Αναλύσεις

Τα δικαιώματα Eλλήνων και Βρετανών μετά το Brexit στην ατζέντα Κοτζιά και Johnson

Τα δικαιώματα Eλλήνων και Βρετανών μετά το Brexit στην ατζέντα Κοτζιά και Johnson
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι περίπου 50.000 έλληνες πολίτες ζουν αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Ελλήνων που κατοικούν στη Βρετανία, και των Βρετανών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που περιλάμβάνονται στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών Boris Johnson και Νίκος Κοτζιάς.
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, ο κ. Johnson σημείωσε ότι περίπου 50.000 έλληνες πολίτες ζουν αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο, περιλαμβανομένων 12.000 φοιτητών, και «είναι ευπρόσδεκτοι» στα βρετανικά νησιά.
Απέφυγε να δεσμευθεί ότι η συμφωνία για το Brexit θα προβλέπει μεταβατική «περίοδο εφαρμογής» κατά την οποία θα επιτρέπεται σταθερά η ελεύθερη είσοδος κοινοτικών εργαζομένων και σπουδαστών στη Βρετανία, σενάριο που άφησε ανοιχτό την Τετάρτη η πρωθυπουργός May.
Τόνισε ότι στόχος του είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών στα πρώτα στάδια των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο από την Ε.Ε., καθώς κατ' αυτόν τον τρόπο θα τονωθεί η αυτοπεποίθηση των κατοίκων και στις δύο πλευρές της Μάγχης.
Το θέμα των δικαιωμάτων είναι ψηλά στην ατζέντα και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα ηγηθεί της διαπραγμάτευσης εκ μέρους των «27». Οι πρόσωπο με πρόσωπο επαφές αναμένεται να αρχίσουν τον Μάιο ή τον Ιούνιο και κανονικά η πλήρης συμφωνία εξόδου θα πρέπει να έχει επικυρωθεί έως τις 29 Μαρτίου του 2019.
Ο κ. Johnson δήλωσε αισιόδοξος ότι οι διαβουλεύσεις μπορούν να ολοκληρωθούν επιτυχώς εντός της διετίας, αποφεύγοντας να μιλήσει για το ενδεχόμενο «ναυαγίου» στις διαπραγματεύσεις.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Κοτζιάς επισήμανε ότι, πέραν των δικαιωμάτων των Ελλήνων μεταναστών, κύριες επιδιώξεις της Αθήνας είναι η ελαχιστοποίηση του οποίου δημοσιονομικού κόστους του Brexit και η προστασία του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος υποδέχεται κάθε έτος "εκατομμύρια" επισκέπτες από τη Βρετανία.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα σέβεται απόλυτα την δημοκρατική επιλογή του βρετανικού λαού για έξοδο από την ενωμένη Ευρώπη, προσθέτοντας μάλιστα ότι η Γηραιά Ήπειρος φέρει μέρος της ευθύνης για το διαζύγιο, καθώς έχει χάσει μέρος της φαντασίας και της ευελιξίας της.
Οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν ότι οι ελληνο-βρετανικές σχέσεις θα παραμείνουν ισχυρές και μετά το Brexit, διότι είναι βαθιές και ιστορικές.
Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκε πληθώρα ζητημάτων, με έμφαση στο Κυπριακό, στον συνεχιζόμενο εμφύλιο στη Συρία, και στο μέλλον των δυτικών Βαλκανίων.
Χωρίς να αναφερθεί στη διαπραγματευτική στρατηγική του Λονδίνου για την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Johnson εξήρε την «πολιτική αυτοθυσία» των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε την ανάγκη για «ορθές και δίκαιες» λύσεις, επαναβεβαιώνοντας πως η Αθήνα δεν πρόκειται να δεχτεί το αίτημα της Τουρκίας για διατήρηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων της μέσω ενός καθεστώτος εγγυήσεων.
Οι δύο υπουργοί καταδίκασαν απερίφραστα τη χημική επίθεση στην επαρχία Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες άμαχους, με τον κ. Johnson να κατηγορεί ευθέως το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία κατέθεσαν πρόταση ψηφίσματος που καταδίκαζε το χτύπημα και ζητούσε τη διενέργεια διεθνούς έρευνας, με επίκεντρο τη δράση των καθεστωτικών εναέριων δυνάμεων.
Η Ρωσία χαρακτήρισε απαράδεκτο το κείμενο των τριών Δυτικών δυνάμεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης