Ενέργεια

Π.Σκουρλέτης: "Όσοι λένε πως η ΔΕΗ χρεοκοπεί το κάνουν σκόπιμα, υπηρετώντας το σχέδιο απαξίωσής της"

Π.Σκουρλέτης:
«Ένας εξαναγκασμένος διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων μέσα σε δώδεκα μήνες και κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη των δανειστών, είναι ένας "στημένος διαγωνισμός"», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης
«Όσοι λένε πως η ΔΕΗ χρεοκοπεί το κάνουν σκόπιμα, υπηρετώντας το σχέδιο απαξίωσής της», αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ειδήσεις» ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η επιχείρηση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Μάλιστα, ο υπουργός έκανε λόγο για «στημένο διαγωνισμό», «ένα παιχνίδι με σημαδεμένη τράπουλα», σε ό,τι αφορά τις πιέσεις των δανειστών για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Όπως είπε, «ένας εξαναγκασμένος διαγωνισμός για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων μέσα σε δώδεκα μήνες και κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη των δανειστών είναι ένας «στημένος διαγωνισμός», είναι ένα παιχνίδι με σημαδεμένη τράπουλα».
Ο ίδιος τόνισε σχετικά με τα προβλήματα της επιχείρησης, πως η βασικότερη αιτία «έρχεται από το παρελθόν και σχετίζεται με τον υπερδανεισμό της.
Χαρακτηριστικό είναι ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου πήρε το τελευταίο δάνειό της, που ήταν της τάξης των 2,2 δισ. σε σύνολο δανείων που αγγίζει τα πέντε δισ.
Και όλα αυτά χωρίς σχέδιο, με άστοχες επενδύσεις και απουσία ανάπτυξης εκ μέρους της εταιρείας στο τομέα των ΑΠΕ, αλλά και με εγκληματικές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του διασυνδεδεμένου δικτύου, που επιβαρύνουν με εκατοντάδες εκατομμύρια τον ελληνικό λαό».
Πρόσθεσε πως υπάρχει και ο μεγάλος όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, «που και αυτές συναρτώνται με τη γενικότερη κατάσταση στην οικονομία, αλλά και με το γεγονός ότι η ΔΕΗ χρησιμοποιήθηκε ως εισπρακτικός μηχανισμός από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, π.χ. για το ΕΕΤΗΔΕ».
Υπογράμμισε δε, πως «απέναντι σε όλα αυτά, μέσα από το σχέδιο διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, εξασφαλίσαμε 700 εκατομμύρια για τη ΔΕΗ, ενώ από τις δημοπρασίες ρεύματος θα εισπράξει  περί τα 900 εκατ. μέχρι και το 2019. Αντιπροτείναμε το σχέδιο των στρατηγικών συμπράξεων, αντί της μικρής ΔΕΗ, που καταργήθηκε με νόμο (Μάιος 2016).
Ενώ με την πολιτική των ρυθμίσεων των χρεών, πέρα από τη ανακούφιση των καταναλωτών, ενισχύσαμε τη ρευστότητά της.
Επιταχύναμε την ηλεκτρική  διασύνδεση με την Κρήτη και προωθούμε σχέδιο νόμου για τη γεωθερμία.
Παράλληλα, όλοι ομολογούν πως επί των ημερών της κυβέρνησής  μας έγιναν αποφασιστικά βήματα για το άνοιγμα της αγοράς στο θεσμικό πεδίο.
Οι ίδιοι οι θεσμοί στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης διαπίστωναν θετικά βήματα στη πορεία ανοίγματος της αγοράς - είναι αδικαιολόγητη η σημερινή τους μεταστροφή.
Προφανώς έχει μπει σε εφαρμογή το σχέδιο της επίθεσης στην περιουσία της  ΔΕΗ».
Σε ερώτηση σχετικά με το αν ζητούμενο είναι η έξοδος από την επιτροπεία, μήπως η μερική ιδιωτικοποίηση μονάδων παραγωγής καθίσταται αναπόφευκτη για να ολοκληρωθούν η αξιολόγηση και η συμφωνία για το χρέος, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε πως «για να βγούμε από το σημερινό καθεστώς της επιτροπείας, χρειάζεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με ένα τέτοιο περιεχόμενο  που θα ανοίγει τον δρόμο για να αφήσουμε πίσω μας τις αντικοινωνικές πολιτικές λιτότητας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης