Διεθνή

Έντονη αντίδραση του ψευδοκράτους στην παραχώρηση οικοπέδων στην Κυπριακή ΑΟΖ

Έντονη αντίδραση του ψευδοκράτους στην παραχώρηση οικοπέδων στην Κυπριακή ΑΟΖ
Προειδοποιεί ότι «δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία, ότι με την εγγυήτρια Τουρκία θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας».
Την έντονη αντίδραση του ψευδοκράτους προκάλεσαν οι υπογραφές των συμβολαίων για την παραχώρηση από την Κυπριακή Δημοκρατία των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ στους ενεργειακούς κολοσσούς Exxonmobil, Qatar Petroleum, Eni και Total.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες με αφορμή την υπογραφή του συμβολαίου παραχώρησης του οικοπέδου 10 στην κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil και Qatar Petroleum, το υπουργείο Εξωτερικών του ψευδοκράτους αναφέρει, ότι «με μονομερή βήματα η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να προκαλεί ζημιά στις διαπραγματεύσεις, που τίναξε στον αέρα με την απόφαση για το ενωτικό δημοψήφισμα».
Υποστηρίζει ακόμη, ότι αυτή η συμφωνία «αποτελεί  το τελευταίο παράδειγμα που προστίθεται στα μονομερή βήματα της ελληνοκυπριακής διοίκησης, που αποκηρύττουν τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων,  στο πλαίσιο των ενεργειών της στο θέμα των υδρογονανθράκων».
Συνεχίζει δε αναφέροντας, ότι «με τις υπογραφές των συμβολαίων σήμερα και αύριο φαίνεται ξεκάθαρα, ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία εμμένει να μην αποδέχεται, ότι οι τουρκοκύπριοι είναι "ίσοι ιδιοκτήτες του νησιού"».
Υπογραμμίζει ακόμη, ότι «το να θεωρεί η ελληνοκυπριακή πλευρά ότι η τουρκοκυπριακή δεν υπάρχει και να κάνει τέτοια βήματα και παρόμοια, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».
Υποστηρίζει μάλιστα, ότι «μέχρι την επίτευξη μιας περιεκτικής λύσης, οι δραστηριότητες που αφορούν τους φυσικούς πόρους στον περιβάλλοντα χώρο του νησιού (στην ΑΟΖ) θα πρέπει να σταματήσουν ή να διεξαχθούν στο πλαίσιο μιας συνεργασίας, που θα καθοριστεί αμοιβαία από τις πλευρές».
Επαναλαμβάνει δε, ότι «δεν είναι εφικτό να γίνει αποδεκτή η συμπεριφορά αυτή της ελληνοκυπριακής πλευράς, που έχει σφετεριστεί τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς και θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή».
Προειδοποιεί δε, ότι «δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία, ότι με την εγγυήτρια Τουρκία θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας».
«Το να μην αποδέχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά την τουρκοκυπριακή ως ίσο εταίρο, αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά, ότι είναι το πιο σημαντικό εμπόδιο στις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης», καταλήγει η ανακοίνωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης