σχέσεις και είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τα εν εξελίξει έργα στο Μαυροβούνιο, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στη χώρα να μετατραπεί σε περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.
Η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση με την Ιταλία αποτιμάται σε 800 εκατομμύρια ευρώ και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της 400kV Trans-Balkan Electricity Corridor, που συνδέει τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο με το δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το έργο πόντισης του καλωδίου στην Αδριατική Θάλασσα έχει αναλάβει και υλοποιεί από τον Φεβρουάριο του 2017 ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας TERNA, η οποία χρηματοδοτεί το έργο με 700 εκατομμύρια ευρώ.
Τα υπόλοιπα 100 εκατομμύρια ευρώ επιβαρύνουν την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού του Μαυροβουνίου Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) για την κατασκευή του έργου διασύνδεσης στο χερσαίο τμήμα της χώρας.
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης